to nas raduje

Srbi je OBOŽAVAJU! Kuhinja jedne balkanske zemlje je ZVANIČNO najzdraviji način ishrane na planeti

0

Sastojci koji se koriste u kuhinji ove države doprinose zdravlju i dugovečnosti, veruju stručnjaci

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Američka medijska platforma za medicinske savete Healthline već 15 godina proglašava jednu kuhinju najzdravijom na svetu ― grčku.


Kako ističe Healthline, grčka kuhinja poboljšava stanje sveukupnog zdravlja, ali i kožu i kosu i nutricionisti je najčešće preporučuju.


Grčka kuhinja je savršen oblik mediteranskog načina ishrane, koji je i nastao na Kritu, gde lokalno stanovništvo ima prosečno duži očekivani životni vek i niži rizik za nastanak srčanih bolesti, zahvaljujući hran koju konzumira ― navodi se na ovom sajtu.

 

grčka hrana, Grčka, more, letovanje
foto: Profimedia

Kako se dodaje, ono što grčku ishranu čini posebnom jeste to što svaki deo zemlje ima svoju mikroklimu, pa se poljoprivreni proizvodi širom države razlikuju. Pored toga, masti se više unose putem maslinovog ulja i koštunjavog voća nego mesom, dok su voće i povrće neizostavan deo maltene svakog jela. Iako su u svetu najpoznatiji kalornični specijaliteti poput suvlakija i musake, postoje brojne zdravije opcije u čijoj su osnovi mahunarke, riba i salate.

 

grčka hrana, Grčka, more, letovanje
foto: Profimedia

Kako ističe Kit Ajub, nutricionista i profesor njujorškog Medicinskog koledža "Albert Ajnštajn", "grčka kuhinja je primer za to da zdrav način ishrane ne mora da bude dosadan i da ljudi mogu da uživaju u ukusnim zalogajima bez nanošenja štete svom telu".

 

 

makonda-tracker