zanimljivo otkriće

Bitno je i KAKO jedemo! Ako hranu unosite ovim redosledom, smanjićete SKOK ŠEĆERA i do 75 posto

0

Poznata biohemičarka objasnila je da nije važno samo šta jedemo, već i kako to činimo jer i sam redosled namirnica utiče na skok šećera u krvi

foto: Jacek Chabraszewski/Shutterstock
foto: Jacek Chabraszewski/Shutterstock

Šećer u krvi jedan je od najvažnijih parametara kada je reč o normalnom radu organizma.

 

Biohemičarka Džesi Inšospe, koja stoji iza vrlo popularnog profila na Instagramu nazvanog @GlucoseGoddess"Boginja glukoze", ističe da je održavanje šećera u krvi na normalnom nivou jedan od stubova zdravlja koje često previdimo.


Većina ne zna da čak 90 odsto ljudi u svetu na neki način, manje ili više, pogođeno neregulisanom glukozom u krvi, tvrdi ona.

 

Neki od simptoma skoka glukoze su osećaj zamora, žudnja za šećerom, promene raspoloženja, pad energije, loš san, gojenje, pojava akni i bora, a u ekstremnim slučajevima i neplodnost ili razvoj hroničnih bolesti.


Skrobna hrana i ona sa šećerom pretvaraju se u glukozu u organizmu, a ona potom ulazi u krvotok. Kada je nje previše, logično, dolazi do skoka nivoa glukoze iznad normalnih granica. Da bi telo normalno funkcionisalo, važno je da se ti skokovi "poravnaju", odnosno da se glukoza održava u okviru zdravih vrednosti.


Džesi Inšospe savetuje da se pridržavamo tri ključna saveta da bi nam to pošlo za rukom.

 

 

  • Razmislite o tome KAKO jedete

 

Uvek smo fokusirani na to šta jedemo, ali šta je s tim kako se jede?
Inšospeova tvrdi da obrok može da utiče na glukozu i njen porast i u zavisnosti od redosleda kojim se unose različita hrana. Ona tvrdi da je optimalan redosled za stabilan nivo glukoze sledeći:

  1. povrće
  2. proteini i masti
  3. skrob i šećer

To, drugim rečima, znači da u obroku koji se sastoji od piletine, hleba i jabuke, prvo treba jesti pasulj, pa piletinu, zatim hleb i na kraju jabuku.


Ona tvrdi da ovakav redosled unošenja namirnica smanjuje skok glukoze do 75 odsto, kao i prateće neželjene efekte, kao i da ćemo se osećati sitije i puni energije.

 

  • Počnite da pijete sirće

 


Džesi Inšospe savetuje da konzumiramo "koktel" od sirćeta koji stabilizuje glukozu oko pola sata pre obroka. Potrebno je pomešati jednu kašiku sirćeta, bilo kog osim balzamika (jer ono ima šećer), sa čašom vode, kako bismo "obuzdali" nagli skok glukoze posle obroka.

 

  • "Obucite" ugljene hidrate


Ona savetuje i da svaki put kada jedemo skrob (hleb, pirinač, testeninu il krompir) ili šećere, dodamo malo proteina, masti ili vlakana. Išospeova tvrdi da to usporava razlaganje skroba i šećera i sprečava veliki skok glukoze.

 

 

makonda-tracker