Idealan su poklon, poslastica uz čaj ili kafu, a mali trikovi u pripremi učiniće ih savršeno mekanim i mirisnim.

Postoji nešto posebno u mirisu domaćih medenjaka koji se širi kućom – toplina, nostalgija i čisto zadovoljstvo.
Ovi kolačići vraćaju nas u detinjstvo i savršen su izbor za sve one trenutke kada želite da zasladite dan sebi i dragim ljudima. Pored toga što su neodoljivo ukusni, jednostavni su za pripremu i mogu dugo da stoje, zadržavajući svoju mekoću i aromu.
U nastavku vam donosimo recept za najlepše domaće medenjake koji će postati vaša omiljena slatka tradicija.
Najlepši domaći medenjaci
Sastojci:
- 500 g brašna
- 150 g šećera
- 150 g meda
- 120 g maslaca ili margarina
- 2 jaja
- 1 kašičica sode bikarbone
- 2 kašičice cimeta
- 1 kašičica mlevenog đumbira
- prstohvat karanfilića (tajni sastojak)
- prstohvat soli
Priprema:
- U šerpicu stavite maslac, šećer i med pa sve zajedno na laganoj vatri otopite i sjedinite. Ostavite da se prohladi. U većoj posudi pomešajte brašno, sodu bikarbonu, cimet, đumbir, karanfilić i prstohvat soli.
- Dodajte jaja i otopljenu mešavinu meda, šećera i maslaca. Zamesite glatko testo. Ako je lepljivo, dodajte još malo brašna.
- Testo zamotajte u foliju i ostavite u frižideru da odmori najmanje 1 sat. Nakon toga razvucite testo na pobrašnjenoj površini na debljinu oko 5 mm i modlicama vadite oblike po želji.
- Ređajte medenjake na pleh obložen papirom za pečenje i pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 10 minuta, dok blago ne porumene.
- Po želji ih možete ukrasiti šećernom glazurom ili ih posuti prah šećerom kada se ohlade.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Evo poslastice iz najluđih snova! (VIDEO)