obavezno probajte

Zdrav je za SVE, ali malo ko može da ga podnese: 4 načina da ĐUMBIR bude daleeeko ukusniji (RECEPTI)

1

Gotovo da ne postoji lista saveta za poboljšanje zdravstvenog stanja koja ne uključuje čarobni koren đumbira, ali mnoge od ove superzdrave biljke odbija njegov jak i gorko-ljutkast ukus. Kako ga učiniti prijatnijim?

foto: Alliance Images/Shutterstock
foto: Alliance Images/Shutterstock

Ako vam se čini da nema stvari za koju se ne preporučuje čaj od đumbira, verovatno ste u pravu! Koren ove biljke spada u najzdravije darove prirode, a on ima brojne prednosti.


Preporučuje se za jačanje imuniteta, brži oporavak od bolesti, mršavljenje, menstrualne grčeve, protiv celulita, za podsticanje cirkulacije, protiv čireva, u lečenju alergija, kod tretiranja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva. Istraživanja su pokazala da može da suzbije mučninu izazvanu vožnjom ili trudnoćom, kao i mučninu uzrokovanu hemioterapijom, a ima antioksidansno, antiupalno i antikancerogeno dejstvo...

 

Zbog svega toga — a sve pomenuto je tek deo supermoći đumbira — ova biljka se već milenijumima koristi kao narodni lek, i u kineskoj i u indijskoj tradiciji.


Obično se konzumira kao čaj, a sve što je potrebno jeste preliti jednu kašiku rendanog đumbira šoljom ključale vode. Međutim, njegov vrlo jak i gorko-ljut ukus nije po svačijem ukusu — mnogi i pored najbolje volje da ojačaju svoj organizam uz pomoć đumbira ne mogu da se nateraju da ga konzumiraju.

 

Kako ga učiniti prijatnijim?

 

  • Jabuke i cimet

 

Dijeta, Cimet, Napitak
foto: Profimedia

U čaju od đumbira cimet i jabuke deluju kao prirodni zaslađivači i svojim jakim ukusima uspevaju da prevladaju nad đumbirom. Nakon što prelijete đumbir vodom, dodajte pola kašičice cimeta i nekoliko tankih kriški jabuke i ostavite da odstoji.

 

  • Sok od limuna

 

Limun, Đumbir, nana
foto: Profimedia

Limunov sok je neizostavan sastojak mnogih čajeva, a spada u najsigurnije načine da se poboljša ukus čaja od đumbira. To će biti od pomoći i jer predstavlja dodatnu dozu vitamina C i ublažava upalu grla, a dovoljno je iscediti četvrtinu jednog limuna.

 

  • Kurkuma

 

Limunada, Đumbir, Kurkuma
foto: Profimedia

Ukoliko svom čaju od đumbira dodate samo pola kašičice kurkume u prahu, dobićete sasvim novi i vrlo interesantan ukus, a budući da ovaj začin spada u superhranu učinićete veliku uslugu i svom zdravlju.

 

  • Med

 

Čaj od đumbira, Čaj, Čaj od limuna
foto: Oleksandra Naumenko/Shutterstock

Gde je čaj, tu je i med, a čak i ako preferirate da pijete čajeve bez bilo kakvog zaslađivača, ova varijanta će vam se dopasti u slučaju čaja od đumbira! Na jednu šolju dodajte dve kašičice meda, a uz nekoliko kapi limunovog soka ova kombinacija će biti još ukusnija.

 

 

 

 

makonda-tracker