jednostavno je!

2 sastojka, snažno dejstvo! Napitak od CIMETA koji munjevito TOPI MASTI i ubrzava mršavljenje

0

Na više načina cimet pomaže pri gubljenju viška kilograma, a ako ga upotrebite ovako efekat će biti još bolji.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kada je reč o mršavljenju, mnogi žude za istim — što bržim rešenjem. Čak i kada je potrevbno izgubiti više desetina kilograma!


Nutricionisti i lekari obično preporučuju izbalansiran način ishrane i umerenu fizičku aktivnost, koji u kombinaciji postepeno dovode do trajnog gubljenja viška kilograma, ali postoji li prirodan način da se mršavljenje ubrza? Ako pitate stručnjake, da!

 

Jedan od najpopularnijih "trendova" proteklih godina jeste upotreba smese od meda i cimeta u svakodnevnoj ishrani kako bi se mršavljenje ubrzalo.
Kako cimet utiče na proces mršavljenja?


Cimet, tako neobično aromatičan i ukusan, star je najmanje koliko i zabeležena istorija — poznato je da je još u starom Egiptu imao široku primenu, između ostalog i u balsamovanju, kao i da je u vreme starih Rimljana cimet bio čak 15 puta skuplji nego srebro!

 

Cimet
foto: Profimedia

Za njega sre vezuju mnoga lekovita svojstva jer ima antimikrobno i antiparazitsko dejstvo, a sadrži i antioksidanse, pa mnogi ističu da cimet pomaže pri zarastanju rana i snižava krvni pritisak i holesterol.


Istraživanja su pokazala da cimet smanjuje negativne efekte konzumiranja masne hrane, kao i da smanjuje apetit, produžava osećaj sitosti i ubrzava metabolizam. Uz smanjenje holesterola i ubrzano sagorevanje masti, sve to dovodi do bržeg dovođenja telesne težine u zdravo stanje.


Naučno je dokazano i da cimet pomaže osobama s dijabetesom, tako što poboljšava osetljivost na insulin i ubrzava raspored viška šećera do ćelija koje će ga iskoristiti kao izvor energije. Kao da sve to nije dovoljno, cimet blagotvorno utiče na varenje i sveukupno zdravlje gastrointestinalnog trakta i ublažava dijareju, nadutost, gasove...

 

  • Kako med pomaže?


Dobro je poznato da med ima brojna lekovita svojstva, zbog čega je ključni deo mnogih narodnih lekova i smesa.

 

med
foto: Shutterstock

Med sadrži šećer, ali za razliku od rafinisanog šećera, on u svom sastavu ima brojne korisne minerale i njegove kalorije nisu "prazne". Med pruža i vodu, i energiju, i vlakna, i vitamine, i minerale, a samo neki od njegovih sastojaka su gvožđe, natrijum, kalijum, fosfor, cink, kalijum, niacin, folati, riboflavin, vitamin C i B6, aminokiseline...

 

  • Med i cimet za mršavljenje


Ova mešavina često se preporučuje kao proveren način da se ubrza mršavljenje, ali je naučnih istraživanja o njoj zapravo malo. Ipak, neke studije dale su pozitivne i obećavajuće rezultate, ali nijedna još nije dokazala da će med i cimet uvek dovesti do gubitka kilograma.

 

Zeleni čaj, Čaj
foto: Anna Nahabed/Shutterstock

Ako ste ljubitelj ove kombinacije ukusa, obavezno probajte napitak koji će biti svojevrsna poslastica tokom dijete, a svakim gutljajem će vam pomoći!


Sastojci:

 

  • 250 ml vode
  • kašičica cimeta
  • 2 kašičice meda


Priprema


Zagrejati vodu do tačke ključanja, ali ne pustiti da provri kako previsoka temperatura ne bi "ubila" moć cimeta. Zatim u vrelu vodu staviti kašičicu cimeta, pa dobro promešati i ostaviti da odstoji 15 minuta. Zatim dodati dve kašičice meda i promešati.


Najvažnije je da med sipate u prohlađenu tečnost jer pretopla voda može negativno da utiče i na enzime u medu.

 

 

makonda-tracker