MOĆ PRIRODE

Virusi, prehlade, želudačne infekcije neče imati šanse: 2 lekovita recepta na bazi ŽALFIJE koja čine čuda

0

Arapi su, kao i Kinezi i Rimljani, verovali da je žalfija ključ dugog života. Ima antibakterijska, antifungalna i antivirusna svojstva.

foto: Panthermedia, Profimedia
foto: Panthermedia, Profimedia

Lekovitost biljke žalfije je shvaćena još u srednjem veku kada je Evropa u pitanju, a istočna medicina lekovitost ove biljke prepoznaje vekovima pre nove ere.

 

Jedna od namirnica koje svakodnevno koristimo pri kuhanju već je vekovima i lek za niz bolesti.

 

Žalfija posebno je dobra za grlo, infekcije disajnih puteva, kao i infekcije u ustima. Korisna je i za želudačne infekcije i probleme u crevima, a pomaže i pri smanjenju temperature, groznice i bolova u telu koji se javljaju na početku prehlade i gripa.

 

Arapi su, kao i Kinezi i Rimljani, verovali da je žalfija ključ dugog života. Ima antibakterijska, antifungalna i antivirusna svojstva, prenosi Kurir.

 

Sa druge strane, naučno je dokazano da cimet može da ubije većinu bakterija, čak i one otporne na standardne antibiotike, a pomaže i protiv Ešerihije koli. Samo kašičica cimeta, pokazalo je istraživanje, ubija 99,5 posto tih bakterija za tri dana na sobnoj temperaturi.

 

Žalfija
foto: Instagram/printscreen

Tinktura od žalfije za prevenciju bolesti

 

U decilitar 70-procentnog etilnog alkohola stavite 20 grama usitnjenih žalfijinih listića. Ostavite da stoji na toplom mesec dana. Procedite i prespite u bočicu. Po 10 do 15 kapi tinkture dodajte u malo vode, soka ili čaja tri puta dnevno.

 

Žalfija i cimet protiv bronhitisa

 

Rastopite dve kašike šećera, pa prelijte sa pola litre mlijeka, kao kada pravite prepečeno mleko. Kad prokuva, skinite sa vatre i dodajte kašičicu usitnjene žalfije i pola kašičice cimeta. Ostavite da odstoji deset minuta, pa procedite i pijte tri puta na dan.

 

 

 

makonda-tracker