efikasne, a jednostavne

Kako smršati bez gladovanja i bez ugrožavanja zdravlja – i to brzo? 8 popularnih DIJETA KOJE ZAPRAVO DELUJU!

0

Među dijetama koje su popularne na javnoj sceni i na društvenim mrežama izdvojile su se neke za koje naučna istraživanja pokazuju da ih zaista vredi probati.

Na South Beach dijeti ne treba da se odreknete nečega što volite - samo ga zamenite zdravijom varijantom iste hrane!
Na South Beach dijeti ne treba da se odreknete nečega što volite - samo ga zamenite zdravijom varijantom iste hrane!foto: Annebel Van den Heuvel / Panthermedia / Profimedia

U poslednje vreme često čujemo termin "pomodna dijeta", koji se koristi da opiše režim ishrane koji je u tom trenutku izuzetno popularan, a obećava brze rezultate.


Uglavnom su u pitanju izuzetno rigorozni i restriktivni načini ishrane, koji podrazumevaju stroga ograničenja i mnogo odricanja, a obično se to ne isplati – čim se dijeta završi, kilogrami se vraćaju.


Međutim, medicinska platofrma Healthline piše da postoji nekoliko režima koje zapravo vredi probati jer nisu toliko ograničavajući da ugrožavaju zdravlje, a naučnim studijama je otkriveno da zaista dovode do gubitka kilograma.

 

Štaviše, mogu biti zdrave, održive i uravnotežene!

Ovaj portal izdvojio je sledećih osam "pomodnih dijeta" kao one koje zaista deluju.


Najbolje popularne dijete


1. Atkinsova dijeta


Atkinsova dijeta, koju su popularisale brojne poznate dame, osmišljena je još sedamdesetih, kada je kardiolog Robert Atkins napravio način ishrane koji dovodi do brzog mršavljenja bez gladovanja.

 

Mediji su pisali da iza izgleda Dženifer Aniston stoji Atkinsova dijeta
Mediji su pisali da iza izgleda Dženifer Aniston stoji Atkinsova dijetafoto: EPA-EFE/ALLISON DINNER

Sastoji se od četiri faze, uključujući dvonedeljnu fazu indukcije koja ograničava ugljene hidrate na 20 g dnevno, dok dozvoljava neograničene količine proteina i masti. U toj fazi telo počinje da pretvara masti u jedinjenja po imenu ketoni i prelazi na korišćenje njih kao glavnog izvora energije.

 

Potom se postepeno dodaju ugljeni hidrati u koracima od po pet grama kako bi se odredio "kritičan nivo ugljenih hidrata" za gubitak težine i održavanje tog gubitka.


Studije koje su upoređivale Atkinsovu dijetu s drugima pokazale su da je ona ili jednako efikasna ili često još efikasnija za mršavljenje.

2. South Beach dijeta


Autor ovog režima ishrane je kardiolog dr Artur Agatston, a ona se zasniva na umerenosti i stavu da nikakvo preterivanje nije dobro, pa tako ni u pokušajima da smršamo.

 

Ako volite čokoladu, ne izbegavajte je na South beach dijeti već mlečnu zamenite crnom
Ako volite čokoladu, ne izbegavajte je na South beach dijeti već mlečnu zamenite crnomfoto: Sea Wave, Shutterstock

Ova dijeta ne preporučuje izbegavanje masti i ugljenih hidrata, već das e odaberu oni koji koriste.


Dr Agatston preporučivao je veštačke zaslađivače umesto šećera, crnu umesto mlečne čokolade itd.


I ovaj način ishrane je zasnovan na potrebama ljudi s kardiovaskularnim problemima, pa se savetuje veći unos omega-3 masnih kiselina, koje se nalaze u ribi i ribljem ulju i veoma su važne za snižavanje triglicerida u krvi.


3. Veganska ishrana


Veganske dijete su sve popularnije među ljudima koji žele da smršaju, a mnogi ih kritikuju kao neuravnotežene i ekstremne jer ne sadrže hranu životinjskog porekla.

 

Veganska dijeta može da bude uravnotežena i raznovrsna, kao i korisna za zdravo mršavljenje, uz pažljivo biranje namirnica
Veganska dijeta može da bude uravnotežena i raznovrsna, kao i korisna za zdravo mršavljenje, uz pažljivo biranje namirnicafoto: Sea Wave/Shutterstock

Međutim, Healthline piše da veganska ishrana može biti zdrava ili nezdrava u zavisnosti od vrste namirnica koje se unose. Malo je verovatno da ćete smršati ako jedete prevelike količine prerađene hrane, zar ne?


Studije su pokazale da veganska ishrana zasnovana na celovitoj hrani može da dovede do mršavljenja i smanji nekoliko faktora koji doprinose razvoju bolesti srca, a među njima je i jedna šestomesečna kontrolisana studija sprovedena nad 63 osobe s prekomernom težinom. U okviru istraživanja, objavljenog 2007. u listu Obesity, upoređivani su rezultati pet različitih dijeta, a oni koji su bili u veganskoj grupi su izgubili više težine od svih ostalih.

Štaviše, Healthline piše da su duže studije pokazale da veganska ishrana može dati impresivne rezultate. Samo je važno šta jedete!


4. Keto(gena) dijeta


Iako je jedna od najpoznatijih pomodnih dijeta, ne može se negirati da je keto dijeta veoma efikasna.

 

Hale Beri je godinama bila na keto dijeti
Hale Beri je godinama bila na keto dijetifoto: Sweaty Betty/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Režim ketogene ishrane, poznatije pod imenom keto dijeta, podrazumeva snižen unos ugljenih hidrata, umereno konzumiranje proteina i povišen unos masti.


Suština je da telo kao osnovni izvor energije umesto glukoze počne da koristi masnoće, pa se one ne skladište.


Stručnjaci ističu da se uz ovakav način ishrane čuva mišićno tkivo, a ključno je ući u ketozu – prirodan proces koji telo pokreće kako bi nam pomoglo da preživimo u trenucima kada gladujemo. Tada organizam proizvodi ketone, koji se stvaraju usled razlaganja masti u jetri, a keto dijeta pokreće ovaj proces i dovodi telo u specifično metaboličko stanje.


Što je najvažnije, do toga se ne dolazi gladovanje, već sniženim unosom ugljenih hidrata!

5. Paleo dijeta


Paleo dijeta osmišljena je tako da liči na ishranu naših predaka, lovaca-sakupljača koji su živeli pre više hiljada godina, a iako je nemoguće znati tačno kako su se oni hranili, stručnjaci ističu da se njihova ishrana sastojala od celih namirnica.

 

Paleo dijeta zaista pruža mnogo mogućnosti za uravnoteženu ishranu
Paleo dijeta zaista pruža mnogo mogućnosti za uravnoteženu ishranufoto: Fascinadora/Shutterstock

Uz takav način ishrane i fizički aktivan život, lovci-sakupljači su verovatno imali nižu stopu bolesti koje se vezuju za životni stil, kao što su gojaznost, dijabetes i srčana oboljenja, piše medicinska plaforma Healthline.


Na ovom režimu zabranjeni su šećer i visokofruktozni kukuruzni sirup, zatim žitarice, mahunarke, mlečni proizvodi, mahunarke, neka biljna ulja, čak i veštački zaslađivači i, podrazumeva se, visokoprerađena hrana.


Što se tiče dozvoljenih namirnica, na tom spisku su meso, riba i morski plodovi, povrće, voće, jaja, orašasti plodovi i semenke, zdrava ulja i masti, brojni začini...

6. Zona dijeta


Način ishrane za koji se pisalo da ga primenjuju Sindi Kraford, Sara Džesika Parker, Demi Mur i Bred Pit još jedna je pomodna dijeta koja se našla na ovoj listi.

 

Sindi Kraford navodno redovno primenjuje zona dijetu
Sindi Kraford navodno redovno primenjuje zona dijetufoto: @MALIBUUSTARS YOUTUBE / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Ona je osmišljena devedesetih, kada ju je sastavio američki biohemičar dr Bari Sirs, a podrazumeva da se unos kalorija sastoji od 30% nemasnih proteina, 30% zdravih masti i 40% ugljenih hidrata bogatih vlaknima. Pored toga, ove namirnice treba konzumirati kao propisani broj "blokova" tokom obroka i užina.


Dosadašnje studije sugerišu da je ona zaista efikasna za gubitak težine i snižavanje šećera ukrvi, insulinsku rezistenciju i upalu.


7. Dukanova dijeta


Tzv. Dukan dijeta je razvijena tokom sedamdesetih i sastoji se od četiri faze, a često se tvrdi da ona stoji iza izgleda Kejt Midlton i Dženifer Lopez.

 

Dukan dijetu primenjuju Džej Lo i Kejt Midlton
Dukan dijetu primenjuju Džej Lo i Kejt Midltonfoto: EPA-EFE/ABIR SULTAN, EPA-EFE/HANNAH MCKAY/POOL

Na samom početku se mršavi naglo, a potom slede režimi ishrane koji sprečavaju da se izgubljeni kilogrami vrate. U pitanju je visokoproteinska ishrana s malo ugljenih hidrata, u kojoj se preporučuje povećan unos tečnosti i bilo kakva fizička aktivnost, u tajanju od makar 20 minuta dnevno.

Nijedna hrana u svakoj fazi do stabilizacije nije strogo zabranjena, ali se podstiču namirnice s visokim sadržajem proteina i povrće, dok se u završnom stadijumu očekuje da jedete hranu iz prve faze samo jednom nedeljno.


8. Dijeta 5:2


Ovaj način ishrane je vrsta povremenog posta koji podrazumeva da se pet dana u nedelji jede normalno i da se potom na dva dana ograniči unos kalorija na 500-600, što rezultira ukupnim kalorijskim deficitom koji dovodi do mršavljenja, piše Healthline.

 

Dijeta 5:2 predstavlja vrstu povremenog posta
Dijeta 5:2 predstavlja vrstu povremenog postafoto: Elizaveta Galitckaia / Alamy / Alamy / Profimedia

Ona se smatra oblikom modifikovanog naizmeničnog posta jer neke vrste ovog posta podrazumevaju da se ne jede čak i 24 sata.


Izuzetno nizak unos kalorija tokom dva dana je klasifikovao ovu dijetu kao pomodnu, a Healthline piše da istraživanja sugerišu da ovo potom ne dovodi do preteranog unosa kalorija u danima kada možemo da jedemo normalno. Razlog može biti oslobađanje peptida YY, koji čini da se osećamo sito i potom pojedemo manje.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Da li je dijeta po krvnim grupama opasna?

 

makonda-tracker