U svetu odavno spada u najpopularnije začine, a na našim prostorima u poslednje vreme dobija zasluženu pažnju jer može da se koristi na mnogo načina i obiluje hranljivim materijama
Ne postoji jedan čaroban sastojak ishrane koji će preko noći rešiti problem viška kilograma, ali stručnjaci su saglasni da određene namirnice i začini i te kako mogu biti od koristi u uravnoteženoj i raznovrsnoj ishrani.
Pored dokazanog pozitivnog dejstva bobičastog voća, đumbira i druge hrane, od pomoći za mršavljenje može biti i upotreba određenih začina, poput cimeta, a među nadaleko hvaljenima je i – kumin.
Reč je o jednom od omiljenih začina u mnogim svetskim kuhinjama, na prvom mestu u Aziji, a u poslednje vreme se često koristi i na našim prostorima.
Šta je kumin?
Ovaj začin pravi se od mlevenog semena biljke Cuminum cyminum i pripada porodici peršuna i uglavnom je uzgajaju u Indiji i Kini, ali i mnogo dalje, u Siriji, Turskoj, Iranu, pa čak i u Meksiku. Veruje se da se kumin koristi oko pet milenijuma u ljudskoj ishrani i da spada u najstarije začine na svetu.
Uglavnom se jede sušeni kumin, koji ima pikantan ukus, istovremeno slatkast i opor, s blagom gorkom notom, a uglavnom se upoređuje sa svojim "rođakom" anisom.
Mnogi ga mešaju s, takođe veoma zdravim, kimom, na koji možda podseća izgledom semena i imenom, ali su im ukusi potpuno različiti.
Zašto treba jesti kumin?
Kao i u slučaju svih začina koji se koriste tako dugo, kuminu se pripisuju mnoge blagodeti i često se u prošlosti koristio kao narodni lek, a novije studije potvrđuju da – iako nije lek, kao što nijedna hrana ne može biti zamena za terapiju koju propisuje lekar – zaista postoji mnogo razloga da češće koristimo kumin.
Medicinska platforma Healthline izdvojila je devet prednosti kumina, a to su:
- podstiče bolje varenje
- bogat je izvor gvožđa
- sadrži značajna biljna jedinjenja
- može da pomogne u borbi protiv dijabetesa
- može da pomogne u kontroli holesterola
- može da bude prevencija bolesti koje se prenose hranom
- može da pomogne pri odvikavanju od narkotika
- može da pomogne u borbi protiv zapaljenja
- može da podstakne mršavljenje i smanjenje masti
Kako iskoristiti kumin za mršavljenje?
Ovaj začin ima veoma bogat nutritivni profil, a jedan od njegovih najvažnijih sastojaka za mršavljenje je timohinon, prirodna hemikalija sa snažnim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima, koji može da cilja slobodne radikale u organizmu i time pomogne u detoksikaciji.
Studija objavljena 2014. u medicinskom časopisu Complementary Therapies in Clinical Practice pokazala je na uzorku od 88 žena da žene s prekomernom težinom koje konzumiraju jogurt koji sadrži 3 g kumina mršave više od onih koje ga ne piju.
Druga studija, objavljena 2016. u publikaciji IRCMJ, pokazala je da su učesnici istraživanja koji su uzimali 75 mg suplementa kumina dnevno gubili 1,4 kg više od onih koji su koristili placebo.
Ipak, bilo je i onih studija koje nisu pokazale uticaj kumina za proces gubitka kilograma, a u svakom slučaju vredi probati jer je u pitanju hranljiv začin.
Možete ga koristiti kao začin, u pripremi svih slanih obroka, uključujući čorbe i salate, a odličan je u kombinaciji s pirinčem. Takođe, popularan je i napitak od kumina, koji se pravi tako što se dve kašičice kumina preliju ključalom vodom (oko litar i po), pa se ostavi da odstoji pola sata i procedi.
Ukoliko želite da koristite suplemente kumina, najpre o tome popričajte sa svojim lekarom, koji poznaje vašu medicinsku istoriju i zna je li to dobra odluka.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Šta je lavlja dijeta?