supermoćan

Ako želite da smršate, o-ba-ve-zno koristite OVAJ ZAČIN: Za 100 dinara dobijate punu kesu, a deluje brzo, jako i zdravo

0

U svetu odavno spada u najpopularnije začine, a na našim prostorima u poslednje vreme dobija zasluženu pažnju jer može da se koristi na mnogo načina i obiluje hranljivim materijama

Ovaj začin odličan je dodadak svakoj salati
Ovaj začin odličan je dodadak svakoj salatifoto: RossHelen/Shutterstock

Ne postoji jedan čaroban sastojak ishrane koji će preko noći rešiti problem viška kilograma, ali stručnjaci su saglasni da određene namirnice i začini i te kako mogu biti od koristi u uravnoteženoj i raznovrsnoj ishrani.


Pored dokazanog pozitivnog dejstva bobičastog voća, đumbira i druge hrane, od pomoći za mršavljenje može biti i upotreba određenih začina, poput cimeta, a među nadaleko hvaljenima je i – kumin.


Reč je o jednom od omiljenih začina u mnogim svetskim kuhinjama, na prvom mestu u Aziji, a u poslednje vreme se često koristi i na našim prostorima.

Šta je kumin?


Ovaj začin pravi se od mlevenog semena biljke Cuminum cyminum i pripada porodici peršuna i uglavnom je uzgajaju u Indiji i Kini, ali i mnogo dalje, u Siriji, Turskoj, Iranu, pa čak i u Meksiku. Veruje se da se kumin koristi oko pet milenijuma u ljudskoj ishrani i da spada u najstarije začine na svetu.

 

Kao i u slučaju svih začina koji se koriste tako dugo, kuminu se pripisuju mnoge blagodeti
Kao i u slučaju svih začina koji se koriste tako dugo, kuminu se pripisuju mnoge blagodetifoto: StockImageFactory.com/Shutterstock

Uglavnom se jede sušeni kumin, koji ima pikantan ukus, istovremeno slatkast i opor, s blagom gorkom notom, a uglavnom se upoređuje sa svojim "rođakom" anisom.


Mnogi ga mešaju s, takođe veoma zdravim, kimom, na koji možda podseća izgledom semena i imenom, ali su im ukusi potpuno različiti.


Zašto treba jesti kumin?


Kao i u slučaju svih začina koji se koriste tako dugo, kuminu se pripisuju mnoge blagodeti i često se u prošlosti koristio kao narodni lek, a novije studije potvrđuju da – iako nije lek, kao što nijedna hrana ne može biti zamena za terapiju koju propisuje lekar – zaista postoji mnogo razloga da češće koristimo kumin.

 

Uglavnom se jede sušeni kumin
Uglavnom se jede sušeni kuminfoto: padlock, door, closed door, wood, gate / Alamy / Alamy / Profimedia

Medicinska platforma Healthline izdvojila je devet prednosti kumina, a to su:

  1. podstiče bolje varenje
  2. bogat je izvor gvožđa
  3. sadrži značajna biljna jedinjenja
  4. može da pomogne u borbi protiv dijabetesa
  5. može da pomogne u kontroli holesterola
  6. može da bude prevencija bolesti koje se prenose hranom
  7. može da pomogne pri odvikavanju od narkotika
  8. može da pomogne u borbi protiv zapaljenja
  9. može da podstakne mršavljenje i smanjenje masti

Kako iskoristiti kumin za mršavljenje?


Ovaj začin ima veoma bogat nutritivni profil, a jedan od njegovih najvažnijih sastojaka za mršavljenje je timohinon, prirodna hemikalija sa snažnim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima, koji može da cilja slobodne radikale u organizmu i time pomogne u detoksikaciji.

 

Sipajte malo kumina u svoju salatu i već ste učinili mnogo za svoje zdravlje!
Sipajte malo kumina u svoju salatu i već ste učinili mnogo za svoje zdravlje!foto: Dean Drobot/Shutterstock

Studija objavljena 2014. u medicinskom časopisu Complementary Therapies in Clinical Practice pokazala je na uzorku od 88 žena da žene s prekomernom težinom koje konzumiraju jogurt koji sadrži 3 g kumina mršave više od onih koje ga ne piju.


Druga studija, objavljena 2016. u publikaciji IRCMJ, pokazala je da su učesnici istraživanja koji su uzimali 75 mg suplementa kumina dnevno gubili 1,4 kg više od onih koji su koristili placebo.


Ipak, bilo je i onih studija koje nisu pokazale uticaj kumina za proces gubitka kilograma, a u svakom slučaju vredi probati jer je u pitanju hranljiv začin.

 

Kumin se dobija od mlevenog semena biljke Cuminum cyminum i pripada porodici peršuna
Kumin se dobija od mlevenog semena biljke Cuminum cyminum i pripada porodici peršuna foto: Whitebox Media / Alamy / Alamy / Profimedia

Možete ga koristiti kao začin, u pripremi svih slanih obroka, uključujući čorbe i salate, a odličan je u kombinaciji s pirinčem. Takođe, popularan je i napitak od kumina, koji se pravi tako što se dve kašičice kumina preliju ključalom vodom (oko litar i po), pa se ostavi da odstoji pola sata i procedi.

Ukoliko želite da koristite suplemente kumina, najpre o tome popričajte sa svojim lekarom, koji poznaje vašu medicinsku istoriju i zna je li to dobra odluka.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Šta je lavlja dijeta?

 

makonda-tracker