Čia semenke su u poslednje vreme sve traženije zbog njihovog bogatog i raznovrsnog sastava, a u četiri slučaja su se pokazale veoma korisnima
Čia semenke su, zapravo, seme biljke Salvia hispanica, koja raste u centralnom i južnom Meksiku, kao i sličnih vrsta Salvia columbariae, Salvia polystachia i Salvia tiliifolia.
One su proteklih godina veoma popularne u svetu zbog brojnih zdravstvenih prednosti koje pružaju, a imale su veoma važno mesto u ishrani Asteka i Maja.
Štaviše, sama reč chia na majanskom je značila – "snaga".
Šta sve sadrže čia semenke?
U porciji od 28 grama čia semenki može se naći 128 kalorija, ali neka vas to ne zavarava. U pitanju je veoma zdrava semenka koja ima izuzetan nutritivni profil.
U 100 g čia semenki nalazi se:
- 486 kalorija
- 6% vode
- 16,5 g proteina
- 42,1 ugljenih hidrata
- 0 g šećera
- 34,4 g vlakana
- 30,7 g masti
- 3,33 g zasićenih masnih kiselina
- 2, 31 g mononezasićenih masti
- 23,67 g polinezasićenih masti
- 17,83 g omega-3 masnih kiselina
- 5,84 g omega-6 masnih kiselina
- 0,14 g trans masti
Uz to, one ne sadrže gluten, a uz to obiluju vitaminima A, E i C, zatim kalcijumom, cinkom, kalijumom, fosforom, gvožđem, manganom, selenom, bakrom...
Ko treba da jede čia semenke?
Mnogo je zdravstvenih prednosti konzumiranja čia semenki, koje su s razlogom sve popularnije proteklih godina u svetu. Medicinska platforma Healthline izdvojila je sledeće koristi od konzumiranja čia semena.
-
Ljudi koji žele veći nivo omega-3 masti u krvi
Omega-3 masne kiseline veoma su važne za telo i mozak, a čia semenke su odličan izvor omega-3 ALA, tj. a-linoleinske kiseline.
Međutim, one se moraju pretvoriti u aktivan oblik EPA, tj. eikozapentaenoinsku kiselinu, pre nego što telo može da ih iskoristi. Studije sprovedene nad ljudima i životinjama pokazale su da čia semenke mogu da podignu nivo ALA u krvi do 138% i EPA do 39%.
-
Ljudi žele regulišu nivo šećera u krvi
Zdrav nivo glukoze u krvi je jedan od preduslova optimalnog zdravlja, a istraživanja sprovedena na životinjama pokazuju da čia semenke snižavaju insulinsku rezistenciju i poboljšavaju kontrolu šećera u krvi, što su važni faktori za metabolički sindrom, dijabetes tipa 2 i bolesti srca.
-
Ljudi koji imaju povišen krvni pritisak
Visok krvni pritisak je glavni faktor rizika za nastanak hroničnih bolesti kao što su srčane, a utvrđeno je da čia semenke i čia brašno mogu da pomognu u snižavanju krvnog pritiska kod ljudi koji imaju hipertenziju.
-
Ljudi kojima treba više vlakana u ishrani
Većina ljudi ne konzumira dovoljno biljnih vlakana, koja su povezana s boljim radom creva i nižim rizikom od brojnih oboljenja. Porcija od 28 g čia semenki obezbeđuje 9,75 g vlakana, što je 25% preporučenog dnevnog unosa za muškarce, odnosno 39% za žene.
Zbog svoje velike moći apsorpcije, čia seme povećava zapreminu hrane u digestivnom traktu, što dovodi do povećane sitosti i, potom, manjeg unosa hrane nakon njih.
Naravno, sve to ne znači da su čia semenke lek za bilo šta, niti bi ih trebalo tako posmatrati – ali u okviru raznovrsne i uravnotežene ishrane, redovnim konzumiranjem mogu da budu dragocena pomoć u očuvanju zdravlja.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Saveti gastroeneterologa za leto