stvarno pomažu

Za mršavljenje, normalan šećer u krvi, miran stomak... 6 superzdravih ZAČINA koje treba da jedete što češće

0

Iako nisu magična sredstva koja preko noći menjaju život, ovi začini i začinske biljke bez sumnje bi trebalo često da se nađu u svačijem jelovniku

Začini nisu čarobna sredstva koja pomažu preko noći, ali neki od njih imaju dokazano pozitivno dejstvo na zdravlje
Začini nisu čarobna sredstva koja pomažu preko noći, ali neki od njih imaju dokazano pozitivno dejstvo na zdravljefoto: Shutterstock/monticello

Začini i začinsko bilje vekovima su imali svoje mesto u narodnoj medicini, a iako su savremena naučna istraživanja dokazala da on nemaju mnoga svojstva koja im se pripisuju.


Međutim, mnoge zdravstvene prednosti su dokazane!

 

U nastavku pogledajte koji bi začini i začinsko bilje trebalo redovno da se konzumiraju jer mogu da budu od velike pomoći za očuvanje zdravlja.

Cimet pomaže kod visokog šećera u krvi

 

Cimet je bogat antioksidansima i korisnim jedinjenjima. Pomaže u kontroli šećera u krvi, zaštiti od srčanih bolesti i smanjenju upale.
Cimet je bogat antioksidansima i korisnim jedinjenjima. Pomaže u kontroli šećera u krvi, zaštiti od srčanih bolesti i smanjenju upale.foto: Valeri Vatel/Shutterstock

Cimet je popularan začin i uglavnom se koristi pri pripremi poslastica, a sadrži jedinjenje po imenu cinamaldehid, koje je odgovorno za lekovita svojstva cimeta. Cimet ima snažno antioksidativno dejstvo i pomaže u borbi protiv upale, a pokazalo se da može da pomogne i u snižvanju holesterola i triglicerida u krvi.


Međutim, posebno se izdvaja zbog toga kako utiče na nivo glukoze u krvi.
Studija objavljena u medicinskom časopisu Diabetes Care, pokazala je da cimet može da popravi osetljivost na insulin i snizi nivo šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom tipa 2. Stabilizacija nivoa šećera u krvi može sprečiti prejedanje i smanjenje želje za slatkišima, što je ključno za kontrolu telesne težine.

Cimet može biti koristan dodatak ishrani za osobe koje žele da kontrolišu nivo šećera u krvi i smanje telesnu težinu – navodi se u studiji.


Žalfija pomaže za bolju funkciju mozga i pamćenje

 

Žalfija je korisna za bolji rad mozga
Žalfija je korisna za bolji rad mozgafoto: New Africa/Shutterstock

Ime žalfije na latinskom jeziku glasi Salvia officinalis, a ovaj naziv potiče od reči salvare, što znači "spasiti". To ne čudi jer je žalfija dugo imala odličnu reputaciju zbog brojnih prednosti koje pruža.


Trenutna istraživanja pokazuju da žalfija može da poboljša funkciju mozga i pamćenje, naročito kod ljudi koji imaju Alchajmerovu bolest, koja je praćena padom nivoa acetilholina, neurotransimera čiju razgradnju žalfija inhibira, šot je pokazalo istraživanje objavljeno 2003. godine u magazinu Pharmacology, Biochemistry and Behavior.


Nana ublažava bolove od sindroma nervoznih creva i može da smanji mučninu

 

Nana je poznata po blagotvornom dejstvu na stomak
Nana je poznata po blagotvornom dejstvu na stomakfoto: Vaclav Mach/Shutterstock

Nana ima dugu istoriju upotrebe u narodnoj medicini i aromaterapiji, a ona ima mnogo dragocenih sastojaka i, samim tim, mehanizama kojima pomaže telu.


Medicinska platforma Healthline piše da su mnoge studije pokazale da ulje pitome metvice može da ublaži bolove usled sindroma nervoznih creva jer deluje tako što opušta glatke mišiće debelog creva.

 

To dalje smanjuje bol koji se oseća prilikom pražnjenja creva, a poamže i u smanjenju nadimanja stomaka, što je uobičajen probavni simptom. Neke studije pokazuju da može pomoći i protiv mučnine.


Kurkuma protiv zapaljenja i oksidativnog stresa

 

Kurkuma se često kombinuje s medom
Kurkuma se često kombinuje s medomfoto: Shutterstock / AxOst

Čuveni azijski začin sadrži kurkumin, aktivnu supstancu sa sa snažnim antiinflamatornim efektima, kao i više jedinjenja s lekovitim svojstvima.
Kurkumin je moćan antioksidans, što znači da pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa i podstiče sopstvene antioksidativne enzime u telu.

Kajenska paprika smanjuje apetit

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lisa Lin (@hellolisalin)

Ljuća od obične paprike, ona sadrži aktivni sastojak po imenu kapsaicin, za koji se pokazalo da smanjuje apetit i povećava sagorevanje masti u mnogim studijama.


Zato je kapsaicin često sastojak sredstava za mršavljenje.


Ruzmarin protiv alergija i zapušenog nosa

 

Ruzmarin je poznat po jakom mirisu
Ruzmarin je poznat po jakom mirisufoto: freedomnaruk/Shutterstock

Aktivni sastojak ruzmarina je rozmarinska kiselina, koja potiskuje alergijske reakcije i začepljenost nosa. U studiji objavljeno 2004. godine u časopisu Experimental Biology and Medicine učestvovalo je 29-oro ljudi, a zaključak autora je da doze od 50 do 200 mg rozmarinske kiseline mogu da smanje simptome alergije.


Takođe, broj imunih ćelija u nosnoj sluzi je snižen, uz manju zapušenost.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Gastroenterolog dr Perišić otkrio koje su namirnice najbogatije vitaminom C

 

makonda-tracker