ima brojne prednosti

Kako iskoristiti CIMET za zdravo mršavljenje? 3 stvari koje treba da znate ako upotrebljavate ovaj superzdrav začin

0

Jedan od najpopularnijih začina na svetu izdvaja se neobičnim mirisom i ukusom, a brojne studije dokazale su njegovu efikasnost kada je u pitanju očuvanje zdravlja

Cimet nije čudotvorno sredstvo za mršavljenje, ali definitivno može biti od pomoći!
Cimet nije čudotvorno sredstvo za mršavljenje, ali definitivno može biti od pomoći!foto: Julia Sudnitskaya/Shutterstock

Cimet je začin dobijen iz unutrašnje kore nekoliko vrsta stabala iz roda Cinnamomum, koji se vekovima koristi u kulinarstvu i tradicionalnoj medicini zbog svojih brojnih zdravstvenih koristi.


Već neko vreme on je predmet istraživanja zbog svog potencijala da pomogne u gubitku težine, a često se na internetu mogu pročitati recepti za domaće mešavine sa cimetom za topljenje masti.


Iako nema medicinskih dokaza da bilo koji od tih napitaka i "eliksira" zaista dovodi do mršavljenja, naročito u kombinacijama s medom i sl, postoje dokazi da cimet može biti dobar saveznik u procesu gubitka kilogramaizmeđu cimeta i mršavljenja.

Cimet može da pomogne u ubrzanju metabolizma


Studija objavljena u časopisu Metabolism: Clinical and Experimental 2017.  pokazala je da cimet može povećati termogenezu i metaboličku aktivnost u telu. Termogeneza je proces kojim telo sagoreva kalorije za proizvodnju toplote, a istraživači su otkrili da cimet pomaže u ubrzanju metabolizma masnih ćelija, što dalje može doprineti gubitku težine.

 

Pospite cimetom jabuke i dobićete zdrav i ukusan dezert, a potpuno prirodan!
Pospite cimetom jabuke i dobićete zdrav i ukusan dezert, a potpuno prirodan!foto: Pressmaster/Shutterstock

Naši nalazi su pokazali da cimet povećava termogenezu, što može pomoći u ubrzanju metabolizma i sagorevanju masnoća – rekao je autor studije dr Jun Vu, profesor Univerziteta u Mičigenu.


Cimet može da pomogne u regulaciji šećera u krvi


Studija objavljena u medicinskom časopisu Diabetes Care, pokazala je da cimet može da popravi osetljivost na insulin i snizi nivo šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom tipa 2. Stabilizacija nivoa šećera u krvi može sprečiti prejedanje i smanjenje želje za slatkišima, što je ključno za kontrolu telesne težine.


Cimet može biti koristan dodatak ishrani za osobe koje žele da kontrolišu nivo šećera u krvi i smanje telesnu težinu – navodi se u studiji.


Pokazalo se i da cimet smanjuje neke od loših efekata konzumiranja masne hrane, piše Medical News Today, što dalje pomaže u mršavljenju. Njegov efekat na glukozu u krvi takođe može pomoći u ovom procesu, kao i 1,6 g vlakana u samo jednoj kašičici cimeta.

 

Cimet je začin dobijen iz unutrašnje kore nekoliko vrsta stabala iz roda Cinnamomum
Cimet je začin dobijen iz unutrašnje kore nekoliko vrsta stabala iz roda Cinnamomumfoto: Valeri Vatel/Shutterstock

Cimet za topljenje masnoće


Istraživanje sprovedeno nad pacovima, objavljeno u časopisu Journal of Nutritional Biochemistry 2021. pokazalo je da cimet može da pomogne u smanjenju masnih naslaga, naročito u predelu stomaka. Učesnici istraživanja su imali smanjenje telesne mase i abdominalne masti nakon redovnog unosa cimeta.

Rezultati naše studije sugerišu da cimet može smanjiti akumulaciju masti u organizmu, što ga čini potencijalnim suplementom za mršavljenje – izjavio je dr Ričard Anderson, autor studije.


Kako uključiti cimet u ishranu?


Naravno, cimet nije magično sredstvo za mršavljenje, niti ga treba tako tretirati, već će vam on pomoći u okviru raznovrsne i uravnotežene ishrane. Ukoliko želite da uključite cimet u svoj jelovnik kako biste iskoristili njegove potencijalne prednosti za mršavljenje, evo nekoliko saveta.

 

Umesto šećera, sipajte cimet u kafu
Umesto šećera, sipajte cimet u kafufoto: Valentyn Volkov/Shutterstock
  • Dodajte kašičicu cimeta u jutarnju kafu ili čaj.
  • Sipajte cimet preko ovsene kaše s bobičastim voćem, jogurta ili voćne salate.
  • Koristite cimet kao začin u pripremi zdravih poslastica, poput pečenih jabuka ili banana.


Cimet nije čudotvorni lek za mršavljenje, ali naučna istraživanja pokazuju da može biti koristan dodatak zdravom načinu života i ishrani.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Lampaš: Dijeta asocira ljude na izgladnjivanje

 

makonda-tracker