bez muke

Posle nje dugo niste gladni: Ukusna hrana koja POMAŽE U MRŠAVLJENJU više nego bilo koja druga

0

Ne postoji nijedna magična namirnica koja će vam pomoći da smršate, ali ako postoji neka grupa namirnica koja sigurno pomaže – to je ova

Čia semenke obiluju vlaknima, što ih čini odličnim za mršavljenje
Čia semenke obiluju vlaknima, što ih čini odličnim za mršavljenjefoto: Shutterstock, Fascinadora

Na svetskom tržištu proteklih godina je moguće naći ogroman broj proizvoda za mršavljenje, koji navodno dovode do brzog gubitka kilograma bez gladovanja.


Bez obzira na to radi li se o čaju, suplementu ili navodnom piću za detoksikaciju, često su u pitanju preparati čije takvo dejstvo nije dokazano, a stručnjaci i dalje ističu da je najbolji način da se rešimo viška kilograma uravnotežena i razvnorsna ishrana, uz smanjenje broja unetih kalorija.


Određene grupe namirnica pokazale su se veoma efikasnima u bržem sagorevanju masnoće i posebno su poželjne na dijeti, a iako nije u pitanju nikakva superhrana ili moćni suplement – postoji hrana koja će vam sigurno pomoći u tome.

U pitanju su biljna vlakna, komponenta biljne hrane koja ne može da se svari, a nalazi se u voću, povrću, intergralnim žitaricama, mahunarkama, određenim semenkama... Vlakna se često nazivaju prvom grupom namirnica od koje treba poći ako želite da se rešite viška kilograma, piše Eating Well

 

Jabuke spadaju u namirnice sa značajnom količinom vlakana
Jabuke spadaju u namirnice sa značajnom količinom vlakanafoto: Elena Shashkina/Shutterstock

Čak i ako ne želite da smršate, verovatno bi trebalo da jedete više vlakana, jer mogu pomoći sveukupnom zdravlju.


Kako su vlakna povezana s mršavljenjem?


Naša tela ne mogu u potpunosti da svare vlakna, tako da ona dodaju vrlo malo kalorija našim obrocima. Uz to, usporavaju brzinu varenja hrane, zbog čega se posle jela duže osećamo sito i manje smo skloni da ubrzo nakon obroka posegnemo za grickalicama.

Ona, inače, potiču iz biljaka i predstavljaju vrstu ugljenih hidrata, ali se, za razliku od ostalih iz ove grupe, ne mogu da se razlože na prostije sastojke. Različite namirnice obično sadrže i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, ali obično jednu vrstu imaju u znatnijoj količini.

 

Čia semenke spadaju u namirnice koje sadrže najviše biljnih vlakana, odličnih za mršavljenje
Čia semenke spadaju u namirnice koje sadrže najviše biljnih vlakana, odličnih za mršavljenjefoto: New Africa/Shutterstock

Neka istraživanja pokazala su da vlakna zapravo mogu da vežu neke kalorije i onemoguće njihovu apsorpciju, ali je potrebno još studija. Ako bi se to pokazalo tačnim, to bi bila još jedna ogromna prednost vlakana u procesu gubitka suvišnih kilograma.


– Vlakna deluju tako što odlažu apsorpciju hranljivih materija i masti i varenje hrane. Ona pojačavaju osećaj sitosti, što dalje vodi do niskog apetita i manje želje za hranom – ističe londonska nutricionistkinja i fitnes ekspertkinja Natali Komova. – Vlakna regulišu vaš unos kalorija, smanjujući višak masti na stomaku.


Rastvorljiva vlakna mogu da apsorbuju vodu, zahvaljujući čemu se stvara masa u obliku gela, što nije slučaj s nerastvorljivima.


Koja hrana ima najviše biljnih vlakana?

Spisak namirnica koje sadrže najviše biljnih vlakana, korisnih za gubljenje kilograma
Spisak namirnica koje sadrže najviše biljnih vlakana, korisnih za gubljenje kilogramafoto: Glossy/Canva

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Lampaš: Dijeta asocira ljude na izgladnjivanje

 

makonda-tracker