možda će vas zanimati

Šta je tačno MESNA DIJETA? Osnovni principi ishrane i da li je opasna ili bezbedna po zdravlje

0

Među brojnim popularnim dijetama u poslednje vreme se izdvojila tzv. karnivor dijeta, koja je bazirana na mesnoj ishrani, a evo šta stručnjaci kažu o njoj

Karnivor dijeta bazira se na pretežnom unosu mesa
Karnivor dijeta bazira se na pretežnom unosu mesafoto: stockcreations/Shutterstock

Karnivor (mesna) dijeta jedna je od najnovijih pomodnih dijeta o kojima se priča jer mnogi tvrde da su uz nju uspeli brzo da se reše viška kilograma.


Šta je mesna dijeta?


Karnivor dijeta je način ishrane koji uključuje obilje mesa, ribe i drugih namirnica životijskog porekla, poput jaja i određenih mlečnih proizvoda.


To znači da su u njoj u velikoj meri zastupljeni proteini, dok se, s druge strane, isključuju ugljeni hidrati, uključujući voće, povrće, mahunarke, žitarice, semenke i orašaste plodove.

Osnovni principi mesne dijete su:

 

  • Dominantno konzumiranje mesa
  • Minimalan unos ugljenih hidrata
  • Izbegavanje voća, povrća i većine mlečnih proizvoda

 

Mesožderska dijeta isključuje ugljene hidrate iz ishrane
Mesožderska dijeta isključuje ugljene hidrate iz ishranefoto: Shutterstock / FoodAndPhoto

Uglavnom se insistira na crvenom i belom mesu, kao i ribi i na plodovima mora.


Da li je dobra ideja držati mesnu dijetu?


Kao i u slučaju svih preterano restriktivnih načina ishrane, karnivor dijeta je režim koji lekari ne preporučuju. Stručnjaci često ističu da je najbolji način da se bezbedno i ne ugrožavajući zdravlje rešimo viška kilograma uravnotežena i raznovrsna ishrana, a u dijeti koja podrazumeva pretežan unos mesa nisu zastupljene sve hranljive materije neophodne organizmu da bi normalno funkcionisao.


Određeni aspekti ove ishrane zaista mogu dovesti do gubitka težine, piše medicinska platforma Healthline. Konkretno, neke studije pokazale su da dijete s visokim sadržajem proteina i malo ugljenih hidrata mogu da podstaknu mršavljenje. Uglavnom je razlog to što proteini mogu pomoći da se osećamo sitije nakon obroka, što može dovesti do sniženog unosa kalorija i kasnijeg gubitka težine.

 

Proteini iz mesa zaista mogu biti od pomoći pri mršavljenju, ali nije dobra ideja pretežno jesti meso
Proteini iz mesa zaista mogu biti od pomoći pri mršavljenju, ali nije dobra ideja pretežno jesti mesofoto: Gregory Gerber/Shutterstock

Takođe, proteini ubrzavaju metabolizam, čime nam pomažu da sagorimo više kalorija.


Ipak, ishrana bazira u ogromnoj meri na mesu, uz nimalo voća i povrća nesumnjivo nije dobro rešenje ako brinete o svom zdravlju, a samo neki od nedostataka karnivor dijete su:

 

  • visok sadržaj masti, holesterola i natrijuma
  • manjak određenih mikronutrijenata i korisnih biljnih jedinjenja
  • ne pruža biljna vlakna

 

Zbog toga se ovakav režim ishrane ne preporučuje jer može da bude veoma opasan za zdravlje, što važi i za zdrave odrasle osobe, a posebno za one koji imaju hronične bolesti ili posebne potrebe za nekim hranljivim materijama, poput dece i trudnica.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Šta je tačno lavlja dijeta?

 

makonda-tracker