život u bolu

Svaki dan joj je darovao dijamante – a onda shvatio da mu neće roditi sina: Životna priča najtužnije kraljice na svetu

0

Kraljica Soraja do poslednjeg daha je volela bivšeg supruga, koji ju je odbacio jer nije mogla da ostane u drugom stanju. Izgradila je glumačku karijeru, putovala svetom, imala mnogo ljubavi, ali nikad nije zaboravila šaha Mohameda

Kraljica Soraja od Irana, druga žena šaha Mohameda Reze Pahlavija
Kraljica Soraja od Irana, druga žena šaha Mohameda Reze Pahlavijafoto: British Pathé/Youtube Printscreen

Soraja Esfandijari Bahtijari bila je starije dete i jedina ćerka Halila Esfandijarija Bahtijarija, koji je bio iranski ambasador u Zapadnoj Nemačkoj, dok je majka bila Nemica ruskog porekla Eva Karl.


Rođena je u Isfahanu 22. juna 1932. godine, a školovala se u Berlinu, Londonu i Švajcarskoj.


Tokom boravka u Engleskoj, zbližila se s princezom Šams, starijom sestrom šaha Mohameda Reze Pahlavija, koji je u tom trenutku iza sebe imao propali brak s egipatskom princezom Favzijom od Egipta.


S prvom suprugom šah je imao jedno dete – princezu Šahnaz, a očajnički je želeo sina i naslednika. Kako je, bez muških potomaka, bilo izvesno da će presto pripasti njegovom bratu Aliju Rezi, šah je želeo da dobije dečaka i što pre se ponovo oženi.

 

Njegova sestra bila je sigurna da je lepa Soraja, tada 18-godišnjakinja, bila savršena žena za Mohameda, zbog čega ju je pozvala da bude njihova gošća u Teheranu i upozna se sa šahom.

 


Dva dana nakon što je stigla u Iran, Soraja je prisustvovala velikoj svečanoj večeri na kojoj ju je šah Mohamed prvi put video. Već sutradan, njen otac joj je rekao da se dopala Mohamedu i pitao ju je želi li da se uda za njega. Rekla je "da" i 24 sata kasnije – bili su vereni.


Soraja je na veridbi dobila od šaha dragulj, na vereničkom prstenu, a on je bio samo prvi u nizu kojima je vladar obasipao svoju lepu suprugu. Malo nakon veridbe, Soraja je dobila bakterijsku infekciju koja ju je vezala za krevet na nekoliko nedelja, a šah joj je navodno svaki dan na jastuku ostavljao po jedan dijamant.

 

  • Raskošno venčanje kraljice Soraje i šaha Mohameda


Venčali su se čim je ozdravila, u teheranskoj Mermernoj palati 12. februara 1951. godine.

 

 

Svoje zvanice pozvali su da, umesto poklona, doniraju novac udruženjima koja su prikupljala pomoć za siromašnu decu Irana, ali je Soraja dobila mnogo skupocenih darova: Josif Staljin joj je poklonio bundu od kune i crne dijamante, Hari Truman vazu Bowl of Legends kompanije Steuben Glass Works, kralj Džordž VI i kraljica Elizabeta svećnjake od čistog srebra koji potiču iz džordžijanskog doba.

 

Prostorija u kojoj je par proslavio venčanje bila je ukrašena raskošnim cvetnim aranžmanima, pa je tu bilo 1,5 tona orhideja, lala i karanfila poslatih iz Holandije, a slavlje je uključivalo i konjički performans. Soraja je nosila srebrnu haljinu od lamea, ukrašenu biserima i perjem marabua, koju je za nju dizajnirao Kristijan Dior. Haljina je bila teška 30 kilograma i morala je s nje daodseče osam metara od 20 metara šlepa kako bi mogla da stoji.

 


Šah Mohamed ženio se ukupno tri puta, ali se i danas veruje da se oko Soraje i njihovog venčanja potrudio najviše jer je navodno bila "jedina prava ljubav u njegovom životu".


Nova iranska kraljica kasnije je sebe nazivala "glupačom" jer nije znala ništa o životu u Iranu, budući da je odrastala u Evropi. Njeno vaspitanje bilo je potpuno nemačko i katoličko, zbog čega joj je identitet bio pomešan, a mnogi u Iranu gledali su na nju s nepoverenjem jer nije vaspitana kao muslimanka.


Osećaj da sam i hrišćanka i muslimanka, a da istovremeno nisam ni jedno ni drugo, urezao je u moje telo dva različita pola, između kojih se odvija moje postojanje. Jedan je metodički evropski, a drugi divljački persijanski – napisala je Soraja.

 

 

  • Soraja, kraljica Irana

 

Odmah po venčanju, Soraja je došla na mesto porodične dobrotvorne organizacije i bila je uključena u humanitarne akcije.


Navodno je njen brak od početka bio u tami senke majke i sestre šaha Mohameda, koje su u njoj videle rivalku. Kao što su prezirale i njegovu prvu suprugu Favziju, tako su Soraji stalno priređivale sitna poniženja i neprijatnosti.
Nije joj bilo lako ni s Ernestom Peronom, šahovim najboljim prijateljem i saradnikom, za kog je rekla da je "homoseksualac koji mrzi žene, sve žene" i koji "širi otrov po palati kao i po našim odajama". Tvrdila je da je lukav, perfidan i raspiruje tračeve, uživajući u intrigama, do je njen muž bio "fasciniran ovim dijaboličnim Švajcarcem", za kog je tvrdio da je "filozof, pesnik i prorok".

 

Ipak, Sorajin odnos sa Mohamedom bio je idiličan i ljubavi im nije manjkalo, iako su se zavoleli i verili preko noći. Svetska javnost nije mogla da se zasiti ovog para, pa se često pisalo o lepoj iranskoj kraljici, dok su foto-reporteri jednom prilikom učinili njihov boravak u Rimu nemogućim.

 


Vreme je prolazilo, a kraljica nije ostajala u drugom stanju, što je počelo da brine kraljevsku porodicu. U oktobru 1954, Mohamed Reza priznao je Soraji koliko je zabrinut, pa su se uputili u Sjedinjene Američke Države kako bi kraljicu pregledali najbolji stručnjaci za sterilitet. U Njujorku su joj rekli da je to što još uvek nije zatrudnela posledica "šokova i uznemirenosti u poslednje dve godine", što ju je umirilo, ali je u Bostonu čula tešku prognozu: da nikada neće postati majka.


Nemogućnost da dobiju dete počela je da se odražava na njihov brak, svađe su bile sve češće, a navodno je jednom prilikom Soraja napravila takvu scenu kada je Mohamed bio sa svojom ćerkom iz prvog braka, zahtevajući da ljubav pokazuje samo njoj, da joj je šah pred svima rekao da ućuti.


Par e venčao za vreme velikog snega, što je smatrano dobrim znakom, ali to nije pomoglo njihovom braku. Kada je postalo jasno da nikada neće dobiti dete, šah je 1958. počeo da pominje razvod. Njegova ćerka Šahnaz udala se za Ardešira Zahedija, sina biveg premijera Fazlolaha Zahedija, kog je Mohamed prezirao i svojevremeno otpustio, a šah je Soraji rekao da "jedan Zahedi ne može da nastavi dinastiju Pahlavija" i da mu ona podariti sina.

 


Soraja se lečila u Švajcarskoj, Francuskoj i Americi, ali pomoći nije bilo. Šah joj je predložio da mu naslednika rodi druga žena, što je kraljica odbila, a potom mu je predložila da promeni Ustav da bi jedan od njegove polubraće mogao da ga nasledi, budući da mu je brat u međuvremenu poginuo. Muž joj je rekao da za to mora da zahteva "odobrenje Saveta Mudraca", koji nije ni postojao – šah je samo želeo da odloži tešku odluku.


Uz pritisak majke koja je mrzela Soraju, Mohamed Reza je rekao Soraji da napusti Iran dok on ne promeni Ustav. Ipak, kraljica je osetila da joj šah okreće leđa. Otišla je u Keln, a Mohamed ju je često molio da se vrati. Ona je to odbijala jer je njen povratak bio moguć samo ako šah uzme još jednu ženu, a Soraja nije mogla da živi s tim da će u njegovom životu postojati još neko.


U martu je Palata saopštila da se šah razvodi i da je kraljica Soraja pristala na to, iako je ona kasnije tvrdila da se poslednji put čula s mužem pet dana ranije i da nije bila obaveštena o razvodu. Kako je rekla 25-godišnja kraljica, bilo je to "žrtvovanje njene sreće".

 


Brak se zvanično završio u aprilu 1958. godine, a šah se sledeće godine oženio Farom Dibom i s njom dobio četvoro dece.

 

  • Sorajin život posle razvoda


Soraja je život nastavila u Evropi, a neko vreme je bila u vezi s režiserom Maksimilijanom Šelom i bogatim naslednikom Ginterom Saksom. Potom je igrala u nekoliko filmova i stupila u vezu s italijanskim rediteljem Frankom Indovinom. Posle njegove pogibije u avionskoj nesreći, Soraja je pala u depresiju, o kojoj je pisala u svojim memoarima "Palata usamljenosti".


Poslednje godine života provela je u Parizu, gde je povremeno prisustvovala zabavama visokog društva. Dok je, posle Iranske revolucije i odlaska iz Irana, Mohamed Reza umirao od raka u Panami, Soraja mu je poslala pismo u kom je priznala da ga i dalje voli i da želi da ga vidi poslednji put. Dogovorili su se da se sretnu u Kairu, ali je šah umro pre nego što je Soraja stigla.


Umrla je pod neobjašnjenim okolnostima 2001. godine, na 82. rođendan Mohameda Reze, sa 69 godina. Njen brat Bijan s tugom je tada rekao da više nema s kim da razgovara i umro nedelju dana kasnije.


Sahranjena je u Parizu, uz prisustvo članova mnogih kraljevskih porodica. Nakon njene smrti, mnogim medijima obratile su se žene koje su tvrdile da su njene vanbračne ćerke, a pojavili su se i navodi da su nekadašnja iranska kraljica i njen brat ubijeni, što nikada nije dokazano.

 

BONUS VIDEO

Dirljiv gest krlajice Elizabete na sahrani princeze Dajane

 

 

makonda-tracker