Može da se jede kao zdrava, niskokalorična užina ili kao salata uz ručak, a u svakom slučaju će vam sigurno pomoći ako nemate kardiovaskularne probleme. Pa čak i tada je korisna ukoliko ne preterujete!
Ako pokušavate da smršate i čitate o dijetama i programima za vežbanje, algoritam vas verovatno preplavljuje savetima šta izbegavati, ali nutricionisti iznova naglašavaju koliko je važno i šta uvesti u ishranu da bismo smršali.
Kako ističe Lin Marfi, stručnjakinja iz poznate britanske kompanije Nutri Lean, ako uvek u kući imate teglu fermentisanih kiselih krastavaca, već ste u velikoj prednosti.
– Ljudi obično komplikuju mršavljenje skupim suplementima ili komplikovanim planovima ishrane. Ponekad su najefikasnija rešenja iznenađujuće jednostavna i pristupačna – smatra ona.
Koji kiseli krastavci su najbolji?
Međutim, vodite računa o tome je li u pitanju baš ona namirnica koja vam treba.
Razlika je u tome što se pravi fermentisani kiseli krastavci prave u rastvoru koji je veoma slan, ali ne sadrži sirće. Putem fermentacije, so pomaže u transformaciji šećera. Većina kiselih krastavčića koje kupujemo u supermarketima imaju i sirće i visok udeo natrijuma i kalijuma, a nedostaju im hranljive materije.
Fermentisani kiseli krastavci, takođe, podstiču rast probiotika, tj. dobrih bakterija, koje imaju višestruke prednosti kada je u pitanju varenje.
– Iako nijedna hrana nije čarobni štapić, istraživanja ukazuju da probiotici imaju poseban efekat na salo na stomaku – kaže ona za Express. – To je posebno važno jer je masnoća u predelu abdomena povezana s više zdravstvenih rizika nego salo koje se gomila bilo gde drugde na telu.
Кiseli krastavčići mogu biti koristan dodatak jelovniku zbog niskog udela kalorija (u 100 g ima samo 10,5 kalorija) i zato što suzbijaju apetit.
Rasol za zdravlje i mršavljenje – da ili ne?
Ovo kiselkasto, hrskavo povrće može se jesti kao niskokalorična užina ili salata uz ručak, a Lin Marfi savetuje da počnete dan tako što ćete popiti rasol iz tegle. Kako ističe, njeni klijenti se kunu da im to pokreće metabolizam.
Međutim, oni koji imaju kardiovaskularne probleme i visok pritisak ili iz nekog drugog razloga vode računa o unosu soli svakako treba da budu na oprezu ako piju ovaj slani rastvor i obožavaju kisele krastavčiće.
BONUS VIDEO
Zašto našim precima nisu bile potrebne dijete




