obožavao ju je

Bila je njegova TREĆA ŽENA, ali prva kojoj je dao titulu KRALJICE: Tragičan kraj najvoljenije žene u istoriji Jordana

0

Doprinela je borbi za pravo žena da glasaju na izborima i za samo nekoliko godina ušla u istoriju svoje zemlje, a živela je prekratko

Kralj Husein i kraljica Alija na svom venčanju 1972. nakon razvoda od princeze Mune
Kralj Husein i kraljica Alija na svom venčanju 1972. nakon razvoda od princeze Munefoto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Husein, kralj Jordana od 1952. do 1999. godine, vladao je od abdikacije svog oca kralja Talala sve do svoje smrti.


Vodio je Jordan tokom višedecenijskih izraelsko-arapskih ratova, a bio je neutralan tokom Zalivskog rata 1991. godine. On, inače, stoji iza mirovnog sporazuma sa Izraelom 1994, čime se završilo 46 godine dugo neprijateljstvo.


Koliko je bio zanimljiv svetskoj javnosti zbog političkih zbivanja na Bliskom istoku tokom njegove vladavice, toliko je kralj Husein intrigirao svojim privatnim životom. Važio je za pravog plejboja i ljubio mnoge lepotice, među njima i glumicu Suzan Kabot, za koju se šuškalo da ima sina s njim.

 

Za razliku od mnogih drugih vladara u ovom delu sveta, on nikada nije imao više od jedne žene istovremeno, a ženio se četiri puta. Iako je počeo da se ženi kada je već bio kralj, samo poslednje dve supruge Huseina od Jordana bile su kraljice, dok su prve dve dobile titule princeza.

 

Kralj Husein bio je plejboj
Kralj Husein bio je plejbojfoto: Pictures From History / akg-images / Profimedia

Najpre je od 1955. do 1957. bio u braku sa princezom Dinom bint Abdul-Hamid, s kojom je dobio ćerku Aliju, pa je od 1961. do 1972. bio oženjen princezom Munom, Britankom s kojom je dobio četvoro dece, pre svih sina Abdulaha, koji je danas kralj Jordana. Treća supruga kralja Huseina bila je kraljica Alija al Husein, s kojom je dobio sina Alija i ćerku Haju i usvojio Abir. Četrvrti put oženio se Amerikankom Lisom Nadžib Halabi, koja je udajom postala kraljica Nor.


Treća žena s kojom je jordanski kralj bio u braku i, mnogi veruju, njegova najveća ljubav Alija Tukan rođena je u Kairu 1948. godine, gde je njena porodica živela jer je njen otac Hanan bio jordanski ambasador u Egiptu.

 

 

On je, inače, bio blizak prijatelj i saradnik kralja Abdulaha II, Huseinovog dede i učestvovao je u pisanju jordanskog Ustava.


Alija je detinjstvo provela putujući na relaciji Jordan-Egipat-Turska-London-Amerika-Italija, a studirala je društvenu psihologiju i odnose sa javnošću u Njujorku. Želela je da, kao njen otac, uđe u diplomatiju, a 1971. preselila se u Jordan, gde je radila za kraljevsku avio-kompaniju.

 

Tada ju je kralj Husein bin Talal zamolio da nadlgleda prvo izdanje Međunarodnog festivala skijanja na vodi. Oni su se, inače, upoznali mnogo godina ranije, u Egiptu, gde je njen otac podučavao Huseina.


Emocije su planule vrlo brzo, a Alija i kralj venčali su se na intimnoj ceremoniji sa samo 12 gostiju 24. decembra 1972. godine – odmah nakon njegovog vrlo tihog i brzog razvoda od princeze Mune.

 

Kralj Husein i kraljica Alija venčali su se 1972. godine
Kralj Husein i kraljica Alija venčali su se 1972. godinefoto: KEYSTONE / AFP / Profimedia

Udajom, Alija je postala prva Huseinova kraljica, a par je ćerku Haju dobio dve godine kasnije i sina Alija tri godine kasnije. U međuvremenu su usvojili Palestinku Abir Muhaisen, čiji su roditelji poginuli u avionskoj nesreći dok su živeli u izbegličkom kampu u Amanu.


Jordanski narod obožavao je kraljicu Aliju, što je delovalo nemoguće posle simptija koje je je pobrala njena prethodnica princeza Muna. Osnovala je Kabinet kraljice Jordana, koji je preuzeo aktivnu ulogu u pomaganju ženama i deci u zemlji, a pomogla je i finansiranje društvenih projekata. Posebno je bila posvećena omogućavanju deci iz siromašnih porodica da steknu obrazovanje i poboljšanju socijalnog statusa.


Uz to je 1974. godine pozvala da se ženama u Jordanu da pravo glasa, što je i odobreno kasnije iste godine. Bila je velika zaljubljenica u književnost, te je osnovala brojne biblioteke širom države.

 


Međutim, njen rad i njen brak bili su kratkog daha jer je takav bio i njen život.


Devetog dana februara 1977. godine, dok se vraćala iz posete bolnici Tafileh na jugu zemlje, kraljica Alija poginula je posle pada vojnog helikoptera u Amanu. Njen suprug i kralj obratio se građanima putem televizije i radija, kada je izjavio da se nesreća dogodila tokom oluje, a s njom su poginuli i ministar zdravlja Mohamed al-Bešir i pilot.

 

Kraljica je sahranjena već sutradan, sa vojnim počastima, a među stranim državnicima koji su prisustvovali pogrebu bio je tadašnji sirijski predsednik Hafez al Asad.

 

Kraljica Alija često je nazivana ženom koju je kralj Husein najviše voleo
Kraljica Alija često je nazivana ženom koju je kralj Husein najviše voleofoto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Njeni ostaci počivanju na zemljištu palate Al Hašimija (Dar al-Bir), koja je projektovana specijalno za nju i trebalo je da bude Huseinova i njena rezidencija. Kako su pisali mediji, kraljica Alija obožavala je ovaj deo Jordana, iz kog se po vedrom danu pruža pogled na Jerusalim.


Nekoliko godina nakon njene smrti izgrađen je aerodrom nazvan Međunarodni aerodrom "Kraljica Alija".
 

 

makonda-tracker