icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

preko noći se sve promenilo

Valentinov model, devojka kojoj su se divili i ― koja nije utekla TRAUMAMA: Tragična priča o iranskoj princezi Lejli

Smešila se s naslovnih strana, obilazila svet privatnim avionima, dospela u sam društveni krem, ali princeza Lejla nije uspevala da pobegne od trauma koje su obeležile njeno detinjstvo

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Princeza Lejla Pahlavi rođena je 27. marta 1970. godine u Vojnoj bolnici u Teheranu, kao najmlađa ćerka šaha Reze Pahlavija i njegove treće žene Fare.


Kada je imala samo devet godina, dogodila se Iranska revolucija i njena porodica je prognana i započela je izbeglički život ― najpre su se šah i njegovi najbliži preselili u Egipat, gde je Reza Pahlavi već sledeće godine umro od Ne-Hodžkinovog limfoma, da bi potom prešli u Ameriku.


Detinjstvo Lejle Pahlavi počelo je idilično, a završilo se uz tugu i gorčinu.

 


Prešla je put od života sa ocem koji je bio na vrhu sveta do toga da su ih primorali da putuju svetom s bolesnim ocem kog niko nije prihvatao, dok je on samo tražio mesto na kom bi se lečio. Nikad to nije prebolela ― istakao je Mahnaz Afhami, Iranac koji vodi Fondaciju za iranske studije u Vašingtonu.

 

Princeza Lejla Pahlavi
foto: Profimedia

Princezi Lejli je bilo omogućeno vrhunsko školovanje, budući da je završila Međunarodnu školu Ujedinjenih nacija i Univerzitet Braun, a govorila je farsi, engleski, francuski, španski i italijanski. Uglavnom je vreme provodila na relaciji Konektikat-Pariz, jer je njena majka odabrala Francusku za svoj novi dom. Ipak, uvek je ponosno isticala svoje poreklo i nije osećala da pripada bilo kom od mesta na kojima je stanovala.


Ja ostajem Iranka, kao da nisam nikad otišla od kuće ― rekla je jednom prilikom za španski magazin Hola!.


Kako su izvori bliski princezi isticali, nikad nije uspela da se izbori s traumom koju je progannstvo ostavilo na nju, dok su njena braća i sestre, kao stariji od nje, nastavili dalje sa životom.


Imam taj jedan san, strašan kao pakao ― priznala je jednom za jedan američki list. ― Nalazim se u palati, a ne smem tu da budem. Ako me neko uhvati, odrubiće mi glavu.

 

1 / 5 Foto: Profimedia


Po nekim izvorima, Lejla je napustila Braun, gde je studirala uporednu književnost, pre nego što je došla do diplome zbog zdravstvenih problema s kojima se borila.


Najmlađa ćerka šaha Reze Pahlavija jedna je od mnogih plemkinja koje su pasionirano pratile modu, ali jedna od retkih koje su imale priliku da prošetaju pistom ― bila je model brenda Valentno. Njeno lice često je krasilo naslovnice časopisa o poznatima, bila je pripadnica društvenog krema, obilazila je svet privatnim avionom, predstavljala najnovije trendove... Bila je ono što bi se danas opisivalo kao it devojka. Nije krila svoje traume, ali je u javnosti ostavljala utisak ispunjene devojke. Zato je svet bio šokiran kada je u nedelju, 10. juna 2001. godine, objavljeno da je princeza Lejla Pahlavi pronađena bez znakova života.

 

U londonskom hotelu "Leonard" njen lekar je ušao u Lejlinu sobu i zatekao je bez svesti, a obdukcija i toksikološki nalazi pokazali su da je u krvi imala pet puta više od smrtonosne doze leka koji se koristio protiv nesanice, uz zanemarljivu količinu kokaina. Njeno telo bilo je već iscrpljeno zbog poremećaja u ishrani, a istraga je pokazala da je lek "sekonal" princeza ukrala sa stola svog lekara tokom jednog pregleda i da je bila zavisna od njega.

Sahranjena je nedelju dana kasnije, pored svoje bake Farideh Dibe, u Parizu.


Ona je bila topla, divna devojka. Ali osteljiva. Preosetljiva ― rekao je nakon ove tragedije Mahnaz Afhami.