samuje već 42 godine

Prešla je u islam, donela teške odluke – a onda je OSTAVLJENA: Neobičan život princeze koja je zbog ljubavi odbacila SVE

0

Ko je dama koja je pre nekoliko dana imala počasno mesto na venčanju jordanske princeze Iman?

foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia
foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Pre nekoliko dana ćerka kralja Abdulaha II i kraljice Ranije mlada i obožavana širom svoje zemlje princeza Iman od Jordana udala se za njujorškog bogataša Džamila Aleksandra Termiotisa.


Luksuzno venčanje okupio je jordansku kraljevsku porodicu, politički vrh i sam krem tamošnjeg društva, a posebno mesto na slavlju pripalo je manje poznatoj članici porodice – Imaninoj baki i nekada najvoljenijoj osobi u Palati.


Odevena u zeleni sako i plavu suknju, ona je imala počasno mesto u centru, a na svim grupnim svadbenim fotografijama je u prvom redu.

 

Princeza Muna (desno) na venčanju unuke Iman od Jordana
Princeza Muna (desno) na venčanju unuke Iman od Jordanafoto: Balkis Press/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

 

Ona je bila među najdražim gostima i na tradicionalnom skupu pre venčanja, verziji devojačke večeri, kada je nosila etno plavu haljinu i kada ju je snaha kraljica Ranija više puta srdačno zagrlila.

 

Članice jordanske kraljevske porodice
Članice jordanske kraljevske porodicefoto: Balkis Press/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ko je princeza Muna?


Pokojni jordanski kralj Husein ženio se četiri puta i važio je za pravog zavodnika, a jedna od njegovih najvoljenijih supruga bila je princeza Muna al Husein. Između ostalog, narod Jordana ju je cenio jer je nakon razvoda od njega ostala u Amanu, iako je rođena i odrasla u Velikoj Britaniji.

 

Princeza Muna rođena je kao Antoanet Avril Gardiner, u Čelmondistonu, u engleskom Safoku 1941. godine. Budući da je njen otac bio je Volter Gardiner, s kojim je delila nadimak Toni, bio potpukovnik u Vojsci, dosta je kao dete putovala, pa se školovala u Kuala Lumpuru.


Isticala se u mnogo čemu, a zanimljivo je da je posebne uspeh postizala u hokeju.

 

Princeza Muna u prvim godinama braka
Princeza Muna u prvim godinama brakafoto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Toni Gardiner srela je Huseina od Jordana na snimanju filma "Lorens od Arabije", gde je bila asistentkinja i sekretarica.

 

Kralj Jordana dao je svojoj vojsci dozvolu da učestvuje u snimanju filma, pa se kraljevska porodica povremeno pojavljivala na setu da vidi kako protiče rad. Međutim, prema nekim izvorima, Husein i Toni poznavali su se od ranije, jo otkad je njen otac radio kao vojni konsultant u Jordanu.


Kako se pisalo, čim je Husein ugledao Gardinerovu, bio je odlučan da će ona postati njegova druga supruga. Pre toga, on je bio u dvogodišnjem braku sa Dinom bint Abdul-Hamid, pa je bio slobodan kao ptica na grani. Ipak, postojao je jedan problem – bilo je protivustavno da se kralj oženi nekim ko je druge vere.


Ubrzo potom, ona mu je rekla "da", a par se venčao u Amanu 25. maja 1961. godine.

 

Kralj Husein i princeza Muna na prijemu sa malezijskim kraljevskim parom
Kralj Husein i princeza Muna na prijemu sa malezijskim kraljevskim paromfoto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Toni Gardiner prešla je iz hrišćanstva u islam i postala je princeza Muna, iako su postojale glasine da nikad zapravo nije došlo do konvertovanja u drugu religiju.

 

Već sledeće, 1962. godine, oni su dobili sina Abdulaha, današnjeg kralja Jordana, zatim 1963. sina Fejsala, a potom 1968. blizance Ajšu i Zeina.

 


Međutim, nije im bilo suđeno – razveli su se već u decembru 1971. godine, a dok je kralj nastavio sa svojim životom plejboja, Muna je ostala posvećena porodici. Na opšte oduševljenje tamošnje javnosti, ona se nije vratila u domovinu, u Englesku, već je ostala u Amanu i nastavila da živi kao princeza Muna.

 

Princeza Muna, od koje se kralj Husein razveo, zadržava starateljstvo nad njihovo četvoro dece, a dodeljena joj je palata Humar, 15 milja zapadno od Amana – navodi se u članku Njujork tajmsa iz tog perioda.


Takođe je navedeno da će se njena dvojica sinova vratiti u privatnu školu koju pohađaju u Britaniji.

 

Odmah potom, vrlo tiho i na ceremoniji kojoj je prisustvovalo samo 12-oro ljudi, Husein se ponovo oženio, a svojoj novoj supruzi Aliji Tukan dao je titulu kraljice, koju prethodne supruge nisu imale.

 

Danas se retko pojavljuje u javnosti, uglavnom na humanitarnim događajima, a najčešće u društvu sina Abdulaha i snahe Ranije.

 

JOrdanska kraljevska porodica
JOrdanska kraljevska porodicafoto: EPA/KHALIL MAZRAAWI /POOL

 

makonda-tracker