s njim do kraja

Preuzela je islam i ostavila stari život: Poslednja žena kralja Huseina bila je bogata, školovana i ZALJUBLJENA DO UŠIJU

0

Po završetku prestižnog Univerziteta Prinston, ćerku američkih bogataša čekala je svetla budućnost, a nije ni slutila gde će je put odvesti

Kraljica Nur od Jordana u Amanu 1978. godine
Kraljica Nur od Jordana u Amanu 1978. godinefoto: STF / AFP / Profimedia

Pokojni jordanski kralj Husein važio je za velikog zavodnika tokom pedesetih i šezdesetih, a poznato je da se ženio četiri puta.

 

Iako je imao tu mogućnost, nikada nije imao više žena istovremeno, a najduže je u braku bio s poslednjom suprugom – kraljicom Nur, koja je ostala s njim do njegove smrti 1999. godine.

 

Nekadašnja kraljica Jordana, koja je pre udaje za Huseina prešla u islam i dobila ime Nur al Husein, što znači  "Svetlost Huseina", vodila je vrlo zanimljiv život, a nije mogla ni da sanja je kakva je budućnost čeka.

 

Lisa Halabi (71) rođena je u Vašingtonu 23. avgusta 1951. godine, kao ćerka biznismena Nadžiba Halabija Mlađeg, uglednog bogataša libijsko-sirijskog porekla, i Doris Karlkvist.

 


Preko majke je vukla švedske korene, a njena porodica važila je za izuzetno uticajnu u Americi tog vremena.


Školovala se u Njujorku i Kaliforniji, a pohađala je i jednu episkopalnu školu pre nego što je upisala čuveni Univerzitet Prinston, gde je studirala aritekturu i urbanizam i aktivno igrala hokej.

 

Nakon što je stekla diplomu, Lisa Halabi se preselila u Australiju, gde se zaposlila u jednoj kompaniji kao specijalista za urbanizam u novim gradovima. Tu je počela da se interesuje za Bliski istok, pre svega zbog svojih sirijskih korena, te je 1975. godine prihvatila posao britanske firme Llewelyn Davies kako bi osmislila nova rešenja za prostorno uređenje Teherana, glavnog i najvećeg grada Irana.


Čim je stigla na Bliski istok, Lisa je upoznala jordanskog kralja Huseina, koji je u tom trenutku iza sebe imao tri braka. Baš tada je bio u žalosti zbog smrti kraljice Alije, svoje treće supruge, koja je poginula 1977. godine u helikopterskoj nesreći. Oni su isprva postali prijatelji, ali ubrzo potom su planule emocije.

 

Kralj Husein i kraljica Nur 1978. godine
Kralj Husein i kraljica Nur 1978. godinefoto: STF / AFP / Profimedia

Neću da krijem da mi je pomisao na to da budem njegova četvrta žena, ili bilo čija četvrta žena, bila zabrinjavajuća – napisala je ona u svojoj autobiografiji "Skok vere", objavljenoj 2003. godine.


Ipak, kralj Husein zaprosio je Lisu Halabi, a ona mu je rekla "da" i udala se za njega u Amanu 15. juna 1978. godine.


Pre venčanja, prešla je u islam, odnosno prihvatila sunitsku islamsku veru svog muža, a time je rođena Nur al Husein, simboličnog značenja "Svetlost Huseina". Dok prvim dvema suprugama kralj nije dao titule kraljice, to je učinio u slučaju pokojne Alije, kao i kada mu je supruga postala Nur, te je ona do danas upamćena kao kraljica Nur.


Venčanje se održalo u skladu sa tradicijom, a njen prelazak u islam i sama udaja za kralja privukli su mnogo pažnje u zapadnoj štampi. Mnogi su smatrali da će se Nur smatrati strankinjom i da neće biti srećna u svojoj novom zemlji i na novoj funkciji, pošto je bila Amerikanka odgajana u hrišćanstvu. Međutim...

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cofre Real (@cofrereal)


Bila je veoma dobro obrazovana, vrlo inteligentna i zapanjujuće lepa, pa nije ni čudo što se kralj Husein toliko zaljubio u nju – izjavio je svojevremeno istoričaj Avi Šlaim, profesor emeritus na Univeritetu Oksford i autor jedne biografije jordanske kraljevske porodice.


Kraljica Nur ubrzo je preuzela na sebe upravljanje kraljevskim domaćinstvom, kao i o pastorcima princezi Haji, princu Aliju i usvojenoj Palestinki Abir Muhasein, koje je Husein dobio s pokojnom suprugom. Uskoro je donela na svet i svoju biološku decu: princa Hamzu, princa Hašima, princezu Iman i princezu Raiju.


Osnovala je Fondaciju kralja Huseina 1979. godine, koja se specijalizovala za različite oblasti, uglavnom vezane za kulturu i tehnološki i društveni razvoj. Pokrenula je više inicijativa, dobila mnoga počasna mesta u brojnim organizacijama, bila pokroviteljka udruženja za očuvanje prirode...

 

Kraljica Nur i danas je veoma aktivna na mnogim poljima
Kraljica Nur i danas je veoma aktivna na mnogim poljimafoto: EPA/RAFA SALAFRANCA

Van Jordana, kraljica Nur bila je izuzetno cenjena, pre svega jer je podsećala zapadnjake na obožavanu Džeki Kenedi, kako zbog svog odevnog stila, tako i zbog obrazovanja i aktivnog učešća u radu mnogih humanitarnih i društveno korisnih udruženja i fondacija. Verovalo se da je ona od sebe izgradila moćan brend u svetu, koji je značajno uticao na imidž Jordana.


Kraljičini saradnici opisivali su je kao analitičnu ženu mirne prirode, vrlo sposobne i istrajne u praćenju ciljeva, ali čak i tako dobro organizovanoj i staloženoj ženi nije bilo lako kada je njen suprug dobio dijagnozu limfoma.

 

Husein je 1998. godine lečen u čuvenoj američkoj klinici "Mejo", gde je bio do kraja godine, a za to vreme je njegov brat Hasan upravljao kraljevstvom. Po povratku kući, kral je objavio da je "potpuno izlečen", a javno je kritikovao Hasanov rad u njegovom odsustvu.

 

Kralj Husein od Jordana preminuo je 1999. godine
Kralj Husein od Jordana preminuo je 1999. godinefoto: Pictures From History / akg-images / Profimedia

Nakon što je Huseinov brat bio njegov prestolonaslednik od 1965. godine, on je u januaru 1999. presto namenio sinu Abdulahu, što je Hasan prihvatio dostojanstveno i javno čestitao svom bratancu na tituli "krunskog princa".


Ispostavilo se da kraljevo stanje nije sjajno koliko je tvrdio, te je ponovo otišao u Ameriku na transplantaciju koštane srži, koja nije bila uspešna, te se u Jordan vratio u komi. Sedmog dana februara 1999. proglašen je mrtvim.
Dok je Abdulah II postao novi kralj, princ Hamza postao je njegov prestolonaslednik.


Danas kraljica Nur živi na relaciji Jordan-Sjedinjene Američke Države, a neretko vreme provodi i u Britaniji, gde ima luksuzni dom iu Londonu i seoskui rezidenciju u Berkširu.

 

Kraljica Nur od Jordana
Kraljica Nur od Jordanafoto: EPA/JAMAL NASRALLAH

Ona nastavlja da radi u ime brojnih međunarodnih organizacija, a tečno govori arapski, engleski i francuski jezik.


Uživa u skijanju, skijanju na vodi, jedrenju, tenisu, vrtlarstvu i čitanju, a njena velika strast je i fotografija.

 

Kraljica Nur od Jordana
Kraljica Nur od Jordanafoto: EPA/J.J GUILLEN

 

makonda-tracker