od zvezda preko trnja i nazad

Njen otac rastao je u raskoši, a ona kao sav običan svet: Priča iranske princeze Nor, unuke poslednjeg iranskog šaha

0

Dok je njen princ Reza Pahlavi odgajan u palati, život njegovih ćerki izgleda potpuno drugačije

foto: noorzpahlavi/Instagram
foto: noorzpahlavi/Instagram

Iranska revolucija 1979. godine dovela je do mnogih promena u tamšnjem društvu, a među onima koji su napustili zemlju bila je kraljevska porodica.

 

Svrgnuti šah Mohamed Reza Pahlavi prognan je iz Irana, a najpre je putovao od zemlje do zemlje. Živeo je u Egiptu i Maroku sve dok se nije skrasio u Americi. Uz njega je bila porodica: supruga Fara i njihovo četvoro dece Reza, Farahnaz, Lejla i Ali Reza, a život u egzilu predstavjao je novi početak za dinastiju Pahlavi.

 

Reza Pahlavi, Mohamedov prestolonaslednik i princ od Irana, u izgnanstvu je upoznao Jasmin Etemad-Amini, kada je imao 25 godina, a ona samo 17. Vezu su započeli te 1985. godine, a venčali se već naredne. Zajedno su dobili tri ćerke – Nor, Iman i Faru.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Noor Pahlavi (@noorzpahlavi)


Princeza Nor (30), najstarija od sestara i prva članica uže iranske kraljevskeporodice koja je rođena van Irana, danas je poznata pripadnica visokog društva u Americi. Za nju se obično kaže da spaja dva sveta: savremeni međunarodni životni stil sa tradicionalnim iranskim nasleđem.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Noor Pahlavi (@noorzpahlavi)

 

Ona je, kao i njene mlađe sestre, vaspitavana znatno drugačije nego njen što je to slučaj sa njenim ocem, koji je rastao u Teheranu tokom šezdesetih i sedamdesetih. Za početak, na svet je došla u Vašingtonu, i to bez kraljevskih povlastica i raskoši koja je okruživala njenog oca, stričeve i tetku. Ipak, ona je zahvalna na svemu u čemu uživa u Americi danas.


Sve što ja mogu jeste da cenim iranske vrednosti koje nosim u sebi i slobodu koju imam u Americi da budem ono što želim da budem – istakla je princeza Nor jednom prilikom.

 

Nakon što je završila srednju školu u Merilendu, ćerka princa Reze stekla je diplomu psihologa na Univerzitetu "Džordžtaun", posle čega je nastavila obrazovanje na Univerzitetu "Kolumbija", a zaposlila se i kao savenica u u neprofitnoj investicionoj kompaniji "Acumen".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Noor Pahlavi (@noorzpahlavi)


Nor je poznata u njujorškim visokim društvenim krugovima, a mediji su svojevremeno pisali da ona na odmor odlazi na ostrvo Sent Barts, koje je čest izbor najbogatijih ljudi sveta.


Princeza Nor izdvaja se i svojim stilom, pa je krasila naslovnice mnogih pozantih magazina, između ostalih lista Harper’s Bazaar Arabia, Vogue Arabia i Cosmopolitan Indonesia, a tvrdi da su joj ljubav prema modi usadile majka Jasmin i naročito baka Fara Pahlavi.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Noor Pahlavi (@noorzpahlavi)


Ona mi je predstavila neke od najvećih dizajnera današnjice, od kojih su mnogi bili njeni prijatelji, a uz to me je inspirisala da podržim i nove kreatore – rekla je Nor jednom prilikom.


Princeza je navodno izgradila bogatstvo koje se procenjuje na 1,5 milona dolara, a česta je gošća najpoznatijih njujorških galerija.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Noor Pahlavi (@noorzpahlavi)

 

Pored svih svojih obaveza, ona stiže da se bavi i aktivizmom, a tema njenog interesovanja je borba protiv raka dojke. Razlog je teška bitka koju je vodila njena majka Jasmin, za koju Nor kaže da je "otvorila svetu vrata i pokazala svoje lečenje kako bi podigla svest".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Noor Pahlavi (@noorzpahlavi)


Ono što je ona otkrila jeste da se u Iranu briga o zdravlju uglavnom tiče reproduktivnog zdravlja. Osim rađanja deteta, zdravlje žene se potpuno ignoriše – tvrdi princeza Nor. – Razlike u tome šta je ženama dostupno su drastične, čak i po pitanju brige o zdravlju.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Noor Pahlavi (@noorzpahlavi)


Iranska princeza obično čuva svoju privatnost od medija i ne otkriva previše o svom životu, a u svakoj prilici ističe koliko je ponosna na svoje poreklo. Ono što je dospelo do medija jeste da je od bake nasledila veliku ljubav prema slikanju, kao i da ima kavalirskog španijela s kojim je često viđaju u Njujorku tokom šetnje.

 

 

makonda-tracker