puno je pitanja i misterija

Umesto da postane kralj – ZATVOREN JE I UĆUTKAN: Neobičan život najlepšeg jordanskog princa, koji je izgubio SVE

0

Ne samo što princ Hamza, kog narod obožava i kaže da je najsličniji pokojnom ocu, više nije prestolonaslednik nego on danas nije ni princ.

Princ Hamza, sin jordanskog kralja Huseina i mlađi polubrat aktuelnog kralja Abdule II od Jordana
Princ Hamza, sin jordanskog kralja Huseina i mlađi polubrat aktuelnog kralja Abdule II od Jordanafoto: EPA/JAMAL NASRALLAH

Pre samo nekoliko godina, najmlađi sin i miljenik pokojnog kralja Huseina od Jordana nosio je titulu "krunskog" princa i bio prvi u redu za tron.


Njegov brat kralj Abdula II dekretom je proglasio da ga neće naslediti neki od njegovih sinova već njegov mlađi polubrat Hamza.


Danas Hamza ne samo što nije u redu za tron već više nije ni princ, a dane provodi u kućnom pritvoru. Kako je došlo do toga da u narodu omiljeni član jordanske kraljevske porodice, skromni, religiozni i naočiti princ koji je nasledio osmeh svog od slavnog oca postane najveća misterija Jordana?

 

  • Ko je princ Hamza?


Princ Hamza došao je na svet 29. marta 1980. godine, kao sin kralja Huseina i kraljice Nur, četvrte i poslednje supruge jordanskog monarha. Nakon što se jstekao osnovno obrazovanje u Amanu, školovao se u Engleskoj, gde je pohađao i Kraljevsku vojnu akademiju Sendherst.

 

Dobio je brojna vojna priznanja, a pohađao je i mnoge vojne kurseve širom Jordana, Velike Britanije, Poljske, Nemačke i SAD, a trenutno ima čin brigadira u Oružanim snagama Jordana. Služio je i u bivšoj Jugoslaviji, u snagama Jordana i UAE koje su delovale pod okriljem međunarodnih međunarodnih snaga, a potom je diplomirao i na Harvardu.


Kvalifikovani je pilot, takmičio se u brojnim sportovima, između ostalih i u džiu-džicuu i steljaštvu, a više puta je kao regent polagao zakletvu i zamenjivao svog polubrata kralja Abdulu II.

 

  • Pitanje nasleđivanja: Zašto princ Hamza neće postati kralj?

 

Kralj Husein umro je 7. februara 1999, nakon čega je na presto Jordana seo njegov najstariji sin princ Abdula bin al Husein. Samo dve nedelje ranije, određeno je da će on postati kralj, iako je planirano da Huseina nasledi brat Hasan bin Talal.

 

Istog dana, u skladu sa očevom željom, kralj Abdula II odredio je da njega neće naslediti sin, već polubrat Hamza.

 

princ hamza i kralj abdula II od jordana
princ hamza i kralj abdula II od jordanafoto: EPA/JAMAL NASRALLAH

Time je princ Hamza postao prestolonaslednik ili "krunski princ".


Međutim, skoro šest godina kasnije, 29. novembra 2004, kralj Abdula je odlučio da mlađi polubrat ipak neće biti njegov naslednik. U pismu kralja koje je pročitano na državnoj televiziji istaknuto je:

 Tvoje držanje ove simbolične pozicije je ograničilo tvoju slobodu i sprečilo nas da ti poverimo određene odgovornosti, za koje si u potpunosti kvalifikovan.

U to vreme, kralj Abdula nije imenovao svog naslednika, ali se verovalo da on ima nameru da na njegovo mesto u budućnosti dođe njegov sin princ Husein. To, na kraju krajeva, predviđa i jordanski Ustav: da kraljev najstariji sin automatski nasleđuje titulu, osim ukoliko kralj nije odredio jednog od svoje braće da bude prestolonaslednik.

 

Pet godina kasnije, Abdula II potvrdio je da će njegov sin princ Husein postati kralj, proglaviši ga zvanično prestolonaslednikom 2009.

 

Princ Hamza, sin jordanskog kralja Huseina i mlađi polubrat aktuelnog kralja Abdule II od Jordana
Princ Hamza, sin jordanskog kralja Huseina i mlađi polubrat aktuelnog kralja Abdule II od Jordanafoto: EPA/JAMAL NASRALLAH

Kako je pisala Al Džazira, nekadašnji prestolonaslednik Hamza veoma je cenjen u narodu Jordana, koji ga vidi kao skromnog i religioznog. On je navodno u dodiru s običnim narodom, što se ne može reći za ostale članove njegove porodice, koja vodi poreklo direktno od proroka Muhameda. Za njega se obično kaže da je, od sve dece kralja Huseina, najsličniji ocu u svakom pogledu, a važi i za najlepšeg jordanskog princa.

 

  • Supruge princa Hamze


Polubrat jordanskog kralja najpre se 2004. oženio svojom rođakom princezom Nur bint Asem bin Najef, s kojom je dobio ćerku princezu Haju, ali su se razveli pet godina kasnije.

 

prvo venčanje princa hamze
prvo venčanje princa hamzefoto: EPA PHOTO/EPA/JAMAL NASRALLAH EPA/JAMAL NASRALLAH

Potom je 2012. stupio u brak s Barmah Bani Ahmad al Outom, s kojom ima četiri ćerke: princeze Zein, Nor, Badiju i Nafisu, kao i sinove prinčeve Huseina i Muhamada.

 

  • Zašto je princ Hamza u kućnom pritvoru?


Britanski Bi-Bi-Si je u aprilu 2021. objavio snimak princa Hamze u kom on kaže da je u kućnom pritvoru i da je to deo obračuna s kritizerima, a navodno je ovaj snimak dospeo do britanskog javnog servisa posredstvom njegovog advokata. Samo dva dana pre nego što je smešten u kućni pritvor, Hamza se polubratu i kralju zakleo na vernost.

 


Nekoliko dana kasnije, kralj Abdula je nagovestio da u njegovom odnosu s nekadašnjim prestolonaslednikom postoji tenzija. Tada je dodao i da je Hamza "u svojoj palati, pod njegovom zaštitom", a izjavio je da je sve počelo kada je šef jordanske vojske posetio Hamzu i upozorio ga da prestane da se viđa s licima koja kritikuju Vladu.

 

Koliko je poznato, i sam Hamza je u prošlosti kritikovao vlast Jordana, optužujući zvaničnike za "neuspešno upravljanje" nakon što su nadležni 2018. odobrili zakon o porezu na dohodak.


Hamza se 2022, tačno godinu dana kasnije, odrekao svoje titule princa, uz napomenu da "njegova lična ubeđenja nisu u skladu s pristupima, trendovima i savremenim metodama instituacija". To je bilo veliko iznenađenje jer se samo mesec dana pre toga navodno izvinio kralju u pismu u kom je rekao da želi da "okrene stranicu ovog poglavlja u istoriji zemlje i porodice".

 


Nakon što je Hamza prestao da bude princ, kralj je zvanično objavio da je njegov polubrat u kućnom pritvoru i da su mu komunikacija i kretanje bili ograničeni zbog "nepravilnog ponašanja i težnji".

 

BONUS VIDEO

Princ na belom konju

 

makonda-tracker