neprijatelje je ispratila

30 godina i 2 sahrane kasnije – CRVENA ĐAVOLICA SE VRAĆA: Najomraženijoj članici kraljevske porodice je sve OPROŠTENO?

0

Nekada najdraža snaha princa Filipa toliko je osramotila britansku kraljevsku porodicu da on više nije želeo da bude u istoj prostoriji s njom i zabranio joj je da prisustvuje slavljima. Međutim, dve sahrane i tri decenije kasnije...

foto: EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI
foto: EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

Kako pišu britanski mediji, vojvotkinja od Jorka Sara Ferguson ove godine će proslaviti Božić s tamošnjom kraljevskom porodicom!


Ona i njen bivši suprug princ Endru, osramoćeni mlađi brat kralja Čarlsa III koji je optužen da je imao odnose s maloletnicama na zabavama osuđenog pedofila Džefrija Epstajna, prisustvovaće porodičnoj proslavi Božića u Sandringemu, gde najviši članovi britanske kraljevske porodice tradicionalno provode praznike.


Endruova bivša supruga Sara nije obeležila Badnji dan i Božić na ovaj način još od 1992. godine, kada su se vojvoda od Jorka i ona razišli.

 

Kako se dugo spekulisalo, Sari Ferguson je prisustvo porodičnim slavljima zabranio princ Filip, vojvoda od Edinburga i suprug kraljice Elizabete II. Štaviše, već dugo kruži priča da je on bio toliko ljut na svoju, nekada omiljenu, snahu da nije decenijama bio s njom u istoj prostoriji, dok su je mediji zbog njenih nestašluka i vatrenoriđe kose nazivali Crvenom đavolicom.

 

Sara Ferguson
foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA
  • Šta je zgrešila Sara Ferguson?


Početkom 1992. princ Endru i Sara Ferguson saopštili su da se rastaju, a Palata je objavila da ona ubuduće neće imati radne zadatke u ime Kraljice, kao i da Kruna neće brinuti o njenim dugovima.


Međutim, ništa nije moglo da ih pripremi za ono što je usledilo. U avgustu iste godine, tabloid Daily Mirror objavio je, naime, paparaco fotografije na kojima se vidi kako američki finansijski menadžer Džon Brajan ljubi i sisa nožne prste Sare Ferguson dok se ona sunča potpuno obnaženih grudi.

Sve se dogodilo tokom njihovog letovanja na jugu Francuske, dok je par odmarao u Ferginoj vili u Sen Tropeu. Na ostalim fotografijama oni su se grlili i ljubili, a pored dela sa stopalima posebno je šokantno za britansku javnost bilo to što se na fotografijama vidi kako s njima dok se ljube sedi Sarina ćerka princeza Judžin, tada dvogodišnjakinja.


Ovo je bio prvi put da je neki član kraljevske porodice viđen u toliko prisnoj i intimnoj situaciji. U trenutku kada su fotografije objavljene, Sara je bila u društvu čitave porodice, koja je tada boravila u škotskom dvorcu Balmoral.

 

Navodno je princeza Dajana, koja je imala blizak odnos sa Sarom, jednom svom prijatelju rekla da je "crvenokosa u nevolji".

 

Princeza Dajana, Sara Ferguson
foto: UPPA/Photoshot / Avalon / Profimedia

Navodno je prvi član porodice koji je pokazao svoj bes prema Sari bio princ Filip, njen svekar i suprug kraljice Elizabete, koji nije štedeo reči, a kraljica ju je odmah zamolila da napusti Balmoral. Sara je s dadiljom i ćerkama odmah napustila zamak i vozila do aerodroma u Aberdinu kako bi se vratila kući.


Godinama kasnije, Fergusonova je pričala o tome kako se osetila kad je videla ovu naslovnu stranu.

 

Sećam se da sam je gledala i ponavljala: "O, ne, Sara" – rekla je ona.


Princ Filip, koji je mnogo voleo Saru, nikad nije oprostio svojoj omiljenoj snahi ovaj skandal i tenzije među njima ostale su do kaja njegovog života. Navodno je Sara morala da prekine obrok i izađe ako on uđe u prostoriju, a odmor u nekoj od kraljičinih rezidencija bi prekidala čim se Filip pojavi.

 

Sara Ferguson
foto: EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

Ipak, oni su viđeni kako stoje zajedno na svadbi njene mlađe ćerke 2019. godine, što znači da su se, makar u poslednjim Filipovim godinama, trudili da izglade stvari.

 

Cela kraljevska porodica distancirala se tada od Sare, a ona i princ Endru zvanično su se razveli 1996. godine, kada je ona ostala bez titule Njenog kraljevskog visočanstva. Ipak, njih dvoje i danas imaju odličan odnos, zajedno žive u Vindzoru, a Fergusonova je pre nekoliko godina na pitanje postoji li mogućnost da se ponovo venčaju odgovorila:


On je i dalje moj zgodni princ, on će uvek biti moj zgodni princ.

 

Sara Ferguson, Princ Endru, princ Endrju
foto: Peter Jordan / Alamy / Alamy / Profimedia

Danas je odnos Sare Ferguson i porodice pun obrta i nepredvidljiv: nije pozvana na venčanje princa Edvarda 1999, kao ni na venčanje princa Vilijama i Kejt Midlton 2011, ali je bila među gošćama na svadbi princa Harija i Megan Markl 2018. godine. Ponekad je viđamo na porodičnim događajima, ponekad ne, ali ona uvek ima onaj prepoznatljivi osmeh kojim je osamdesetih šarmirala Englesku.


Međutim, sada kada kraljica Elizabeta i princ Filip više nisu među živima, porodica očigledno želi da da novu šansu majci princeza Beatris i Judžin.

 

 

makonda-tracker