zaboravljena priča

Sreo je Elizabetu i ljubav se ugasila preko noći: Ovo je lepotica koju je princ Filip ostavio zbog buduće kraljice

1

Mnoge devojke su krajem tridesetih i početkom četrdesetih uzdisale za princem od Grčke i Danske, ali samo je jedna imala njegovo srce... a onda je naišla Elizabeta!

foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia
foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Nije tajna da je princ Filip, vojvojda od Edinburga i životni saputnik kraljice Elizabete II, s kojom je proveo u braku više od 70 godina, u mladosti bio lepotan svetskog glasa.


Mnoge dame borile su se za naklonost princa od Grčke i Danske, a navodno je njegova prva velika ljubav bila Osla Bening.


U pitanju je devojka koja je rođena u Kanadi i koja je, kako ju je opisao jedan prijatelj, mlada žena "izvrsne figure, kože boje alabastera i nežne prirode pune ljubavi".

 

Princ Filip i Osla Bening upoznali su se 1939. godine, kada je ona stanovala kod kume lorda Mauntbatena, Filipovog strica, za kog je mladi princ bio veoma vezan i doživljavao ga je kao očinsku figuru. Dve godine stariji princ i Osla spojili su se zahvaljujući provodadžisanju Sare Norton, kume lorda Mauntbatena, kog je ona od milošte zvala Ujka Diki.

Ujka Diki mi je rekao: "Mislim da Filip trenutno nema devojku. Voleo bih da mu pronađemo dobru devojku jer on ne poznaje nikoga" – prisetila se jednom prilikom Sara. – Ni Osla tada nije imala dečka, pa sam rekla: "Znam, hajde da ih spojimo".


Osla je iz Kanade došla u Veliku Britaniju nakon razvoda njene majke, a devojka je bila usamljena i zbunjena.


Znam da je on bio njena prva ljubav. Godinama mi nije pričala o njemu. Samo bi govorila: "Zaljubila sam se u pomorskog oficira" – prisetila se godinama kasnije Oslina ćerka Dženi Spring. – Potom sam pronašla Filipovu fotografiju, bio je vrlo mladolik, kovrdžave kose... Bilo mi je jasno zašto su se zavoleli. Oboje su bili stranci. Nijedno od njih dvoje nije imalo mnogo iskustva s emocionalnom toplinom i sigurnošću u detinjstvu.

Kako ih njihovi savremeni opisuju, bili su prelep par. Osla je u to vreme radila u jednoj fabrici i živela kod Mauntbatenove kume Sare Norton i njenog oca. Nije poznato koliko je ova veza bila ozbiljna, a Osline prijateljice pričale su da bi ona pocrvenela kada bi pominjala Filipa i da su u to vreme poljupci u obraz i držanje za ruke u taksiju bili najsmeliji potezi mladih nevenčanih parova.

 

Filip i Osla ostali su u kontaktu i tokom Drugog svetskog rata, sve do 1943, kada je princ bio na moru. Te godine je sa svojim rođakom Dejvidom Milfordom Hejvenom odseo u zamku Vindzor, "nemajući gde posebno da ode", a tu je proveo vreme sa mladom princezom Elizabetom (17). Oni su se u tom trenutku poznavali godinama, ali je mlada princeza bila dete u njihovim prvim susretima. Filip je sada, videvši je kao skoro odraslu devojku, prvi put na drugačiji način video Elizabetu i vrlo brzo su se zbližili. Kako je istakla njena guvernanta Merion Kroford, princeza je bila "animirana na način koji ranije nikada nije videla".

 

1 / 4 Foto: AFP / AFP / Profimedia


Princ Filip i princeza Elizabeta slušali su gramofon, večerali zajedno, gledali filmove, igrali pantomime, plesali... i tu je bio kralj njegove ljubavi sa Oslom.


Nakon što je napustio Vindzor, Filip je pisao Elizabeti, a u jednom pismu je istakao da o svom "jednostavnom uživanju u porodičnim zadovoljstvima i zabavama", zahvalivši joj se na "osećanju da je dobrodošao".


Bojim se da nisam u stanju da opišem pravim rečima kako se osećam, niti da pokažem svu svoju zahvalnost – napisao je princ.

 

Što se tiče Osle Bening, ona se 1946. godine udala za ser Džona Heniker-Mejdžora, s kojim je dobila dvojicu sinova i jednu ćerku.

 

makonda-tracker