korisno

Kako da se rešite mrava jednom zauvek? Najefikasniji trikovi da ih oterate iz doma, sa terase, pa čak i iz dvorišta

1

S prvim prolećnim danima oživljava priroda, a s njom i insekti poput mrava, koje nikako ne želite u svojoj blizini

MRAVI SU PRAVE NAPASTI KAD UĐU U NAŠ DOM
MRAVI SU PRAVE NAPASTI KAD UĐU U NAŠ DOMfoto: Shutterstock / RHJPhtotos

Mravi su životinjice koje često ne naprave mnogo štete, ali svakako ih nije prijatno videti u našem domu.

 

Oni često traže hranu, prokopavaju kanaliće kroz koje se kreću, pa se tako mogu naći u kuhinji, ostavi, na terasi i naravno bilo gde u dvorštu.

 

Ukoliko i vi želite da se rešite dosadnih insekata ne morate odmah da zovete specijlane ekipa za deratizaciju, već možete probati da ih uklonite i oterate sami, uz pomoć namirnica koje imate u svojoj kući.

Najefikasniji trik za uništavanje mrava

 

Prvi korak je da pronađete mesto kroz koje mravi prolaze i da ga zapuštite. Malo gipsa će pomoći ako su rupice gde mravi prolaze male tako da to ne bi trebao da bude veliki problem.

 

Zatim, ako su napravili gnezdo to gnezdo treba da uništite. U tome vam može pomoći najobičnija kuhinjska so. Pospite so svuda gde su mravi i vrlo brzo će se razbežati. 

 

Ovaj trik možete da primenite na bilo kom mestu, bez bojazni da ćete ugroziti drugi živi svet, pse, mačke i tome slično.

PRIRODNI NAČINI ZA REŠAVANJE MRAVA
PRIRODNI NAČINI ZA REŠAVANJE MRAVA foto: Shutterstock

Osim soli u uništavanju gnezda i jedinki mrava može da vam pomogne i vrela voda. Ovaj trik možete da primenite na otvorenom. Kada pronađete mravinjak, sipajte što više ključale vode u sve otvore koje nađete.

 

Kako se rešiti mrava na prirodan način?

 

Pravilna higijena je na prvom mestu. Redovno usisavajte i tako mravi neće imati s čime da se hrane. Da biste neutralisali miris koji mravi ostavljaju za sobom, kuhinjske površine nemojte brisati samo suvom krpom ili vodom. Koristite deterdžent za posuđe ili sirće da detaljno sve očistite.

 

Hranu držite u posudama koje imaju poklopac koji dobro dihtuje. Voće i povrće koje je trulo ili koje je počelo da curi obavezno bacite. Redovno praznite kantu za smeće i koristite one koje imaju poklopac, tako se iz njih neće širiti miris i neće privlačiti insekte.

MRAVI NE VOLE MIRIS SIRĆETA
MRAVI NE VOLE MIRIS SIRĆETA foto: Daniele De Vivo/Shutterstock

Sprej od sirćeta

 

U pumpicu sa raspršivačem pomešajte vodu i sirće 50:50. Isprskajte površine na kojima se skupljaju mravi. Potom prebrišite i to je to.

 

Kukuruzno brašno

 

Kukuruzno brašno sipajte na mesta na kojima ima mrava. Oni će odneti brapno u mravinjak, verovatno će ga pojesti, a onda uginuti, jer mravi kukuruz ne mogu da svare. 

MRAVI NE VOLE NI MIRIS LIMUNA
MRAVI NE VOLE NI MIRIS LIMUNA foto: Shutterstock

Citrusi i cimet

 

Mravi ne podnose miris limuna, pomorandže, kao ni cimeta. Iscedite limun u jednu posudu i umočite u to vaticu, pa njom premažite okvire vrata i delove nameštaja na kojima ste primetili mrave. Ovi insekti ne vole ni miris cimeta, pa ga posipajte po svim uglovima, pukotinama i stazama koje koriste.

 

Bonus video:

Tajna sjajnog izgleda Ane Stanić

 

makonda-tracker