čitajte signale tela

Posledice mogu biti teške: 5 naizgled bezazlenih simptoma koje žene NE SMEJU da ignorišu

0

Umesto što pazite samo na one ozbiljnije znakove bolesti, obratite pažnju na sitnice – ponekad su jednako važne!

foto: Roman Samborskyi/Shutterstock
foto: Roman Samborskyi/Shutterstock

Kada je o sumnji na oboljenja, manje ili više ozbiljna, obično osetimo alarm za uzbunu kada su uporni neki vrlo jasno simptomi. Glavobolja, bol u stomaku, mučnina, problemi sa stolicom, poremećaji u menstrualnom ciklusu... uglavnom su pokazatelji zbog kojih ćemo proveriti krvnu sliku i zakazati termin kod lekara.


Ipak, postoje simptomi koji nisu toliko očigledni, a mogu da ukažu da nešto nije u redu.

 

  • Smanjili ste se


Ako ste se iz nekog razloga izmerili i shvatili da niste visoki kao ranije, razlog zbog toga što ste izgubili centimetre može da bude osteoporoza.


Osteoporoza je oboljenje kom su sklonije žene i koje se karakteriše gubitkom koštane mase, smanjenjem mineralne koštane gustine i slabljenjem kostiju, što ih čini podložnijim prelomima.

 

Visina, Merenje visine
foto: Slava Dumchev/Shutterstock

Do ovog poremećaja dolazi kada osteoklasti razlažu koštano tkivo, a osteoblasti ne mogu da ga obnove u potpunosti kao u normalnom stanju.
Javlja se u dva slučaja: kao posledica sniženja nivoa estrogena, obično u menopauzi, ili zbog slabijeg metabolizma kalcijuma u poznom životnom dobu. Prema nekim statistikama nakon 50. godine jedna od dveju žena i jedan od četvorice muškaraca može da doživi prelom koji je uzrokovan upravo osteoporozom.


Procenjuje se da svaka četvrta žena starija od šezdeset godina boluje od ovog poremećaja, kao i da on pogađa čak 10 odsto svetske populacije, tj. svaka druga žena u menopauzi — s tim što većina toga nije ni svesna.

 

  • Počeli ste da pišete sitnije nego inače


Ukoliko ste primetili da pišete sitnija slova nego ranije, uzrok bi mogao da bude – Parkinsonova bolest. Naime, istraživanje čiji su nalazi 2017. objavljeni u naučnom listu Movement Disorders Clinical Practice, jedan od prvih znakova ovog oboljenja jeste mikrografija, odnosno sitan rukopis.

 

  • Ispucale usne

 

Zapalo vam je za oko da su vam usne maltene stalno ispucale i suve, naročito u uglovima? Naučna istraživanja pokazala su da ovo može biti simptom manjka gvožđa i vitamina B.

 

Lice, Lepota, Prirodna lepota, Izgled, Oči, Pogled, Usne, Devojka, Tuga
foto: HQuality/Shutterstock

Žene, inače, posebno moraju da paze na nivo gvožđa, budući da se ovaj važan mineral najviše gubi tokom menstruacije.


Gvožđe se neretko naziva mineralom bez kog ne možemo jer je neophodan za veliki broj funkcija u ljudskom organizmu, a ima ključnu ulogu u biosintezi hemoglobina, proteina crvenih krvnih zrnaca koji prenosi kiseonik od pluća do svih tkiva. Uz to, omogućava transport kiseonika i njegovo privremeno čuvanje u mišićima, a učestvuje i u rastu, razvoju, reprodukciji DNK, imunitetu...


Zato ne čudi što je preporučena dnevna doza gvožđa kod žena čak osamnaest miligrama.

 

  • Plavičasta koža

 

Jedan od znakova cijanoze, stanja kod kog krv ne cirkuliše kroz organizam kako bi trebalo i ne doprema kiseonik u dovoljnoj meri, jeste plava nijansa na usnama i prstima na rukama i(li) nogama.


Stručnjaci Teksaškog instituta za srce napominju da su u tom slučaju ugroženi srce i pluća i da je neophodno javiti se lekaru što pre radi dodatnih analiza.

 

Vrat, Dekolte, Nega kože, Koža, Žensko telo
foto: katherinegregorio/Shutterstock
  • Noćno znojenje

 

Kako ističu stručnjaci čuvene klinike Mejo, hronično znojenje tokom noći ukazuje na niz zdravstvenih problema.


Jedan od vodećih je anksiozni poremećaj, a to mogu da budu još i problemi u radu štitaste žlezde, pa čak i različite vrste kancera.

 

 

makonda-tracker