zdravlje žene

Čaj koji SVAKA ŽENA mora da pije svakodnevno: Ukusan je, ubrzava mršavljenje, a sprečava jedno od najčešćih oboljenja

0

Procenjuje se da svaka druga žena u menopauzi ima ovaj poremećaj, s tim što većina njih nije toga ni svesna!

foto: AstroStar/Shutterstock
foto: AstroStar/Shutterstock

Jedno od stanja kojima su žene sklonije, iako pogađa oba pola, svakako je osteoporoza, od koje psebno raste rizik u postmenopauzi.


Osteoporoza je oboljenje koje se karakteriše gubitkom koštane mase, smanjenjem mineralne koštane gustine i slabljenjem kostiju, što ih čini podložnijim prelomima.


Do ovog poremećaja dolazi kada osteoklasti razlažu koštano tkivo, a osteoblasti ne mogu da ga obnove u potpunosti kao u normalnom stanju.

 

Javlja se u dva slučaja: kao posledica sniženja nivoa estrogena, obično u menopauzi, ili zbog slabijeg metabolizma kalcijuma u poznom životnom dobu. Prema nekim statistikama nakon 50. godine jedna od dveju žena i jedan od četvorice muškaraca može da doživi prelom koji je uzrokovan upravo osteoporozom.


Procenjuje se da svaka četvrta žena starija od šezdeset godina boluje od ovog poremećaja, kao i da on pogađa čak 10 odsto svetske populacije, tj. svaka druga žena u menopauzi — s tim što većina toga nije ni svesna.

 

kosti
foto: Shutterstock

Među faktorima rizika od osteoporoze zato je na prvom mestu pol, zatim godine, rasa (budući da je primećenija kod ljudi bele puti i osoba azijatskog poerkla) i porodična istorija.


Kako stručnjaci ističu, na ovo stanje moguće je delovati preventivno, a jedno od prirodnih sredstava za borbu protiv osteoporoze jeste zeleni čaj.

 

Više studija bavilo se vezom između čaja i rizika od osteopenije i osteoporoze, a jedna od obuhvatnijih bila je ona koju su sproveli korejski naučnici pre nekoliko godina.


Istrživači su u naučnom listu "Nutrients" objavili da su koristili podatke o ženama starijim od 50 godina, prikupljene u periodu od 2008. do 2011. godine.

 

U pitanju je uzorak od čak 37.753 žene, a utvrđeno je da je 3.530 njih redovno konzumiralo zeleni čaj. One su potom podvrgnute skeniranju gustine kostiju.

 

zeleni čaj
foto: Shutterstock/KMNPhoto

Rezultati su pokazali ida su žene koje su konzumirale 1-3 šolje zelenog čaja dnevno imale bolje nalaze, i to na svim merenim delovima tela. Međutim, žene koje u postmenopauzi nisu pile zeleni čaj ili su ga konzumirale manje od jedne šolje dnevno imale su viši rizik od osteopenije u lumbalnom delu kičme i butnoj kosti.


Osobe koje uopšte nisu pile zeleni čaj su, primećeno je, imale i manje kalcijuma.


Zanimljivi su i nalazi tajvanskih stručnjaka koji su kod žena starih oko 74 godina primetili da kvalitetniju gustinu kostiju imaju one koje svakodnevno piju zeleni čaj.

 

Fluor usporava gubitak koštane mase dok flavonoid poboljšava koštanu masu. Druge dve supstance zelenog čaja — polifenol i tanin — takođe pomažu u poboljšanju koštane mase — objavio je dr Čang Jin-fan iz Nacionalne univerzitetske bolnice "Čeng Kung".


Za zeleni čaj, inače, mnogi kažu da je najzdraviji čaj na svetu.


On se vekovima koristi u azijskoj tradicionalnoj medicini, zbog niza pozitivnih efekata koji su primećeni prilikom njegove konzumacije. Pre svega je koristan zahvaljujući polifenonima, biljnim jedinjenjima koje ima u velikoj količini i koja su dokazani borac protiv slobodnih radikala, jedinjenja koja oštećuju ćelije.

 

zeleni čaj, čaj
foto: Shutterstock

Utvrđeno je da on poboljšava kognitivne sposobnosti ― istraživanje stručnjaka Univerziteta u Bazelu pokazalo je da zeleni čaj pozitivno deluje na radnu memoriju, odnosnu onu koju koristimo svakodnevno. Pored toga, dobro je poznato da polifenoli iz zelenog čaja smanjuju rizik za nastanak Alchajmerove bolesti.

 

Zahvaljujući kofeinu, on može da poboljša raspoloženje, umanji stres, a uz to je efikasan kod zubobolje, deluje analgetički, smanjuje sve upale u organizmu, jača imuni sistem i tera virusne i bakterijske infekcije, doprinosi mršavljenju...

 

 

makonda-tracker