poverenje je važno

Šta sve ginekolog NE SME da radi prilikom pregleda? 3 stvari kojima nije mesto u ginekološkoj ordinaciji

0


Stvari koje smeju da se dešavaju tokom ginekološkog pregleda

foto: Satyrenko/Shutterstock
foto: Satyrenko/Shutterstock

Poseta ginekologu, iako je obično neprijatno iskustvo, ne mora da bude stresan događaj: ukoliko to jeste slučaj, znači da postoji problem u načinu na koji se lekar/ka ophodi prema pacijentkinji.

 

Uvek moramo da budemo svesne šta nam predstoji i da se neprijatnost svede isključivo na sam pregled, odnosno da ženi bude dovoljno prijatno da može da razgovara s ginekolog otvoreno. Naravno, podrazumeva da se da je bilo kakvo dodirivanje koje nije povezano s pregledom apsolutno nedopustivo.


Šta je, s druge strane, ono što ne sme da se događa u ginekološkoj ordinaciji?

 

  • Ne sme da nameće svoja ubeđenja


Ukoliko ginekolog ima neko nemedicinsko mišljenje, jednostavno je — mora da ga zadrži za sebe! Bez obzira na to da li je tema abortus, kontracepcija, operacija, on ne sme da meša svoja lična uverenja u posao i nameće svoj stav jer sve odluke koje se tiču vašeg tela donosite uvek i samo vi.

 

Ginekologija, Bris vagine, Vaginalni bris, Cervikalni bris, Ginekološki pregled
foto: Doro Guzenda/Shutterstock
  • Ne sme da komentariše vaše telo


Ukoliko ne postoji neki medicinski razlog, ginekolog ne sme da komentariše vaš izgled — recimo, razgovor o maljavosti je u redu ako su one simptom policističnih jajnika, razgovor o maljavosti nije u redu ukoliko lekar želi da vam preporuči salon za depilaciju.


Ne sme da radi ništa bez najave


Gineokološki pregled jedan je od najneprijatanijih, s tim je saglasna svaka žena. Čak i kad se nađete pored najboljeg ginekologa na planti, osećaj je neugodan i čak i najopuštenije među nama samo žele da se sve završi što pre.

 

Ginekolog, Ginekologija, Ginekološki pregled
foto: Iryna Inshyna/Shutterstock

Zato je veoma važno da žena u svakom trenutku bude svesna toga šta će se sledeće dogoditi, kako se zovu i čemu služe instrumenti koji se koriste. Ako vam ginekolog ne govori sam, pitajte ga — to je vaše telo i morate da znate šta se upotrebljava!


— Veoma je važno da lekaru kažete ukoliko tokom pregleda osećate bol — savetuje dr Regan Meksonald Mozli iz Ameirčke federacije za planirano roditeljstvo.

 

 

makonda-tracker