važno je!

I oni mogu da ukažu na problem: Simptomi RAKA DOJKE koje žene često ne shvataju ozbiljno

0

Ukoliko se otkrije na vreme, rak dojke je izlečiv. Obratite pažnju na svaku promenu – koliko god nevažno delovala.

foto: Drazen Zigic/Shutterstock
foto: Drazen Zigic/Shutterstock

Rak dojke je jedan od najčešćih tipova kancera kod žena, a predstavlja zloćudnu izraslinu koja se formira nakon ubrzanog umnožavanja ćelija i uništavanja zdravog tkiva dojke.


Ona se kasnije širi na ostale organe i, ako se ne leči, ima fatalan ishod.


Najčešće se javlja kod starijih žena koje imaju istoriju raka dojke u porodici, dobile su prvu menstruaciju pre 12. godine ili poslednju posle 50, dugo su na hormonskoj terapiji, nisu rađale ili su se prvi put porodile posle 30. godine, konzumiraju alkohol, puše, fizički su neaktivne i gojazne.


Ipak, ukoliko se otkrije u ranoj fazi, zloćudni tumor dojke je izlečiv.

 

Samopregled, ultrazvučni pregled i mamografija najpouzdaniji su načini da pratite stanje svojih dojki i na vreme otkrijete eventualni tumor, a i pre nego što se napipa izraslina moguće je da se jave netipični simptomi.


Neki od njih su sledeći.

 

 

Pojava neobičnog iscetka ukazuje na to da se unutar dojke događa nešto što ne bi trebalo, a kako ističe dr Marisa Vajs, onkološkinja i osnivačica neprofitne organizacije "Rak dojke" u Americi, napominje da tečnost koja je krvava, roze ili se pojavljuje samo u slučaju jedne dojke može da bude pokazatelj kancera u tkivu dojke, naročito ako je uporan.

 

Grudi, Dojke, Samopregled dojke, Samopregled grudi, Rak dojke
foto: BigmanKn/Shutterstock
  • Kožne promene


Ovo je jedan od simptoma o kom se možda i najmanje priča, a može da se javi rano.


Zadebljanje ili crvenilo kože, zajedno s oticanjem koje podseća na koru pomorandže, takođe je znak — kaže dr Vajs. — Vide se rupice tamo gde se nalaze folikuli dlake.

 

  • Krasta na bradavici


Crvenilo, ljuštenje, pojava kraste ili perutanje bradavice ili areole može da ukazuje na Pagetovu bolest dojke, koja može da bude rana indikacija raka dojke. U tim slučajevima kožne promene na bradavici podsećaju na benigna stanja popout ekcema ili psorijaze, ali se ne ublažavaju tretmanom koji se koristi za ove dermatološke probleme i, štaviše, mogu da se pogoršaju.

 

  • Promenjen oblik ili uvećanje dojke


Neobičan oblik, kod kog je kontura iskrivljena i postoji izbočina u jednom delu dojke, može biti znak raka — ističe Vajsova. — Može da bude kao gromuljica, ali i to može da se manifestuje i time što je deo dojke tvrđi i ne možete da napipate kvržicu unutra. Takođe, često je naglašeniji pri menjanju položaja.

 

Rak dojke, Pregled
foto: Alona Siniehina/Shutterstock
  • Uvučena bradavica


Još jedan simptom može biti poravljanje ili uvlačenje bradavice, kao i promene u smeru bradavica.

 

  • Crvenilo ili toplina


Ako primetite da je jedan deo ili cela dojka crvene boje ili topla na dodir, to može biti jedan od simptoma. Ovo je, takođe, pokazatelj mastitisa, a u slučaju upornosti zahteva mamografiju.

 

 

makonda-tracker