pružite im sve

Najbolja hrana za ZDRAVE JAJNIKE: Svaka žena tokom dana mora da pojede nešto s ovog spiska

0

Kako bi jajnici funkcionisali kao savršen mehanizam i da bi se snizio rizik od razvoja raka jajnika, važno je pružati im određene hranljive materije

foto: Dean Drobot/Shutterstock
foto: Dean Drobot/Shutterstock

Jajnici su organi koji igraju glavnu ulogu u procesu stvaranja jajnih ćelija i reprodukciji. Oni sadrže više folikula, od kojih svaki može da proizvede po jedno zrelo jajašce, a zdravi jajnici luče i polne hormone neophodne za reproduktivno zdravlje.


Na zdravlje i funkciju jajnika utiče nekoliko faktora, uključujući genetiku, a malo je poznato da na njih možemo delovati i sami – unosom određenih hranljivih materija.

 


Ovaj vitamin izuzetno je važan za zdravlje jajnika. Tokom razvoja, vitamin A opmaže jajnicima da započnu mejozu, a tretinoin, kiselinska forma vitamina A, preventivno deluje na pojavu raka jajnika.


Prema američkim smernicama, preporučeni dnevni unos ovog vitamina za žene iznosi 700 μg, a kod trudnica 770 μg dnevno.


Gde se nalazi? Losos, jetra, tuna, batat, dinja, šargarepa, paprika (posebno crvena)...

 

 

Materica, Jajnici
foto: Mikhaylovskiy/Shutterstock

 

Selen je esencijalni mineral koji aktivira glutation peroksidazu, porodicu enzima koji funkcionišu kao antioksidansi. Zahvaljujući tome, selen štiti tkiva od oksidativnog oštećenja, što smanjuje rizik od genetskih mutacija koje doprinose razvoju kancera.


Uz to, ovaj mineral aktivira protein SEP15, koji se takođe bori protiv raka.
Preporučeni dnevni unos selena za žene iznosi 55 μg.


Gde se nalazi? Meso (govedina, jagnjetina, svinjetina, ćuretina, piletina i džigerice), morski plodovi, mahunarke, jaja, crna čokolada, crni luk, prokelj, spanać, sirov brokoli, soja...

 

 

Ovaj vitamin dokazano potiskuje patofiziologiju jajnika kod žena sa sindromom policističnih jajnika, pokazalo je istraživanje nigerijskih naučnika 2019.
Budući da je u pitanju snažan antioksidans, vitamin C (askorbinska kiselina) efikasno deluje protiv oksidativnog stresa, što znači da je neophodan deo prevencije raka jajnika.


Preporučeni dnevni unos vitamina C iznosi 75 mg za žene.


Gde se nalazi? Citrusno voće, peršun, crvena paprika, jagode, lisnato zeleno povrće...

 

Zdravlje žene, Materica, Jajnici
foto: Aleksey Boyko/Shutterstock

 

Vitamin E (tokoferol) poboljšava funkciju polnih organa kod pripadnika oba pola, normalizuje hormone, lučenje estrogena i progesterona, a kod žena koje planiraju trudnoću važno je znati da vitamin E doprinosi sazrevanju oocita, jajnih ćelija koje se oslobađaju iz jajnika u toku ovulacije.


Pored toga, važno je da žena u organizmu ima određene zalihe vitamina E u trenutku začeća, jer on omogućava bezbednu implantaciju oplođene jajne ćelije i normalan dalji razvoj embriona.


Preporučene dnevne količine vitamin E za odraslu ženu iznose 8 mg.


Gde se nalazi? Semenke i ulje suncokreta, lešnik i njegovo ulje, badem i njegovo ulje, kikiriki, guščije meso, losos, avokado, mango, kivi...

 

 

 

makonda-tracker