stvarno deluje!

Spasila je veliki broj dece: Čorba od SAMO JEDNOG SASTOJKA koja zaustavlja dijareju (ali samo ako se sprema ovako!)

0

Kako umiriti stomak i creva i zaustaviti proliv? Jedan lekar došao je do efikasnog odgovora pre višeod 100 godina, a nauka je više puta potvrdila da je bio u pravu

foto: nadianb, Shutterstock
foto: nadianb, Shutterstock

Jedno od najpoznatijih sredstava za brzo zaustavljanje dijareje jeste čorba stara više od jednog veka, koju je početkom 20. veka osmislio austrijski pedijatar Ernst Moro.


Te 1908. godine, dijareja je bila uzrok smrti velikog broja beba u Nemačkoj, a profesor Moro, koji je bio na čelu Dečije bolnice u Hajdelbergu, eksperimentom je utvrdio da pojačan unos čorbe od šargarepe smanjuje stopu smrtnosti njegovih pacijenata za čak 50 posto. Ipak, ne bilo koje!

 

U pitanju je bila čorba jednostavnog sastava, u kom je pored podrazumevane vode jedini sastojak šargarepa. Ključno je to što se šargarepe kuvaju dovoljno dugo da se oslobode oligosaharidi, a Moro je insistirao da se tek na kraju kuvanja dodaje oko 3 grama soli.


Nemačka studija objavljena skoro vek kasnije – 2002. godine – pokazala je da kiseli oligosaharidi koji se formiraju u vodenim ekstraktima šargarepe mogu dovesti do manjeg prijanjanja bakterijskih agenaca za sluzokožu creva. Zbog toga je ovo efikasniji tretman za akutne gastrointestinalne infekcije nego oralna rehidracija rastvorom glukoze i elektrolita.

 

Moro čorba, Čorba od šargarepe, Čorba protiv dijareje
foto: Maren Winter, Shutterstock


Štaviše, eksperimenti su 2009. godine dokazali da Moroova čorba od šargarepe može da uspešno da leči dijareju uzrokovanu bakterijama otpornim na antibiotike!


Sastojci:

 

  • 500 grama šargarepe
  • 1 litar vode
  • 1 ravna kašičica soli (po želji)


Priprema


Oljuštiti i sitno iseckati šargarepe, pa ih kuvati oko sat i po na srednjoj vatri u litar vode.


Nakon toga, kuvanu šargarepu ispasirati zadnjom stranom viljuške ili u blenderu, pa dodati vodu dok količina tečnosti opet ne bude jedan litar.


Primena


Konzumirati supu u manjim količinama tokom dana.


Napomena


Važno je da se kuva šargarepa kuva najmanje sat vremena kako bi se oslobodili oligosaharidi.

 

 

makonda-tracker