pažljivo čitajte

Produžavaju mladost, lepotu i ŽIVOT: 6 stvari koje SVAKA žena mora da počne da radi posle 30. rođendana

0

Ulazak u tridesete predstavlja jednu od najvećih prekretnica u životu, i to ne samo zato što je sve više odgovornosti i obaveza! Ono je vreme kada je prioritet briga o sebi kako biste i u poznijim godinama bili zdravi, vitalni i zadovoljni

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Da biste imali dovoljno energije za sve obaveze koje život nosi sa sobom u tridesetim, ali i da biste sačuvali zdravlje i lepotu, uvedite u svoj život neke od ovih promena i iznenadićete se koliko ćete brzo videti rezulate.

 

Jačajte kosti


I žene i muškarci počinju da gube gustinu kostiju posle tridesete, što dalje može da izazove osteoporozu. Ipak, kako žene imaju manje i lakše kosti, one su sklonije ovom oboljenju. Zbog toga morate da povećate unos kalcijuma, kalijuma i vitamina D i time dodatno jačate skelet.

 

  • Pokrenite se


Nije neophodno da u teretani provodite sate ― pola sata umerene fizičke aktivnosti više dana nedeljno biće doboljno da održite zdravlje srca, poboljšate mentalno zdravlje, kao i da snizite rizik za pojavu brojnih bolesti, prvenstveno dijabetesa tipa 2.

 

  • Ne zaboravljajte rutinske preglede


Nije loše zakazati sistematski pregled jednom godišnje nakon što pređete tridesetu jer ćete tako pratiti osnovne parametre zdravlja. Svaka žena mora redovno da radi papa nikolau test, ultrazvučni pregled dojki i da pazi na krvnu sliku jer samo tako može da deluje preventivno u slučaju pojave neke bolesti.

 

Devojka, Žena, Prirodna lepota, Lepotica
foto: Shutterstock
  • Posebno pripazite na hormone


Nedavna istraživanja pokazala su da oko 80 odsto žena oseća efekte hormonskog disbalansa, naročito kada je reč o estrogenu i progesteronu, tzv. "ženskim hormonima".

 

 

Kada se naruši hormonska ravnoteža, ispoljava se niz simptoma poput promena telesne težine, anksioznosti, poremećaja u menstrualnom ciklusu, naglih promena raspoloženja, bolova, fibroida itd. Veliki broj ovih abnormalnosti može da izazove neko oboljenje i napravi vam veliki problem, pa ne bi trebalo zaboraviti i proveru stanja hormona prilikom redovnog vađenja krvi.

 

  • Ne štedite na nezi lica


Nakon tridesete koža je manje elastična, a ovo je vreme da se ozbiljnije pozabavite anti-age negom. Pored toga što ćete piti još više vode i zdraviju hranu, obavezno birajte proizvode s više kolagena i hijaluronskom kiselinom, koji će vašoj koži vratiti život, sjaj i pomoći da sprečite pojavu bora.

 

  • Uradite nešto lepo za sebe


Stres je jedan od najvećih problema savremenog čoveka i nemoguće ga je izbeći, a jedan je od najvećih uzročnika niz zdravstvenih problema. Zato kad god imate priliku posvetite se sebi i radite nešto što vas opušta: uživajte u toploj kupki, meditirajte, pročitajte knjigu ili "bindžujte" omiljenu seriju, otputujte negde, spavajte koliko želite... Vi ste produktivna i zrela žena s mnogo uloga i obaveza, ali i neko ko mora da bude zdrav i nasmejan da bi ih sve obavio s lakoćom!

 

 

makonda-tracker