dobro pogledajte dlanove

Traje sekund i otkriva mnogo: Brzi test koji otkriva nedostatak gvožđa i anemiju

1

Gvožđe je jedan od najvažnijih minerala u ljudskom organizmu jer ima više esencijalnih uloga, pa je veoma važno unositi ga u adekvatnoj količini i pratiti prve pokazatelje da ga u telu ima premalo

foto: RossHelen, Shutterstock
foto: RossHelen, Shutterstock

Od svih minerala u ljudskom organizmu, gvožđa ima najviše! Kako i ne bi kada ima tako važne uloge? Samo neke od njih su transport kiseonika kroz krvotok, građenje mioglobina, proteina koji pomaže deponovanje kiseonika u mišićnim ćelijama, kao i to što ulazi u sastav brojnih enzima, uključujući i one koji učestvuju u proizvodnji energije. Ako vam sve to nije dovoljno, imajte na umu i da gvožđe igra važnu ulogu u pravilnom radu imunog sistema.

 

Ako je nivo gvožđa nizak, samim tim je nizak i nizak nivo eritrocita, odnosno crvenih krvnih zrnaca, a eritrociti koje telo uspe da proizvode su manji i slabašniji. Nema gvožđa ― nema ni hemoglobina, a telo ne dobija dovoljno kiseonika za normalno funkcionisanje. Ovaj mineral može da se unese kroz ishranu brojnim namirnicama i suplementacijom, a ukoliko u organizmu manjka ovog minerala, javljaju se simptomi poput umora, bledila, kratkog daha, glavobolje i vrtoglavice, lupanja srca, suve i oštećene kose i kože, otečenog i bolnog jezika, nemirnih nogu, krtih noktiju...


Nije svaki nedostatak gvožđa anemija, ali ukoliko je taj deficit ozbiljniji, on može da preraste u ovo oboljenje, koje ima više vrsta, a najčešća je upravo sideropenijska, tj. uzrokovana manjkom gvožđa.

 

  • Kratak test

 

ruke, novac
foto: Profimedia

Ispružite ruke ispred sebe, pa okrenite dlanove nagore. Raširite prste.
Ukoliko su nabori na dlanu svetli u odnosu na ostatak kože, to može da znači da imate lošu cirkulaciju izazvanu sniženim nivoom gvožđa u krvi. U tom slučaju, obratite se lekaru kako bi vas uputio na laboratorijske analize, koje jedine mogu da potvrde manjak minerala.

 

 

makonda-tracker