obratite pažnju

Pacijenti se masovno žale na njega: OMIKRON SOJ virusa korona ima novi i NEOBIČAN SIMPTOM koji se lako uočava

2

Novi soj virusa korona nazvan omikron je, kako su mediji pisali, "drastično mutirana verzija", a sada je prijavljeno da njega prati simptom koji se nije vezivao za ranije varijante virusa koji je okovao svet

foto: MT-R/Shutterstock
foto: MT-R/Shutterstock

Novi soj virusa korona, koji je isprva otkriven u Južnoafričkoj Republici, najpre je dobio oznaku B.1.1.529, a potom je na sastanku Svetske zdravstvene organizacije nazvan omikron, po 15. slovu grčkog alfabeta.


Do sada je poznao da se on manifestuje različito od originalnog soja virusa korona, a naučnici uglavnom tvrde da omikron daje blaže simptome. Među njima se izdvaja i jedan novi: noćno znojenje.


O njemu se piše kao o "izdajničkom simptomu", odnosno pokazatelju bolesti koji brzo i pouzdano ukazuje na to da je osoba zaražena virusom korona. Pacijenti se, kako piše The Sun, često žale da se bude u mokrim čaršavima, kose i pidžame natopljene od znoja! I južnoafrički lekar Unben Pilej kaže da je u ovoj zemlji primećeno da se pacijenti zaraženi omikronom više znoje tokom noći, čak i kada spavaju u hladnoj prostoriji, kao i da noćno znojenje obično prate bolovi u mišićima u celom telu.

 

koronavirus, korona virus, virus korona
foto: Profimedia

Što se tiče ostalih simptoma, za njih znamo da su uglavnom blaži od ranijih sojeva: zabeleženo je da ljudi osećaju umor.


Simptomi tih osoba bili su drugačiji i blaži nego onih koje sam ranije lečila. Pacijenti se uglavnom žale na bolove u telu i umor, ekstremni umor. To smo primetili kod pripadnika mlađe generacije, ali ne i kod starijih — napominje predsednica južnoafričkog Udruženja lekara (SAMA) Anželik Koece za BBC.


Ona je otkrila i da pacijente zaražene ovim novim sojem virusa korona nije bolelo grlo, ali su imali osećaj grebanja u grlu. Nisu gubili čulo mirisa i ukusa, niti su kašljali, po čemu se ovaj soj značajno razlikuje od prvobitnih varijanti virusa.


Međutim, studije o novom soju i dalje su u početnoj fazi i tek treba da saznamo više o njemu.
 

 

makonda-tracker