zdravlje žene

Ovu voćku s razlogom zovu ŽENSKA BILJKA: Najbolji ČAJ ZA BOLNE MENSTRUACIJE ima još mnogo supermoći

0

Najbolje prirodno sredstvo protiv bolnih menstruacija poznato je više blagotvornih dejstava za telo žene

foto: Evgrafova Svetlana/, Shutterstock
foto: Evgrafova Svetlana/, Shutterstock

Poznato je da je bobičasto voće jedan od najboljih izbora kada je voće u pitanju, a ono se često preporučuje i dijabetičarima zbog niskog glikemijskog indeksa.


Međutim, malina se obično naziva "ženskom biljkom", zbog niza blagodeti koje pruža zdravlju žene, zahvaljujući brojnim bioaktivnim jedinjenjima koje štite organizam žene od mnogih oboljenja.


Pored toga što je plod ove voće moćan, često se preporučuje i list maline, koji ima dugu tradiciju primene u narodnoj medicini.

 

List maline obiluje vitaminima B kompleksa, vitaminom C i brojnim mineralima, uključujući magnezijum, cink, fosfor i gvožđe. Međutim, on se posebno izdvaja zbog obilja antioksidanasa, a u listu maline se mogu naći polifenoli tanini i flavonoidi, koji se u telu ponašaju kao antioksidansi i štite ćelije od oštećenja. Tu je i elaginska kiselina, delotvoran fitonutrijent i antioksidans, i još mnogo korisnih materija.

 

Čaj od lista maline, Čaj od maline
foto: kochabamba/Shutterstock

Zašto žene treba da piju čaj od lista maline?


Više naučnih istraživanja pokazalo je da list maline ublažava simptome predmenstrualnog sindroma (PMS-a) i menstruacije, kao što su grčevi, mučnina i povraćanje, malaksalost i dijareja.


Iako ne postoji određena preporuka o količini čaja od lista maline u danima pred menstruaciju i tokom nje, obično se savetuje da se tokom dana stalno pijucka po malo.


Čaj od lista maline


Sastojci:

  • 1 kašičica suvog i usitnjenog lista maline
  • 200 ml vode

 

Priprema
Kašičicu iseckanog lista maline preliti ključalom vodom i ostaviti poklopljeno da odstoji 10 minuta. Potom procediti.


Primena
Piti 2-3 šolje dnevno ili 600 ml čaja tokom dana u manjim gutljajima.

 

Čaj, Kafa, Jutro, Zdravlje
foto: Mila Supinskaya Glashchenko/Shutterstock

Za šta sve treba piti čaj od lista maline?


S obzirom na tako snažno dejstvo, ovaj čaj se primenjuje kod niza stanja i u mnogim drugim situacijama, a ovo su najčešće.

 

 

  • Za zdraviju trudnoću

 

Često se čaj od lista maline preporučuje trudnicama jer može da ojača matericu, ublaži jutarnje mučnine i spreči prekomerno kravarenje po rođenju deteta.

 

  • Za kraći porođaj

 

Babice su tokom istorije često davale biljne čajeve budućim i novopečenim mamama, a čaj od lista maline je jedan od njih.


Poznato je da jedinjenje fragarin, koje se nalazi u listovima crvene maline, pomaže u toniranju i zatezanju mišića u predelu karlice, uključujući i one u zidovima materice, što može da olakša porođaj.

 

Čaj od maline, Čaj od lista maline
foto: frantic00/Shutterstock

Tako je studija koju su sproveli zaposleni u austalijskoj bolnici "Vestmid" pokazala da su žene koje su u poslednjim nedeljama trudnoće piče čaj od lista maline imale kraći prvi porođaj.

 

  • Prevencija kancera

 

Centar za rak "Holing" Medicinskog univerziteta u Južnoj Karoliji sproveo je istraživanje kojim je utvrdio da telo lako apsorbuje elaginsku kiselinu iz lista maline, koja doprinosi smrti ćelija kod određenih vrsta raka: debelog creva, pluća dojke, kože, jetre i jezika.

 

  • Protiv zapaljenja

 

Budući da sadrže antocijane, supstancu koja malini daje crvenu boju, ova biljka ima antiinflamatorno i blago analgetičko dejstvo, kod pacijenata koji imaju probleme s artritisom i drugim upalnim stanjima zgloboca.

 

 

makonda-tracker