probajte što pre

Opušta arterije, jača srce: Ova hrana SNIŽAVA KRVNI PRITISAK prirodno, brzo i efikasno

0

Ako želite da svojoj terapiji propisanoj od strane lekara dodate i neko prirodno sredstvo za snižavanje pritiska, probajte ove namirnice

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

 

Krvni pritisak zapravo je sila kojom krv pritiska zidove krvnih sudova dok srce pumpa krv u arterije. Budući da se on povećava postepeno, obično se simptomi ne ispoljavaju dok se ne pojavi neka komplikacija, zbog čega mnogi povišen krvni pritisak nazivaju "tihim ubicom".


Ukoliko hipertenzija nije regulisana, kontrolisala ili lečena, može da dovede do mnogih oboljenja i komplikacija.


Jedan od prvih koraka ka regulisanju povišenog pritiska nesumnjivo je ishrana, a od pomoći će biti sledeće namirnice.

 

  • Citrusno voće

 

pomorandže, nula kalorija
foto: Shutterstock

Pomorandže i limun obiluju vitaminima, mineralima i biljnim oboljenjima koja blagotvorno utiču na kardiovaskularno zdravlje i smanjuju faktore rizika za nastanak bolesti srca kao što je visok pritisak.


Petomesečna studija u kojoj je učestvovala 101 žena u Japanu pokazala je da kombinacija hodanja i svakodnevnog konzumiranja limunade značajno snižava sistolni krvni pritisak. Navodno je do toga došo zahvaljujući limunskoj kiselini i flavonoidima.

 

  • Masna riba

 

skuša, riba, Riba
foto: Shutterstock

Masnija riba odličan je izvor omega-3 masnih kiselina, koje pozitivno i snažno deluju na zdravlje srca. Ove masnoće učestvuju u regulaciji krvnog pritiska, i to tako što smanjuju zapaljenske procese i nivo oksilipina, jedinjenja koja sužavaju krvne sudove

 

  • Blitva

 

 

Tamnozeleni listovi koji su ovih dana na svakom koraku izrazito su bogati hranljivim sastojcima koji regulišu krvni pritisak, poput kalijuma i magnezijuma. Štaviše, oko 145 grama kuvane blitve pruža 17-30% dnevne potrebe za ovim mineralima.

 

  • Semenke bundeve

 

semenke bundeve, semenke
foto: Shutterstock

Možda su sitne, ali obiluju nutrijentima!


Seme bundeve sadrži mnogo toga što učestvuje u održavanju krvnog pritiska na normalnom nivou: magnezijum, kalijum, arginin (esencijalnu aminokiselinu koja učestvuje u proizvodnji azot-monoksida, molekula koji opušta krvne sudove i snižava pritisak).

 

U studiji Univerziteta Marimaunt u Arlingtonu, u kojoj su učestvovale 23 žene, upotreba po tri grama ulja od semena bundeve tokom šest nedelja dovela je do značajnog sniženja sistolnog krvnog pritiska, i to u poređenju s placebo grupom.

 

  • Mahunarke

 

Sočivo, Čorba od sočiva
foto: Profimedia

Ne samo što pozitivno deluju kod ljudi koji imaju problem s povišenim šećerom, već su namirnice kao što su pasulj i sočivo odličan izbor i za one koji žive s hipertenzijom.


Taj status duguju obilju magnezijuma, kalijuma i biljnih vlakana u svom sastavu, a analiza osam studija u kojima je učestvovalo ukupno 554 osobe pokazala je da redovna konzumacija mahunarki obara i sistolmi i prosečni krvni pritisak.

 

  • Bobičasto voće

 

kupine, smuti, smoothie
foto: Profimedia

Jagode, borovnice, kupine i brusnice poželjne su u ishrani kod niza zdravstvenih problema, ali možda i najsnažnije dejstvo imaju kod faktora za nastanak kardiovaskularnih bolesti.


Odličan su izvor antioksidanata, uključujući antocijanine, koji ima daju karakterističnu crvenu boju. Antocijanini su, inače, poznati po tome što povećavaju azot-monoksid u krvi.

 

 

makonda-tracker