icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

čitajte svoje telo

Znakovi koji ukazuju na manjak vitamina C: Pre nego što nastupi sezona virusa, OBAVEZNO obratite pažnju na ove simptome

Podeli:

Pored slabog imuniteta, koji je najočigledniji pokazatelj da morate da pojačate unos vitamina, ovi znakovi predstavljaju važan alarm za uzbunu

foto: Purino/Shutterstock
foto: Purino/Shutterstock

Vitamin C je esencijalna hranljiva materija koja mora da se konzumira redovno kako bi se sprečila njena deficijencija u organizmu. Iako je manjak vitamina C relativno retka pojava u razvijenim zemljama, s obzirom na dostpunost sveže hrane koja sadrži ovaj vitamin u obilju, on je ipak uvek moguć. Tako je utvrđeno da u Americi oko sedam posto odraslih pati od nedostatka vitamina C.


Najčešći faktori rizika su loša ishrana, alkoholizam, anoreksija, teže mentalne bolesti, pušenje i dijaliza. Simptomi ozbiljnog nedostatka vitamina C razvijaju sporo i postepeno, ali u ranim fazama postoje i suptilni znaci koji ukazuju da njega nema dovoljno u organizmu.

 

  • Gruba i kvrgava koža


Budući da je vitamin C izuzetno važan za proizvodnju kolagena, proteina koji se nalazi u tkivima kao što su koža, kosa, zglobovi, kosti i krvni sufovi, njegov manjak može da se odrazi na kožu.


Kada je nivo vitamina C nizak, razvija se stanje poznato kao keratoza pilaris, koje čini da koža liči na kokošiju, odnosno da se keratin nakuplja u porama na nadlaktici, butinama i zadnjici. Istraživanja su pokazala da se keratoza pilaris izazvana manjkom vitamina C javlja od tri do pet meseci nakon što je problem počeo da se razvija i da se rešava suplementacijom.


Važno je, međutim, znati da postoje i drugi izazivači ovog kožnog stanja.

 

Vitamin C, Zdrava hrana, Voće i povrće
foto: Shutterstock
  • Crveni folikuli dlake


Na površini kože nalaze se folikuli dlake koji sadrže mnogo sićušnih krvnih sudova, koji ovo području snabdevaju krvlju i hranljivim materijama. Ako telu nedostaje vitamin C, ovi krvni sudovi postaju krhki i lako se lome, zbog čega oko folikula mogu da se jave male svetlocrvene mrlje.


U pitanju je fenomen poznat kao perifolikularna hemoragija.

 

  • Nokti konkavnog oblika, sa crvenim tačkama ili linijama


Ovakvi nokti su obično tanki i vrlo lomljivi, a najčešće se povezuju s nedostatkom gvožđa i anemijom, ali mogu da ukažu i na manjak vitamina C.


Crvene mrlje ili vertikalne linije na nokatnoj ploči pojavljuju se zbog oslabljenih krvnih sudova koji lako pucaju zbog nedostatka vitamina C.

 

  • Suva i oštećena koža

 

Zdrava koža sadrži obilje vitamina C, naročito u epidermisu, jer je on štiti od oksidativnog oštećenja izazvanog UV zračenjem ili aerozagađenjem. Kao što smo već pomenuli, on podstiče i proizvodnju kolagena, što daje koži svežinu i elastičnost.


Ukoliko ga nema dovoljno, ona je umorna, suva i oštećena, ali imajte na umu da do toga dovode i neka druga stanja.

 

  • Lako stvaranje modrica

 

Modrice nastaju kad pucaju krvni sudovi ispod kože, što dovodi do izlivanja krvi u okolna područja. Ukoliko ste vrlo skloni tome, posebno u poslednje vreme, razlog može biti manjak vitamina C.

 

Pomorandža
foto: Shutterstock
  • Sporo zarastanje rana

 

I ova posledica nedostatka vitamina C povezana je s kolagenom, a istraživanja su pokazala da je veća verovatnoća da će ljudi sa hroničnim čirevima na nogama koji se ne zaceljuju imanju manjak vitamina C nego u slučaju onih kojima se ne pojavljuju čirevi. U teškim slučajevima nedostatka ovog vitamina, stare rane mogu ponovo da se otvore, što povećava rizik od infekcije.


Sporo zarastanje se, međutim, uglavnom javlja samo u vrlo ozbiljnim slučajevima manjka vitamina C.

 

 

Pošto zglobovi sadrže mnogo vezivnog tkiva bogatog kolagenom, nedovoljno vitamina C u organizmu povezano je i sa njihovim oticanjem i bolovima u njima.


Stručnjaci ističu da su istraživanja pokazala da su zabeleženi tako teški slučajevi da izazovu otežan hod, kao i krvarenje u zglobovima.

 

Vitamin C, Limun
foto: Gargonia/Shutterstock
  • Slabe kosti

 

Nedostatak vitamina C utiče i na zdravlje kostiju, što je posebno važno kod dece u razvoju. Ovaj vitamin igra ključnu ulogu u formiranju kostiju, pa njegov manjak može da ubrza gubitak gustine kostiju.