obratite pažnju!

Pronađeno rešenje za "slatke muke"? Ukoliko trudnice budu uzimale ovaj VITAMIN, beba će biti najmirnija na svetu

0

Kako je iz istraživanja zaključeno, rezultati su neverovatni. 

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

"Slatka muka" koja prati većinu roditelja jeste da li će beba spavati dovoljno, koliko će se buditi i koliko će oni kao roditelji morati da se odreknu spavanja, ali naučnici su sada našli rešenje. 

 

Kako je jedna holandska studija pokazala, one trudnice koje su koristile B12 vitamin tokom trudniće imale su mirnije bebe u prvim mesecima nakon porođaja. 

 

Navodi se i da je tim stručnjaka merio nivo vitamina B12 preko  tri hiljade žena u vreme prvog prenatalnog pregleda, u trećem mesecu trudnoće. Nakon porođaja, roditelji su merili koliko često su njihove bebe plakale.

 

Vitamin B12
foto: NatchaS/Shutterstock

Na kraju istraživanja došlo se do zaključka da su bebe, čije su majke konzumirale namirnice bogate vitaminom B12, bile mirnije osam puta. 

 

Naučnici veruju da vitamin B12 utiče na produkciju mijelina, supstance koje štiti nervne ćelije tokom razvoja bebe, a njegov niži nivo utiče na nervozu. Takođe je moguće da je ovaj vitamin povezan i sa ciklusom spavanja, a manji nivo usporava lučenje melatonina, hormona sna.

 

Vitamin B12, koji pomaže razvoju nervnog sistema beba, najviše se nalazi u ribi, mlečnim proizvodima, jajima i mesu.

 

Suplementi, Vitamini, Minerali
foto: Leonid Shtandel / Alamy / Profimedia

Bitno je pomenuti i da folna kiselina koja spada u grupu B vitamina, ja posebno značajna za naš organizam, jer ne samo da stvaraju eritrocite nego i poboljšavaju fuknionisanje mozga, a takođe dosta veliki značaj imaju i u emocionalnom i mentalnom zdravlju. Smanjuje i nesanicu, depresiju i nesanicu.

 

Kako se u nekim pisanjimanavodi, ona je odgovorna za pravilan razvoj bebinog mozga, kao i za zdravu trudnoću. Manjak folne kiseline može dovesti do komplikacija u smislu nepravilnog zatvaranja neuralne cevi ploda, koja predstavlja začetak nervnog sistema. Uz to, nedostatak folne kiseline može da dovede do spine bifide, jednog od najčešćih defekata kičme.

 

Folna kiselina pomaže i u sprečavanju od prevremenoh porođaja, ranog pobačaja...

 

Preporučuje se uzimanje folne kiseline i do četiri meseca pre začeća i barem prvih 12 nedelja u toku trudnoće.

 

spanać
foto: Shutterstock

Folnu kiselinu možete unositi i konzumiranjem različitih namirnica, a najzastupljenija je u spanaću, zelenom lisnatom povrću, pasulju, soji, džigerici, mleku, hlebu, testenininama...

 

Nije zabranjeno uzimati suplemente i tokom cele trudnoće, samo treba imati na umu da folna kiselina nužno ne sprečava nastanak određenih bolesti, već samo smanjuje rizik od pojave.

 

 

makonda-tracker