važno je znati

Hrana nije jedini krivac, a ovo radimo skoro svi: 5 malo poznatih sitnica koje dovode do SKOKA ŠEĆERA U KRVI

0

Ako pazite na nivo šećera u krvi, bilo zbog dijabetesa, nekog drugog stanja ili samo u nadi da ćete smršati, hrana nije jedino što treba da imate u vidu

foto: Zadorozhna Natalia/Shutterstock
foto: Zadorozhna Natalia/Shutterstock

Povišen šećer u krvi ostaje jedna od najozbiljnijih zdravstvenih tegoba i, nažalost, veoma je česta. On direktno dovodi od razvoja mnogih oboljenja, na prvom mestu dijabetesa, a potom i srčanih bolesti, oboljenja bubrega, oštećenja očiju itd.


Zbog toga je kontrola nivoa glukoze u krvi veoma važna. Na neke faktore, poput genetike, ne možemo uticati, ali na mnoge i te kako možemo!


Kada je u pitanju regulacija šećera, na prvom mestu je važno brinuti o ishrani, odnosno smanjiti unos šećera i ugljenih hidrata i pojačati konzumaciju vlakana.

 

Kad je u pitanju dijabetes tipa 2, ugljeni hidrati su izuzetno važni, ali oni nisu jedina vrsta hrane s kojom treba da budemo oprezni. Studija objavljena 2017. u listu European Journal of Nutrition pokazala je da načini ishrane bogat mastima, naročito zasićenim masnoćama, pojačava otpornost na insulin. Dok povećanje abdominalne masti doprinosti lošem stanju insulina, masnoće u ishrani utiču na insulinsku rezistenciju čak i kod ljudi koji imaju normalnu telesnu težinu i nemaju salo u predelu struka.


Međutim, pored ishrane, postoje i neki iznenađujući faktori koji dovode do skoka glukoze.

 

Doručak
foto: Shutterstock/Lucky Business
  • Preskakanje doručka


Doručak se obično smatra najvažnijim obrokom, a u slučaju osoba s dijabetesom tipa 2, ovo jeste tačno.


Jedna manja studija objavljena 2015. u magazinu Diabetes Care sprovedena je tako što je dva dana praćen unos hrane kod 22 osobe koje imaju dijabetes tipa 2. Učesnici su doručkovali svaki drugi dan, a utvrđeno je da su onda kada preskoče doručak imali viši nivo šećera u krvi pri svakom merenju u toku dana.
Zaključak naučnika jeste da preskakanje doručka inhibira funkciju beta ćelija pankreasa, koje stvaraju insulin.

 

Naravno, ključno je šta jedemo za doručak i da odaberemo hranljive namirnice s malo ugljenih hidrata, a odličan izbor je kajgana sa spanaćem, pečurkama i paradajzom.

 

  • Hormonske promene


Jedan od najpoznatijih simptoma PMS-a i menstruacije jeste pojačana žudnja za hranom, a malo je poznato da početak ciklusa može da izazove i promene nivoa šećera u krvi. Glukoza, naime, naglo raste nekoliko dana tokom ovulatorne faze, a to se ponovo dešava u poslednjoj nedelji ciklusa, odnosno u danima pred početak menstrualnog krvarenja.

 

Uzrok su skokovi estrogena i progesterona, a upravo su hormonske oscilacije krivac što je nivo šećera nepredvidljiv u (peri)menopauzi.

 

  • Fizička neaktivnost

 

Opuštanje, Relaksacija, Odmor, Rad od kuće, Kafa
foto: G-Stock Studio/Shutterstock

Vežbanje je veoma važno u tretiranju dijabetesa, a pored toga što će pomoći da se održi zdrava telesna težina ili izgubi višak kilograma, redovna aktivnost smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara i drugih bolesti i jača kosti.


Naučna istraživanja pokazala su i da vežbanje povećava osetljivost tela na insulin, što dalje pomaže ćelijama u uklanjanju glukoze iz krvotoka i njenu upotrebu za proizvodnju energije.

 

  • Stres

 

Budući da prekomeran stres povećava kortizol, nije ni čudo što se on smatra jednim od najvećih neprehrambenih izazivača povišenog šećera u krvi.


Kako kortizol, poznat još kao hormon stresa, raste, tako je organizam manje osetljiv na sopstveni insulin ili injekcije, pa je veoma važno pronaći način da se izborimo sa svakodnevnim faktorima koji nam narušavaju unutrašnji mir.

 

Stres, Stres na poslu
foto: Krakenimages.com/Shutterstock
  • Manjak sna

 

Nedostatak sna i nekvalitetan san mogu da povećaju stres i dovedu do visokog šećera u krvi, pokazalo je više studija.


Trenutne preporuke u pogledu sna za ljude s dijabetesom tipa 2 su isti kao i za sve odrasle: pokušajte da spavate sedam do osam sati tokom noći.


I u ovom slučaju krivac je kortizol, koji se pojačano oslobađa kada ne spavamo dovoljno, a istovremeno manjak sna smanjuje količinu insulina koji se stvara prilikom jela i povećava nivo hormona gladi. Totalna zbrka, a rešenje je tako jednostavno – spavanje.

 

 

makonda-tracker