mame i tate, svaka čast!

Od ovih brojki se vrti u glavi: Znate li koliko sati roditelji (ne) spavaju u prvoj godini bebinog života?

0

Ako provodite besane noći ljuljajući bebu, niste usamljeni u tome — jedno istraživanje pokazalo je da mame i tate gube sate i sate sna u prvih godinu dana po rođenju deteta

foto: Bricolage/shutterstock
foto: Bricolage/shutterstock

Brojna naučna istraživanja pokazala su da je ljudima svake noći potrebno između sedam i devet sati sna da bi bili zdravi, raspoloženi i energični, što mnogi zbog zauzetih rasporeda i užurbanog načina života ipak ne uspevaju da postignu. Ako ste roditelji, još je drastičnije, tvrde naučnici.


Istaživanje koje je sproveo američki portal SleepJunkie pokazalo je da samo 68 odsto ljudi spava najmanje sedam sati svake noći, kao i da nakon rođenja bebe to polazi za rukom u tek deset odsto slučajeva!

Anketom je utvrđeno da u prvoj bebinoj godini života njenim roditeljima prosečno nedostaje oko tri sata sna, a mame i tate kažu da sve bude mnogo lakše kada odojčad uspeju da prespavaju celu noć, za šta nekom treba manje, a nekom više vremena.


Većina roditelja, pokazalo se, spava između pet i šest sati (često i to s prekidima, čestim buđenjima, dugotrajnim ponovnim uspavljivanjem...), a neki roditelji tokom prvih 12 meseci izgube i do 44 dana sna!


Šta reći osim — bravo, mame i tate!

Roditeljstvo, Majčinstvo, Očinstvo, Uspavljivanje bebe, Besana noć, Spavanje, San, Umor
foto: Elnur/Shutterstock

I, za kraj, predstavljamo vam pet brzih saveta za uspavljivanje bebe.


1. Odaberite idealno mesto
Ukoliko dete ne uspeva da se uspava u naručju, probajte da je spustite u krevetac i obrnuto. Neke bebe radije spavaju same, neke žele da osete maminu ili tatinu blizinu i miris, a važno je i koliko je osvetljena prostorija.


2. Napravite atmosferu
Veoma je važno ne igrati se i ne praviti dinamičnu atmosferu pre spavanja kako se beba ne bi uzbudila. Tiha i spora muzika i čitanje priče maksimum je "zabave" koji treba pružiti bebi pre odlaska na spavanje.


3. Kupanje
Kao i kod odraslih, voda na bebe deluje umirujuće, pa će biti opuštene i lakše će se uspavati ako su nedavno izašle iz kadice.


4. Pazite na temperaturu
Soba u kojoj beba spava ne sme da bude pregrejana, pa je obavezno provetrite pre uspavljivanja.


5. Zvuci koji pomažu
Ako se vašoj bebi ne dopada muzika, možda će pomoći tzv. "bela buka", odnosno zvukovi koji deluju umirujuće jer podsećaju na one koje bebe slušaju dok su u maminom stomaku. Tako deluju zvuk fena, usisivača, vode i sl, a postoji mnogo aplikacija s brojnim opcijama kako biste brzo pronašli šta najviše odgovara vašoj bebi.

makonda-tracker