telo će vam biti zahvalno

Kako se rešiti sala na stomaku? Ova hrana ubrzano TOPI MASNE NASLAGE

0

Ove namirnice čuvaju zdravlje i pomažu u mršavljenju, a lako su dostupne i vrlo ukusne

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Takozvane visceralne masti spadaju u najopasnije u organizmu, a u pitanju su masti poznate još i kao aktivne i unutrašnje i skladište se u trbušnoj duplji, obično u blizini unutrašnjih organa kao što su jetra i creva. Ipak, vasceralna masnoća može da se skuplja i u arterijama.


U pitanju su masti koje aktivno doprinose povećanju rizika za razvoj ranih oboljenja i zdravstvenih tegoba — povišenog krvnog pritiska, insulinske rezistencije, srčanog udara, dijabetesa, šloga, zapaljenskih procesa itd.

 

Kako izračunati visceralne masti?


Istraživanja su pokazala da visceralna masnoća čini 10 odsto ukupne količine masti u telu, a mere se na dva načina: kompjuterizovanom tomografijom i magnetnom rezonancom. Ipak, one se mogu bolje utvrditi i u kućnim uslovima: potrebno je izračunati odnos između struka i kukova (eng. waist-to-hip ratio ili WHR) i odnos između struka i visine (eng. waist-height ratio ili WHtR).


Obično se uzima da je idealan WHtR do 50.


Kako se osloboditi visceralne masnoće?


Kao i u slučaju svih problema koji se tiču masti u organizmu, najvažnije je poći od životnog stila. Tu su polazna tačka fizička aktivnost i pravilna ishrana, koja je ključ uspeha u borbi protiv ove masnoće. U tome vam može pomoći niz zdravih i ukusnih namirnica.

 

  • Grčki jogurt

 

Istraživanja su pokazala da hrana bogata proteinima, kalcijumom i vitaminom D može da se poveže sa smanjenjem visceralnih masnoća, zbog čega je niskomasni grčki jogurt odlično rešenje. Ipak, treba da budete oprezni i obratite pažnju na to da li mu je dodat šećer, jer će vam ovakav grčki jogurt napraviti dodatni problem umesto da pomogne.

 

  • Jaja

 

Jaja, jaja
foto: Shutterstock

Jaja su najbolji prirodni izvor holina, esencijalnog nutrijenta koji se obično svrstava u B kompleks vitamina, a deo je svih ćelijskih membrana.


Manjak holina je direktno povezan s genima koji izazivaju nakupljanje visceralne masti, naročito u jetri. Štaviše, jedan od razloga za to što alkoholičari imaju masnu jetru jeste to što alkohol smanjuje sposobnost tela da obrađuje holin.

 

  • Maslinovo ulje

 

maslinovo ulje
foto: Shutterstock

Iako deluje pomalo neobično koristiti masnoću kao što je maslinovo ulje da bismo se izborili s maslinovim uljem, ukoliko ga konzumirate umereno ono će svojim nezasićenim mastima biti od velike pomoći. Maslinovo ulje, avokado i koštunjavo voće produžiće osećaj sitosti i pomoći vam da regulišete hormone koji upravljaju glađu.

 

  • "Posno" meso

 

piletina, pileća prsa, pileće grudi, pileće meso, meso, piletina s povrćem, ručak, živina
foto: Shutterstock

Proteini su najvažniji hranljivi sastojak protiv masnih naslaga, a belančevine u mestu pomažu protiv gladi jer povećavaju hormone koji regulišu sitost. Ipak, ne posežite za proteinskim pločicama, jer su one pune šećera, već radije odaberite meso.

 

  • Sveže voće i povrće

 

borovnica, voćni jogurt, jogurt
foto: Shutterstock

Zahvaljujući velikom udelu vode i biljnih vlakana u voću i povrću, lakše ćete se izboriti protiv viscelarnih masti. Među posebno moćnim namirnicama su borovnice, koje su bogate antioksidansima.

 

 

makonda-tracker