bez njih nema života

Deveta nas sve muči u poslednje vreme: 10 stvari kojima svakog dana UNIŠTAVATE BUBREGE

0

Da biste zaštitili bubrege, koji spadaju u najvažnije delove organizma, vreme je da zaboravite na ove navike

foto: Photoroyalty/Shutterstock
foto: Photoroyalty/Shutterstock

Bubrezi spadaju u najvažnije organe u telu — prema nekim proračunima, četvrtina krvi koja izađe iz srca ide prema njima. Zahvaljujući nefronima, bubrezi izdvajaju sve otpadne materije, višak vode, toksine i pomažu da se oni izbace iz organizma. Drugim rečima, bubrezi odvajaju potrebno od nepotrebnog i štetnog i izlučuju iz organizma sve što može da ga ugrozi.


Kako da budemo sigurni da radimo sve u svojoj moći da ih zaštitimo? Za početak, izbegnite ove greške...

 

  • Prekomerno koristite analgetike


Lekovi za ublažavanje bolova koji se prodaju bez recepta jedan su od najvernijih saveznika prilikom menstrualnih grčeva, glavobolja ili nakon povreda, ali s njima treba biti oprezan. To posebno važi za ljude koji imaju neko oboljenje bubrega jer mogu da pogoršaju stanje.

 

  • Preterujete sa solju


Hrana i, generalno, način ishrane koji obiluje natrijumom može da poveća krvni pritisak, što može da ošteti bubrege. Umesto soli, eksperimentišite sa začinskim biljem dok ne pronađete ukus koji vam odgovara i svedite so na minimum.

 

bol u bubrezima, Bubrezi, bubrezi, kamen u bubregu
foto: Shutterstock
  • Preterujete sa šećerom


Povišen unos šećera povećava rizik za nastanak gojaznosti, visokog krvnog pritiska i dijabetesa, a sve to su uzroci bolesti bubrega. Pored očiglednog — slatkiša, šećera ima u izobilju i u prerađenoj hrani, belom hlebu, sokovima itd.

 

  • Ne pijete dovoljno vode


Dovoljna hidriranost organizma važna je iz niza razloga, a ona je posebno značajna kada je reč o zdravlju bubrega. Hidatacija će pomoći ovim organima da izluče natrijum i toksine iz tela, a najbolja je preventiva formiranja kamena u bubregu.

 

  • Pušite


Odavno je poznato da duvanski dim utiče na brojna zdravstvena stanja i organske sisteme, a posebno na srce i pluća. Međutim, ako pušite, treba da se zabrinete i za bubrege jer pušači imaju u urinu više proteina, što je znak oštećenja.

 

  • Prekomerno pijete alkoholna pića


Konzumiranje više od četiri alkoholna pića dnevno smatra se prekomernim, a to je i faktor rizika za nastanak hronične bolesti bubrega. Pušači koji piju alkohol imaju veću verovatnoću da razviju neko oboljenje ovih organa, pa je veoma važno ograničiti ili potpuno izbeći ovakva pića.

 

  • Ne spavate dovoljno

 

Kvalitetan san je veoma važan za opšte zdravlje, pa i za bubrege — njihova funkcija reguliše i ciklus spavanja i buđenja, koji pomaže u koordinaciji opterećenja bubrega tokom 24 sata.

 

Bubrezi, Bol u bubrezima, Bol u leđima
foto: Africa Studio/Shutterstock
  • Jedete previše mesa


Životinjski proteini povećavaju kiseline u krvi, što može da bude štetno za bubrege i izazove acidozu, stanje pri kom bubrezi ne mogu da eliminišu kiselinu dovoljno brzo. Proteini su neophodni za rast, održavanje i oporavak tela, ali moraju da budu deo izbalansirane ishrane bogate voćem i povrćem.

 

  • Sedite dugo


Sedentarni način života jedan je od najvećih neprijatelja zdravlja savremenog čoveka, a pokazalo se da on, uz manjak fizičke aktivnosti, utiče i na bubrege. Iako ova veza još uvek nije jasno objašnjena, poznato je da je redovna fizička aktivnost povezana s normalnim krvnim pritiskom i metabolizmom glukoze, koji su vrlo važni faktori zdravlja bubrega.

 

  • Jedete prerađenu hranu


Pored pomenutog šećera, u ovakvim namirnicama nalazi se mnogo natrijuma i fosfora. Mnogi ljudi koji pate od bolesti bubrega moraju da smanje unos fosfora prema preporuci lekara, a on je štetan i za njih i za kosti.
 

 

makonda-tracker