postoje cake!

U Srbiji nema kuće bez njega: Svačiji omiljeni napitak izaziva nadimanje i kiselinu — a evo kako to izbeći

1

Ako često osećate nadutost, gasove i podizanje nivoa želudačne kiseline, uzrok bi moglo da bude nešto za šta ste verovali da je bezazleno

foto: stoatphoto/Shutterstock
foto: stoatphoto/Shutterstock

Ukoliko imate osetljiv stomak i česte simptome kao što su nadutost, refluks želudačne kiseline, dijareja i sl, treba imati na umu da uzroci mogu da budu razni. Nadimanje je često povezano sa stanjima poput nervoznih creva, ali glavnu ulogu ipak igra odabir namirnica. Ako birate hranu i piće koji loše utiču na varenje, čak i osobe koje nemaju preterano osetljiv digestivni trakt mogu da osete simptome poput nadutosti.


Pojedine namirnice se ne vare lako, zbog čega nastaju stomačne tegobe, a među njima je i najpopularniji napitak na svetu — kafa!

 

Istraživanja su pokazala da se na Zemlji svakog dana popije oko dve milijarde šolja kafe, a na našim prostorima gotovo da nema osobe koja ne počinje dan uz ovaj mirisni napitak koji brzo podiže energiju. Postoje mnoge pozitivne strane ispijanja šoljice kafe, ali ima i onih negativnih, među kojima su stomačne tegobe.

 

Kafa, Kafa i cimet, Kafa sa cimetom, Domaća kafa, Turska kafa
foto: Shutterstock
  • Zašto kafa izaziva nadimanje?


Kofein, najpoznatija supstanca u kafi i prirodni alkaloid koji utiče na centralni nervni sistem deluje na značajan deo ljudskog organizma, pa izuzetak nije ni digestivni trakt. On podiže nivo hlorovodonične kiseline u stomaku, što bi trebalo da olakša varenje. Međutim, ovi želudačni sokovi mogu da iritiraju gastrointestinalni trakt, naročito ukoliko kafu pijete pre doručka.

 

Uz to, kofein povećava lučenje ozloglašenog kortizola, poznatijeg kao hormon stresa, zbog čega rastu i krvni pritisak i nivo šećera u krvi, što za posledicu može da ima stomačne probleme i jače nadimanje.


Kafa dalje deluje i tako što povećava "pokretljivost creva", što je dobro ako patite od zatvora, ali loše ako imate osetljiv stomak, pa ispijanje jutarnje kafe može za posledicu da ima trčanje u toalet.

 

  • Kako smanjiti nadimanje od kafe?

 

  • Najbolji način da rizik svedete na minimum jeste da povećane unos tečnosti, a dovoljno je da uživate u više vode između šoljica kafe u toku dana. Zbog povećane konzumacije vode ostaćete hidrirani, a organizam neće zadržavati previše tečnosti, koja je ključna za nadutost stomaka.
  • Trudite se da ostanete opušteni, jer više kofeina znači i veći stresni odgovor, pa ako već ne možete bez kafe potražite neka rešenja za relaksaciju u toku dana, poput meditacije, slušanja muzike ili čak bojanki za odrasle.
  • Ne žvaćite žvake tokom dana jer zbog njih progutamo više vazduha nego što bismo inače, što pogoršava simptome poput nadimanja i gasova. Sličan efekat imaju i gazirana pića.
  • Ispijajte kafu bez žurbe, u manjim gutljajima jer tako dajete vremena telu da započne varenje.
     

 

makonda-tracker