deluju

Dobro ih upamtite ― koristiće! 5 potpuno PRIRODNIH TRIKOVA koji ublažavaju simptome stomačnog virusa

0

Ovih dana ponovo kruže stomačni virusi, pa se sve više ljudi žali na vrlo neprijatne simptome, koji se mogu ublažiti na prirodan način

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Najčešći pokazatelji da je u organizam ušao stomačni virus jesu nadimanje, gasovi, dijareja, grčevi u stomaku, mučnina, povraćanje i gorušica, ali tu su i neki od manje poznatih simptoma koji pak nisu retki ― loš zadah i štucanje.


Kako se pojavljuju, tako tegobe naglo i prolaze, ali one obično traju po nekoliko dana i izrazito su neprijatne. Povraćanje, srećom, uglavnom prestaje nakon 24 sata, dok se dijareja obično zadržava danima. Važno je obratiti se lekaru kako bi vam, u skladu s težinom stanja, dao savet ili propisao terapiju za lečenje, a u međuvremenu možete pomoći sebi ovim sitnicama.

 

  • Pijte više vode


Telu je potrebna voda, kako za varenje, tako i za apsorpciju hranljivih materija iz hrane i pića. Dehidratacija, koja je posledica dijareje i povraćanja, dodatno otežava stanje jer dodatno opterećuje varenje, pa simptomi mogu da budu još jači.

 

Voda
foto: Profimedia

Zato je nadoknada izgubljene tečnosti od velike važnosti, a preporučuje se da tokom stomačne infekcije žene unesu oko 2,7 litra dnevno, a muškarci čak litar više! Oko 20 procenata te vode dobićete putem hrane, ali za ostalo morate sami da se postarate ― i to malim gutljajima jer će unos velike količine tečnosti učiniti da ona samo "prođe" kroz vas.

 

  • Izbegavajte ležanje

 

bol, bolovi, bolest, ležanje, Glavobolja, bol u stomaku, grčevi u stomaku
foto: Profimedia

Ukoliko je telo u horizontalnom položaju, kiselina iz stomaka će lakše putovati gore-dole, što znači da je povišen rizik za nastanak gorušice.
Ako već morate da ležite u trenucima kada osećate stomačne tegobe, postavite telo u ugao od 30 stepeni, odnosno izdignite gornji deo tela u odnosu na donji.


Posegnite za đumbirom

 

Đumbir
foto: Shutterstock

Jedan od najčešćih sastojaka svih domaćih preparata koji poboljšavaju opšte zdravlje sjajan je i kao lek za stomačne i probleme s varenjem. U đumbiru se, naime, nalaze gingeroli i šagoli, jedinjenja koja ubrzavaju kontrakcije u stomaku i ublažavaju mučninu i dijareju.


Bez obzira na to pijete li čaj od đumbira ili ga dodajete jelima, sigurno može samo da vam koristi!

 

  • Uživajte u nani

 

nana, menta
foto: Shutterstock

Pored toga što će vam osvežiti dah, nana sprečava povraćanje i dijareju, smanjuje spazam mišića u crevima i ublažava bolove. Ova biljka se upravo u ove svrhe koristi u narodnoj medicini u Indiji, Pakistanu i Iranu, a efikasna je i suva i sveža i sirova i termički obrađena!

 

  • Topla kupka

 

Nega tela, Tuširanje, Sprej, Kupanje, Bademantil, Nega
foto: Profimedia

Voda nešto više temperature pomoći će mišićima da se opuste i olakšati varenje. Ako nemate kadu, od pomoći je držanje termofora na stomaku po 20 minuta.

 

 

makonda-tracker