obratite pažnju!

Ako imate problem sa želucem razmislite na kojoj temperaturi je konzumirate: Šta je zdravije - hladna ili topla kafa?

0

Jedan od najbitnijih rituala mnogih jeste ispijanje kafe. Često je ovaj proces mnogima jedan od bitnih koraka razbuđivanja, ali i konzumiranje iste i tokom dana. Mogi vole njen miris, a i ukus je neverovatan kako kažu mnogi. 

foto: Shutterstock/LoopAll
foto: Shutterstock/LoopAll

 

Ono šta je pokazala jedna studija jeste to da kafa podstiče osećanja sreće, ljubaznosti kao i prijateljsko raspoloženje. Kako se navodi u studiji, u zrnima kafe ima kalijuma, vitamina B, riboflavin, kao i oko 1000 različitih biljnih jedinjenja. 

 

Međutim, da li ste se nekada zapitali koja je razlika u ispijanju hladne, odnosno vruće kafe?

 

U zavisnosti od toga kako spremate kafu, možete dobiti različite napitke, odnosno hladne ili tople. Ukoliko se ovaj napitak sprema sa hladnom vodom, onda će njena kiselost biti niska. Te je takva kafa nežnija za vaš probavni sistem. 

 

Kako je studija "Scientific Reports" navela, topla kafa ima dosta više anioksidanasa nego što je to slučaj sa hladnom kafom. Vrednost pH tople kafe u odnosu na hladnu je skoro isti, te se kreće od 4.85 do 5.13. U skladu sa ovim hladna kafa se predlaže onima sa osetljivim želucem, dok je u svim drugim slučajevima bolje piti toplu kafu. 

 

 

makonda-tracker