sve već imate

Ni teško ni skupo, a ― DELUJE! 5 odličnih prirodnih lekova za gastritis

0

Akutna ili hronična, upala sluzokože želuca je veoma neprijatna i naporna, a veliku razliku napravićete ukoliko primenite ove savete

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Jedno od stanja koji su najčešće povezani s problemima u vezi s varenjem hrane jeste upala sluzokože želuca, odnosno ― gastritis.


Ovo oboljenje obično izazivaju stres, infekcija želuca bakterijom Helicobacter pylori, prekomerna konzumacija alkohola i kafe, nekontrolisana upotreba antiupalnih lekova, stres posle operacija, opekotina, povreda... Obično se javlja kod starijih ljudi, ali to nije pravilo jer je dobijaju i mlađi.


Najčešći simptomi gastritisa su: gorušica, povraćanje i mučnina, kao i osećaj prepunjenosti i težine u gornjem delu stomaka nakon obroka. Uz terapiju koju vam propiše lekar obavezno uvedite ovo u svoj život i sigurno ćete osetiti boljitak.

 

 

  • Antizapaljenska dijeta


Do gastritisa dolazi prilikom opterećenja digestivnog trakta i zapaljenju sluzokože želuca, zbog čega je od pomoći hrana s antiupalnim dejstvom, a preporučuje se, naravno, izbegavanje namirnica koje podstiču iritaciju.
"Okidači" u vidu hrane su različiti kod svakog od nas, zbog čega je korisno voditi dnevnik u koji će beležiti šta ste pojeli svakog dana i kakav je to efekat imalo na vaš stomak.

 

bol, bol u stomaku, Tegobe, Stariji par, stariji ljudi
foto: Profimedia
  • Ekstrakt belog luka


Najmanje polovina ljudske populacije ima bakteriju Helicobacter pylori, a kada ona izazove gastritis pomoći će ekstrakt belog luka, pokazalo je istraživanje italijanskih naučnika s Instituta za eksperimentalnu medicinu.
Možete sirovi luk izgnječiti i popiti dobijenu tečnost, ali se veruje da je još efikasniji kupljeni ekstrakt belog luka koji je star nekoliko meseci.

 

  • Probiotici


Dobro je poznato da probioci poboljšavaju varenje i održavaju normalnu defekaciju, što bi moglo da spreči širenje H. pylori i pomogne u procesu oporavka stomaka.

 

  • Sok od šargarepe i celera


Budući da obe ove namirnice imaju antiupalna svojstva, oni zajedno smanjuju iritaciju želuca i čuvaju zdravlje digestivnog trakta, a njihovom redovnom konzumacijom se smanjuje rizik za nastanak raka želuca.

 

  • Pirinčana voda


Ona je bogata i vitaminima i mineralima i spada u odlično poznate tradicionalne lekove za borbu protiv gastritisa, a trebalo bi da ublaži njegove simptome i samu upalu.
 

 

makonda-tracker