sos trik

Skoro besplatno, a efikasno: Prirodnu "prvu pomoć" protiv gasova i nadutosti stomaka već imate u kući

0

Oni koji imaju često probleme s varenjem i nadimanjem kunu se u ovaj lek, koji gotovo da ne košta ništa, a svaka kuća ga ima! On deluje brzo i veoma je efikasan.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Nadutost stomaka je smetnja u radu sistema organa za varenje i povećanje količine gasova u crevima. U pojedinim slučajevima nadimanje je samo blag simptom na koji ne obraćamo previše pažnje, dok je u drugim nelagoda koja otežava obavljanje normalnih aktivnosti.


Obično se nadutost prepoznaje po čestim gasovima, krčanju ili klokotanju u stomaku, osećaju punoće i težine stomaka, podrigivanju, bolu u želucu, pritisku u predelu abdomena...

 

Obično do ovih smetnji dolazi kada ne jedemo pravilno ― pričamo tokom obroka ili jedemo prebrzo, pa progutamo vazduh, kao i pri alergijama ili netoleranciji na određenu hranu, prekomernog unosa soli, prejedanja, preterivanja s ugljenim hidratima.


Postoji mnogo prirodnih načina da ublažite ove tegove, a sve popularniji je trik s jabukovim sirćetom, jer je u pitanju namirnica koju većina već ima u kući i efikasna je "prva pomoć".

 

jabukovo sirće
foto: Profimedia
  • Kako jabukovo sirće deluje na stomak?


Jabukovo sirće postaje omiljeni narodni lek za probleme digestivnog trakta uopšte pošto se veruje da deluje veoma brzo, iako za to nema mnogo potvrda u vidu naučnih studija.

 

Ono što je poznato jeste to da jabukovo sirće ― budući da je prirodno kiselo ― može da pomogne ljudima s niskom želudačnom kiselinom da je povećaju i da lakše vare hranu, što dalje teoretski može da ublaži i nadimanje i gasove.


Ova namirnica ima antibakterijsko dejstvo, što znači da može da eliminiše bakterije u gastrointestinalnom traktu, a poznato je da višak bakterija (ili same bakterije) u gornjim delovima creva može da oslobodi gasove koji izazivaju nadutost. Zbog toga ima smisla da jabukovo sirće olakšava stomačne tegobe. Kako se u jabukovom sirću nalazi pektin ― skrob koji podstiče rad dobrih bakterija, kao i brojni enzimi, nije ni čudo što je ono postalo tako popularno kod smetnji poput gasova i nadimanja.

 

Stomačne tegobe, Bolovi u stomaku, Grčevi u stomaku
foto: Kmpzzz/Shutterstock
  • Kako se koristi jabukovo sirće za probleme sa stomakom?


Sipajte jednu supenu kašiku jabukovog sirćeta u manju čašu tople do vruće vode i popijte naiskap neposredno pre ili posle obroka. Možete ga po potrebi piti i kada se osećate naduto ili vas muče gasovi.


Ako vam je tako jak ukus nepodnošljiv, od pomoći bi moglo da bude i korišćenje jabukovog sirćeta kada želite da začinite salatu.

 

Budući da boca od 500 mililitara košta oko 100 dinara, jedna kašika je gotovo besplatno, a vrlo brzo rešenje.

 

 

makonda-tracker