naučno dokazano

Čajevi, njihalice ili...? Koje su najbolje prirodne metode za ublažavanje grčeva kod novorođenčadi

0

Jedna od najčešćih muka tek rođenih beba i njihovih iscrpljenih mama i tata jesu stomačni grčevi (infantilne kolike), koji se mogu javiti već od 15. dana života. Iako bebe u prvim mesecima života najviše plaču, plač koji prati grčeve je karakterističan i jasno pokazuje da dete trpi bolove i neprijatnost, a mnogi roditelji najradije posežu za prirodnim rešenjima. Koliko su ona efikasna?

foto: DeymosHR/Shutterstock
foto: DeymosHR/Shutterstock

Opširno istraživanje čiji su rezultati objavljeni u listu "Pedijatrija" (Pediatrics) još 2011. godine nesumnjivo je pokazalo da priroda može da bude dobar saradnik u umirivanju grčeva kod beba.


Britanski naučnici koristili su podatke iz pet digitalnih baza nasumičnih kliničkih istraživanja načina na koji se komplementarni i alternativni lekovi, kao i suplementi, koriste u ublažavanju dečijih kolika, da bi na kraju pronašli 15 studija objavljenih u periodu između 1991. i 2008. godine. Na uzorku od 944 novorođenčadi čije su podatke analizirali, naučnici su zaključili da bilje može da bude veoma efikasno za umiravanje osetljivih stomačića beba.

 


Od studija u kojima je istraživan efekat biljaka, utvrđeno je da se odlično pokazao ekstrakt komorača. Ova biljka čest je sastojak lekova i čajnih mešavina koje se daju i bebama i dojiljama kako bi se ublažili grčevi mališana, a to nije slučajno. Odavno je poznato da seme komorača poboljšava varenje jer opušta glatku muskulatornu sluznicu digestivnog trakta i olakšava izbacivanje gasova.


Druga studija bavila se biljnom formulom koja sadrži komorač, matičnjak i rimsku kamilicu (u narodu poznatu kao ramenak), a utvrđeno je da su bebe koje su pile ovaj čaj manje plakale od onih koje nisu.

 

porodica, beba, novorođenče, brak, život porodice
foto: Shutterstock

Jedna od analiziranih studija je pokazala da je 95 odsto novorođenčadi koja su primala probiotike dobro reagovalo na terapiju u odnosu na samo sedam procenata kojih koji su dobijali simetikon, supstancu koja mehanički razgrađuje mehuriće gasa u gastrointestinalnom traktu.


Sve je popularnija njihalica za bebe, koja navodno pomaže mališanima da se umire tokom napada kolika, ali jedna studija uporedila je efekat masaže i njihalice i ispostavilo se da nije bilo razlike u simptomima.


Zanimljivo je da se deo studija bavio i uticajem suplemenata glukoze i saharoze na simptome kolika, za koje je dokazano da donekle mogu daimaju pozitivan efekat, a najinteresantniji deo studije odnosi se na objašnjenje same prirode kolika s kojim će se neispavani roditelji složiti: one su jednostavno preveliki zalogaj i za bebe i za roditelje jer ne postoji pravilo i svako dete je slučaj za sebe. Naime, uprkos svim istraživanjima, patofiziologija grčeva nije do kraja jasna jer na nju mogu da utiču i alergije na hranu, i netolerancija na mlečnu formulu, nedovoljna zrelost gastrointestinalnog trakta, prekomerno stvaranje gasova...

 

Dakle, slušajte savete pedijatra, koji će najbolje proceniti i na osnovu svog iskustva znati kako da pomognete svojim mališanima, držite ih u naručju i budite strpljivi jer — i to će proći!

 

 

makonda-tracker