U većini slučajeva, gorušica je bezazlena pojava, ali vrlo neprijatna, i na nju se može uticati mudrijim odabirom namirnica
Žgaravica, gorušica, piroza (lat. pyrosis) predstavlja neprijatan osećaj žarenja koje se od donjeg dela grudne kosti širi kroz jednjak sve do grla.
- Zbog čega nastaje gorušica?
Ovaj osećaj posledica je nadraživanje sluzokože jednjaka hlorovodoničnom kiselinom iz želuca i može da bude bezazleno, ali i simptom nekih zdravstvenih problema. Prilikom gutanja hrane, mišić u dnu jednjaka (DES) se opušta i omogućava hrani i tečnosti da ode do želuca, nakon čega se ponovo skuplja. Međutim, kada je taj mišić slabiji, kiselina se vraća u jednjak.
Veliki broj ljudi povremeno muči gorušica i ona tada nije razlog za brigu, budući da se može otkloniti promenom načina ishrane i životnog stila. Štaviše, u Evropi oko 44 odsto ljudi oseći žgaravicu bar jednom mesečno, nedeljno se ona javlja kod 12 procenata Evropljana, oko 5 posto svakodnevno!
U nekim slučajevima, međutim, kiselina iz želuca nadražuje sluzokožu jednjaka zbog slabosti mišića koji štiti donji deo jednjaka od dejstva želudačnog sadržaja u sklopu oboljenja kao što su hijatus hernija, odnosno želudačana kisa, ili gastroezofagealna refluksna bolest (GERB).
- Kako se prepoznaje gorušica?
Ovaj neprijatan osećaj najčešće se pojačava nakon obroka ili tokom noći, a pogoršava se prilikom ležanja i savijanja. Obično je prati osećaj gorčine ili kiselosti u usnoj duplji.
- Kada se obratiti lekaru?
Ukoliko osećate gorušicu češće od dvaput nedeljno i neprijatan osećaj se širi sve do grla, trebalo bi da posetite lekara. To važi i za otežano gutanje, neprestanu mučninu i nagon za povraćanjem, smanjen apetit i nagli gubitak težine usled njega, upornost simptoma uprkos upotrebi medikamenata...
- Koja hrana je preporučljiva u tim slučajevima?
Nije problem jedino hlorovodonična kiselina želuca, već i prirodne kiseline u hrani, pa bi trebalo konzumirati "niskokiselinske" namirnice. Neke od njih su:
- hleb od celog zrna
- lubenica
- banana
- ovsena kaša
- integralni pirinač
- zeleno povrće
- krompir
- riba
- belance
- pileće grudi
- đumbir
Naravno, ne možete na pogled proceniti koliko kiselina neka hrana ima, niti je to nešto što je istaknuto na etiketi, ali možete da istražite pH vrednost namirnica — što je niža pH vrednost, ima više kiseline (recimo, limunada ima pH vrednost 2,0. Preporučuje se hrana koja ima pH u vrednosti od 5 i više.
- Šta ne treba jesti?
Neke od namirnica koje treba da izbegavate su:
- gazirana pića
- alkoholna pića
- čokolada
- kafa i čaj
- pomorandže i grejpfrut
- paradajz
- pržena hrana
Uz to, valjalo bi da izbegavate kasnije obroke, i da večerate oko dva sata pre odlaska u krevet.