nije teško, a znači!

Tajna je u SITNIM izmenama u jelovniku: Zbog čega imamo GORUŠICU i kako je se osloboditi ISHRANOM?

0

U većini slučajeva, gorušica je bezazlena pojava, ali vrlo neprijatna, i na nju se može uticati mudrijim odabirom namirnica

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Žgaravica, gorušica, piroza (lat. pyrosis) predstavlja neprijatan osećaj žarenja koje se od donjeg dela grudne kosti širi kroz jednjak sve do grla.

 

  • Zbog čega nastaje gorušica?


Ovaj osećaj posledica je nadraživanje sluzokože jednjaka hlorovodoničnom kiselinom iz želuca i može da bude bezazleno, ali i simptom nekih zdravstvenih problema. Prilikom gutanja hrane, mišić u dnu jednjaka (DES) se opušta i omogućava hrani i tečnosti da ode do želuca, nakon čega se ponovo skuplja. Međutim, kada je taj mišić slabiji, kiselina se vraća u jednjak.

 

 

Veliki broj ljudi povremeno muči gorušica i ona tada nije razlog za brigu, budući da se može otkloniti promenom načina ishrane i životnog stila. Štaviše, u Evropi oko 44 odsto ljudi oseći žgaravicu bar jednom mesečno, nedeljno se ona javlja kod 12 procenata Evropljana, oko 5 posto svakodnevno!

 

U nekim slučajevima, međutim, kiselina iz želuca nadražuje sluzokožu jednjaka zbog slabosti mišića koji štiti donji deo jednjaka od dejstva želudačnog sadržaja u sklopu oboljenja kao što su hijatus hernija, odnosno želudačana kisa, ili gastroezofagealna refluksna bolest (GERB).

 

  • Kako se prepoznaje gorušica?


Ovaj neprijatan osećaj najčešće se pojačava nakon obroka ili tokom noći, a pogoršava se prilikom ležanja i savijanja. Obično je prati osećaj gorčine ili kiselosti u usnoj duplji.

 

  • Kada se obratiti lekaru?


Ukoliko osećate gorušicu češće od dvaput nedeljno i neprijatan osećaj se širi sve do grla, trebalo bi da posetite lekara. To važi i za otežano gutanje, neprestanu mučninu i nagon za povraćanjem, smanjen apetit i nagli gubitak težine usled njega, upornost simptoma uprkos upotrebi medikamenata...

 

Gorušica, Žgaravica, Acid refluks, Kiselina, Želudačna kiselina
foto: Shutterstock

 

  • Koja hrana je preporučljiva u tim slučajevima?


Nije problem jedino hlorovodonična kiselina želuca, već i prirodne kiseline u hrani, pa bi trebalo konzumirati "niskokiselinske" namirnice. Neke od njih su:

 

  • hleb od celog zrna
  • lubenica
  • banana
  • ovsena kaša
  • integralni pirinač
  • zeleno povrće
  • krompir
  • riba
  • belance
  • pileće grudi
  • đumbir


Naravno, ne možete na pogled proceniti koliko kiselina neka hrana ima, niti je to nešto što je istaknuto na etiketi, ali možete da istražite pH vrednost namirnica — što je niža pH vrednost, ima više kiseline (recimo, limunada ima pH vrednost 2,0. Preporučuje se hrana koja ima pH u vrednosti od 5 i više.

 

  • Šta ne treba jesti?


Neke od namirnica koje treba da izbegavate su:

 

  • gazirana pića
  • alkoholna pića
  • čokolada
  • kafa i čaj
  • pomorandže i grejpfrut
  • paradajz
  • pržena hrana


Uz to, valjalo bi da izbegavate kasnije obroke, i da večerate oko dva sata pre odlaska u krevet.

 

 

makonda-tracker