obratite pažnju

Džabe vam vitamin D ako nema ― magnezijuma! 3 kombinacije vitamina i minerala koje UVEK treba da pijete zajedno

0


Određeni vitamini i minerali najefikasniji su kada se u organizam unose zajedno, a interesantno je da je otkriveno da je ova veza u nekim slučajevima toliko snažna i važna da jedan nutrijent ne deluje ako nema drugog da mu pomogne da se apsorbuje.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Radi održavanja fizičkog i mentalnog zdravlja mnogi od nas unose vitamine, minerale i druge hranljive materije kroz suplemente, što posebno važi od početka pandemije virusa korona i pojačane potrebe za jačanjem imunog sistema.


Međutim, jeste li znali da, pored toga što vreme konzumiranja nutrijenata igra određenu ulogu, čak i način na koji ih kombinujete utiče na njihovu efikasnost? Stručnjaci ističu da su sledeći spojevi vrlo važni radi maksimalnog iskorišćavanja svih njihovih potencijala.

 

Magnezijum i vitamin D3

 

vitamin D
foto: Shutterstock

Šta rade? Magnezijum pomaže u jačanju kostiju, opuštanju mišića i mišićnih grčeva, održava pravilan rad nervnog sistema, moždanih funkcija, pomaže u detoksikaciji, poboljšava san... Vitamin D je neophodan za snažan imuni sistem, regulaciju krvnog pritiska, zdrave tube, kosti i mišiće.


Zašto se unose zajedno? Da bi se vitamin D3 apsorbovao potreban mu je magnezijum jer enzimi u jetri i bubrezima koriste ovaj mineral za razlaganje vitamina D. Štaviše, studija nedavno objavljena u naučnom listu "Dnevnik osteopatske medicine" pokazala da osoba koja ima manjak magnezijuma ne može da iskoristi blagotvorno dejstvo vitamina D3, odnosno da se on u tom slučaju samo gomila i ne obavlja svoje uloge.

 

Omega-3 masne kiseline i vitamin E

 

oko
foto: Profimedia

Šta rade? Oba ova nutrijenta od velike su važnosti ljudima koji imaju kardivaskularne probleme, a istraživanja su pokazala da su korisni za osobe koje pate od insulinske rezistencije. Omega-3 masti održavaju zdravlje oka i kvalitet vida, imaju antiupalno dejstvo, jačaju zglobove, smanjuju masnoću jetre itd, dok je vitamin E snažan antioksidans koji poboljšava imunitet, takođe smanjuje zapaljenske procese, deluje protiv stresa, oksidacije, štiti mrežnjaču...


Zašto se unose zajedno? Budući da imaju slična dejstva, preporučuje se da se Omega-3 masne kiseline i vitamin E kroz suplementaciju konzumiraju istovremeno jer se tako pojačava njihova delotvornost, a smanjuje nivo lipoproteina vrlo niske gustine kod ljudi koji pate od visokog holesterola. Oni zajedno poboljšavaju zdravlje kože, neurološku funkciju i smanjuju upale.

 

Magnezijum i cink

 

Vitamini, Minerali, Suplementi
foto: Shutterstock

Šta rade? Već smo nabrojali brojne važne uloge magnezijuma u telu, a ni cink ih nema malo ― on učestvuje u najmanje 300 procesa u organizmu, a samo neki od njih su sinteza proteina, zarastanje rana, deoba ćelija, formiranje čula mirisa i ukusa, pravilan razvoj u trudnoći i detinjstvu... Zato se nedostatak cinka nikako ne sme shvatiti olako!


Zašto se unose zajedno? Pored toga što pomaže apsorpciju vitamina D3, magnezijum reguliše nivo cinka u telu, dok cink obezbeđuje efikasnu apsorpciju magnezijuma u organizmu! Ovi minerali se ne "takmiče" za to koji će od njih biti apsorbovan, a veruje se u kombinaciji poboljšavaju kvalitet sna, oporavak mišića i kože, ubrzavaju metabolizam i održavaju ravnotežu elektrolita.

 

 

makonda-tracker