Jedan od najvažnijih minerala neophodnih na normalno funkcionisanje organizma i odbranu od bolesti je, bez sumnje, cink
Cink je bitan mineral koji telo koristi na bezbroj načina ― štaviše, on je makar i u tragovima drugi najrasprostranjeniji mineral u organizmu, odmah posle gvožđa.
- Šta sve radi cink?
Nemoguće je nabrojati sve uloge cinka u ljudskom telu, ali je poznato da je on neophodan za aktivnost više od 300 enzima koji učestvuju u metabolizmu, varenju, nervnoj funkciji i brojnim drugim procesima.
Najpoznatija je njegova uloga u imunitetu, gde deluje tako što utiče na razvoj i funkciju ćelija imunog sistema, a cink je važan i za zdravlje, oporavak i zaceljivanje kože, sintezu DNK i proizvodnju proteina. Budući da jedan od enzima koji su najvažniji za pravilno funkcionisanje čula mirisa i ukusa zavistan od cinka, on se smatra neophodnim i za regulaciju ljudske sposobnosti da osete miris i ukus. Uz to, cink smanjuje rizik za nastanak bolesti koje se povezuju sa starenjem, ublažava upale, smanjuje akne...
- Koje su preporučene dnevne doze cinka?
Uglavnom se ne preporučuje unos više od 40 miligrama cinka, dok se uravnoteženom ishranom dnevno može konzumirati od 8,6 do 14 miligrama.
- Deca do godinu dana: 2-3 mg
- Deca od 1 do 3 godine: 3 mg
- Deca od 4 do 8 godina: 5 mg
- Deca od 9 do 13 godina: 8 mg
- Devojčice do 14 – 18 godina: 9 mg
- Dečaci od 14 do 18 godina: 11 mg
- Odrasle žene: 8 mg
- Odrasli muškarci: 11 mg
- Trudnice: 12 mg
- Dojilje: 13 mg
Neka istraživanja pokazala su da je vegetarijancima i veganima potrebno oko 50 odsto više cinka nego osobama koje konzumiraju meso zbog smanjene apsorpcije, zbog čega je veoma važno redovno razgovarati s lekarom u slučaju da obustavljate unos namirnica životinjskog porekla.
- Gde se može naći?
Većina namirnica biljnog i životinjskog porekla prirodno imaju u svom sastavu cink, zbog čega je vrlo lako dostupan mineral u ishrani. Najviše ga sadrže:
- mahunarke ― sočivo, crni pasulj, pasulj, slanutak, kikiriki
- meso ― svinjetina, jagnjetina, govedina, piletina, ćuretina
- orašasti plodovi i semenke ― indijski orah, semenke konoplje, susama, lana i bundeve itd.
- jaja
- mleko i mlečni proizvodi ― sir, jogurt
- žitarice ― smeđi pirinač, kinoa, ovas
- povrće ― grašak, kelj, spanać, pečurke, cvekla, šparoge
- voće ― avokado, banane, kivi, jagode, breskve
- ribe ― sardina, losos, iverak
- plodovi mora, školjke ― rakovi, ostrige, jastozi, dagnje