bez njega nema zdravlja

Najvažniji je posle gvožđa, učestvuje u BEZBROJ PROCESA: U kojim namirnicama se nalazi najviše CINKA?

0

Jedan od najvažnijih minerala neophodnih na normalno funkcionisanje organizma i odbranu od bolesti je, bez sumnje, cink

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Cink je bitan mineral koji telo koristi na bezbroj načina ― štaviše, on je makar i u tragovima drugi najrasprostranjeniji mineral u organizmu, odmah posle gvožđa.

 

  • Šta sve radi cink?


Nemoguće je nabrojati sve uloge cinka u ljudskom telu, ali je poznato da je on neophodan za aktivnost više od 300 enzima koji učestvuju u metabolizmu, varenju, nervnoj funkciji i brojnim drugim procesima.

 

Najpoznatija je njegova uloga u imunitetu, gde deluje tako što utiče na razvoj i funkciju ćelija imunog sistema, a cink je važan i za zdravlje, oporavak i zaceljivanje kože, sintezu DNK i proizvodnju proteina. Budući da jedan od enzima koji su najvažniji za pravilno funkcionisanje čula mirisa i ukusa zavistan od cinka, on se smatra neophodnim i za regulaciju ljudske sposobnosti da osete miris i ukus. Uz to, cink smanjuje rizik za nastanak bolesti koje se povezuju sa starenjem, ublažava upale, smanjuje akne...

 

  • Koje su preporučene dnevne doze cinka?


Uglavnom se ne preporučuje unos više od 40 miligrama cinka, dok se uravnoteženom ishranom dnevno može konzumirati od 8,6 do 14 miligrama.

 

  • Deca do godinu dana: 2-3 mg
  • Deca od 1 do 3 godine: 3 mg
  • Deca od 4 do 8 godina: 5 mg
  • Deca od 9 do 13 godina: 8 mg
  • Devojčice do 14 – 18 godina: 9 mg
  • Dečaci od 14 do 18 godina: 11 mg
  • Odrasle žene: 8 mg
  • Odrasli muškarci: 11 mg
  • Trudnice: 12 mg
  • Dojilje: 13 mg


Neka istraživanja pokazala su da je vegetarijancima i veganima potrebno oko 50 odsto više cinka nego osobama koje konzumiraju meso zbog smanjene apsorpcije, zbog čega je veoma važno redovno razgovarati s lekarom u slučaju da obustavljate unos namirnica životinjskog porekla.

 

  • Gde se može naći?


Većina namirnica biljnog i životinjskog porekla prirodno imaju u svom sastavu cink, zbog čega je vrlo lako dostupan mineral u ishrani. Najviše ga sadrže:

 

  • mahunarke ― sočivo, crni pasulj, pasulj, slanutak, kikiriki
  • meso ― svinjetina, jagnjetina, govedina, piletina, ćuretina
  • orašasti plodovi i semenke ― indijski orah, semenke konoplje, susama, lana i bundeve itd.
  • jaja
  • mleko i mlečni proizvodi ― sir, jogurt
  • žitarice ― smeđi pirinač, kinoa, ovas
  • povrće ― grašak, kelj, spanać, pečurke, cvekla, šparoge
  • voće ― avokado, banane, kivi, jagode, breskve
  • ribe ― sardina, losos, iverak
  • plodovi mora, školjke ― rakovi, ostrige, jastozi, dagnje

 

 

makonda-tracker